«Ποιος έχει την ευθύνη για το κόμμα;» φέρεται να ρώτησε ο Στέφανος Κασσελάκης τη γραμματέα Ράνια Σβίγκου (αριστερά) | Dimitris Kapantais / SOOC
Επικαιρότητα

Χάος στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Κασσελάκης αμφισβητεί την καθαίρεσή του – Εκτακτη Πολιτική Γραμματεία

Επέστρεψε στην Αθήνα από τις Σπέτσες, είχε από το πρωί σειρά συναντήσεων με βουλευτές και στελέχη - Εκτακτη συνεδρίαση των αντικασσελακικών με θέμα την επαναβεβαίωση της απόφασης της Κ.Ε. για την αποπομπή του
Protagon Team

Ο Στέφανος Κασσελάκης επέστρεψε στην Αθήνα την Πέμπτη, προκειμένου να συναντηθεί με στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Το μήνυμα που διέρρεαν οι συνομιλητές του ήταν πως έλαβε την απόφαση να παραμείνει στο κόμμα και να διεκδικήσει εκ νέου την ηγεσία του.

Συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη έλεγαν πως ο ίδιος είχε δώσει σήμα για «ετοιμότητα» σε πυρήνες που διαθέτει σε Βουλή και κόμμα, ήδη από τις προηγούμενες ημέρες και ενώ βρισκόταν στις Σπέτσες, όπου ταξίδεψε μετά την πρόταση μομφής σε βάρος του από την Κεντρική Επιτροπή του Σαββατοκύριακου. Οι επαφές αυτές φάνηκε να εντατικοποιούνται την Τετάρτη, εν μέσω κλίματος αμφισβήτησης της διαδικασίας «καθαίρεσης» Κασσελάκη από την Κ.Ε..

Τη συζήτηση «φούντωσε» η άποψη του συνταγματολόγου Ξενοφώντα Κοντιάδη για την όλη διαδικασία, με τον καθηγητή να ισχυρίζεται πως ο Στέφανος Κασσελάκης δεν θα έπρεπε να θεωρείται «έκπτωτος». «Η άρση της εμπιστοσύνης της Κεντρικής Επιτροπής δεν προκύπτει από το καταστατικό ότι συνεπάγεται έκπτωση του προέδρου, αλλά σύγκληση συνεδρίου για να δρομολογηθεί νέα εκλογική διαδικασία από την κομματική βάση» έγραψε χαρακτηριστικά.

Το ζήτημα τέθηκε με επίσημο τρόπο εν συνεχεία από την πλευρά Κασσελάκη η οποία έκανε την παρακάτω διαρροή, σύμφωνα με το protothema.gr:

Ο Μανώλης Καπνισάκης τηλεφώνησε χθες (σ.σ. Τετάρτη) στην γραμματέα Ράνια Σβίγκου και της έθεσε το εξής ερώτημα: διοικητικά και ποινικά ποιος έχει την ευθύνη για το κόμμα;

Δεν έλαβε απάντηση και κατόπιν στη Ράνια Σβίγκου τηλεφώνησε ο Στέφανος Κασσελάκης και της έθεσε ακριβώς το ίδιο ερώτημα.

Η κυρία Σβίγκου κατά πληροφορίες παρέπεμψε τον κ. Κασσελάκη στον διευθυντή του κόμματος Χρήστο Μαυροκεφαλίδη. Και τότε, ο κ. Μαυροκεφαλίδης στην ίδια ερώτηση φέρεται να του απάντησε ότι «την ευθύνη για το κόμμα την έχεις εσύ, εκτός αν μου υπογράψεις πληρεξούσιο».

Ο κ. Κασσελάκης φέρεται να του έχει απαντήσει «πώς θα σου υπογράψω πληρεξούσιο, αν δεν ξέρω τι αποφάσεις λαμβάνονται;».

Πηγές της (νέας) Κουμουνδούρου έδωσαν μια πρώτη απάντηση εξηγώντας –μέσω μίας ακόμη άτυπης ενημέρωσης– πως μετά τη μομφή στο πρόσωπο του Στέφανου Κασσελάκη την πολιτική ευθύνη έχει η Πολιτική Γραμματεία και «για όλα τα υπόλοιπα (σ.σ τα διοικητικά και τα ποινικά) ο διευθυντής του ΣΥΡΙΖΑ».

Ακολούθησε ανακοίνωση για νέα, έκτακτη συνεδρίαση του οργάνου αυτού, η οποία προηγουμένως είχε προγραμματιστεί να συνεδριάσει την Τρίτη.

«Σήμερα, Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου και ώρα 20:00 θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ με θέμα την ενημέρωση των μελών της» περιορίστηκε να αναφέρει το γραφείο Τύπου.

Η γραμματέας του κόμματος Ράνια Σβίγκου εμφανίζεται να έλαβε τη σχετική πρωτοβουλία με πραγματικό σκοπό της συνεδρίασης –κατά το ρεπορτάζ– την επαναβεβαίωση της απόφασης της Κ.Ε. για την έκπτωση του Στέφανου Κασσελάκη από τη θέση του προέδρου.

Το ίδιο βράδυ δεν επιβεβαιωνόντουσαν οι πληροφορίες περί «εισβολής» Κασσελάκη στην ΠΓ, ωστόσο η τοποθέτησή του για την επόμενη ημέρα στην αξιωματική αντιπολίτευση θεωρείτο «ζήτημα ωρών».