«Το πρώτο πράγμα που έχει γίνει αυτή τη στιγμή είναι η παρουσία της αστυνομίας η οποία βρίσκεται εκεί για να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία του σχολείου. Βλέπετε ότι δίπλα στους μαθητές και του γονείς έχουν αρχίσει και εμφανίζονται διάφοροι αυτόκλητοι υπερασπιστές της δημοκρατίας, του άλφα και του βήτα οι οποίοι έρχονται δήθεν για να υποστηρίξουν τους μαθητές και τους γονείς τους και το αποτέλεσμα είναι ότι οι γονείς και οι μαθητές φοβισμένοι δεν πάνε στο σχολείο σε σχέση και με τα χθεσινά και προχθεσινά γεγονότα, Το πρώτο λοιπόν που χρειάζεται είναι να αποκατασταθεί η ηρεμία στο σχολείο». Αυτό τόνισε το πρωί της Πέμπτης ο υφυπουργός Παιδείας Αγγελος Συρίγος μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ1 «Από τι Έξι» για τα γεγονότα στη Σταυρούπολη.
Για κάποιον περίεργο τρόπο για τα γεγονότα σε ένα λύκειο της Σταυρούπολης βγήκε στη δημόσια τηλεόραση να μιλήσει ο υφυπουργός Παιδείας αρμόδιος για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και όχι η καθ’ ύλην αρμόδια για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση υφυπουργός, Ζέτα Μακρή.
Μάλιστα ο κ. Συρίγος έφτασε στο σημείο να πει ότι τα παιδιά και οι γονείς φοβούνταν τις τελευταίες ημέρες να πάνε οι μαθητές στο σχολείο επειδή κάποιοι –οι αριστεροί– πήγαν και συγκρούστηκαν με τους ακροδεξιούς στο συγκεκριμένο σχολείο! Και γενικά φάνηκε να μην τον απασχολεί ότι κάποιοι ήταν μέσα στο σχολείο και πέταγαν μέσα από μια σχολική δομή μολότοφ. Στην παρατήρηση ότι ως υφυπουργό Παιδείας θα έπρεπε κυρίως να τον απασχολεί τι συμβαίνει μέσα στο σχολείο και το έξω είναι θέμα κυρίως του (υπ. Προστασίας του Πολίτη) Τάκη Θεοδωρικάκου, ο κ. Συρίγος επέμεινε πως στον χώρο βρίσκονται από προχθές όλοι οι αρμόδιοι από εκπαιδευτικής πλευράς για να διαπιστώσουν ακριβώς τι γίνεται και να μπορέσουν να επαναφέρουν την ομαλότητα στη σχολική λειτουργία. Ο ίδιος μάλιστα παραδέχτηκε ευθαρσώς ότι δεν έχει ιδιαίτερη γνώση για την κατάσταση αλλά προσέθεσε ότι «εγώ είδα χθες βία από έξω», δηλαδή από τους Αριστερούς.
Ως εκ τούτου επέμεινε ότι η βία είναι καταδικαστέα από όπου κι αν προέρχεται κι ότι δεν υπάρχει καλή αριστερή και κακιά ακροδεξιά βία. Το ότι η μία βία, συμπτωματικά ή όχι η «ακροδεξιά», λάβαινε χώρα εντός μιας σχολικής δομής, αρμοδιότητας του υπουργείου του, μάλλον του διέφυγε του υφυπουργού.
Ο ίδιος πάντως υποστήριξε ότι έκνομες πράξεις μαθητών εκ των πραγμάτων θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη, ενώ υποσχέθηκε ότι αν τα ακροδεξιά στοιχεία δεν ήταν μαθητές θα ελεγχθεί πώς βρήκαν καταφύγιο σε αυτό.
«Οτι υπάρχει απ’ ό,τι φαίνεται ένας ακροδεξιός θύλακας μέσα στο σχολείο υπάρχει. Στα γεγονότα της Τρίτης και της Τετάρτης είδα ανθρώπους να συμπλέκονται, άτομα εκτός σχολείου, φοιτητές οι οποίοι είχαν πάει εκεί πέρα και αλληλοσυμπλέκονταν με ανθρώπους που ήταν μέσα. Δεν ξέρω αν οι μέσα ήταν άνθρωποι που είχαν βρει καταφύγιο στο σχολείο, μαθητές ή εξωσχολικά στοιχεία. Aπ’ ό,τι φαίνεται αυτοί που ήταν μέσα ήταν ακροδεξιοί. Περιμένω την αστυνομία τι θα πει» πρόσθεσε ο κ. Συρίγος.
Ακόμα υπογράμμισε ότι «είναι σαφές όμως ότι αυτοί που ήταν μέσα ήταν ακροδεξιοί και ήταν θλιβερό να βλέπω ανακοινώσεις της Χρυσής Αυγής και κάποιων ακραίων ομάδων, μετά από όσα έχουν προηγηθεί στη χώρα μας αυτά τα χρόνια, αλλά είδα κι ομάδες απ΄ έξω οι οποίες ήταν με ρόπαλα, έτοιμες να ρίξουν ξύλο. Όλα αυτά είναι απολύτως καταδικαστέα. Βλέπω τώρα τους συνδικαλιστές που πηγαίνουν, χαίρομαι που είναι αυτοί και δεν ξαναείναι οι ίδιες οι ομάδες οι οποίες πήγαιναν με ρόπαλα εκεί πέρα να δημιουργήσουν πρόβλημα».
«Τώρα όμως να μιλάμε για μια κυβέρνηση που κυνήγησε την Χρυσή Αυγή και να λέμε ότι της προσφέρει προστασία έχει απόσταση. Και μιλάμε για ένα κόμμα που για 4,5 χρόνια τραβούσε μια δίκη σε βάθος χρόνου», πρόσθεσε με νόημα ο υφυπουργός Παιδείας, αναφερόμενος προφανώς στον ΣΥΡΙΖΑ και τις διαμαρτυρίες του ότι η παρούσα κυβέρνηση αφήνει τους χρυσαυγίτες να επανακάμπτουν.
Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση
Οι θέσεις που διατύπωσε στη δημόσια τηλεόραση ο υφυπουργός Παιδείας, ο οποίος εξίσωσε σε μεγάλο βαθμό την παρουσία χρυασυγιτών μέσα στο σχολείο με αυτήν αριστερών φοιτητών απ’ έξω, προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης.
Ιδιαίτερα καυστικός ήταν ο Νίκος Φίλης, βουλευτής Α’ Αθηνών και τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ανέφερε:
«Προχτές τους φασίστες στη Σταυρούπολη στήριξαν η Χρυσή Αυγή και ο Κασιδιάρης. Σήμερα ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος, που ισχυρίστηκε ότι δεν είδε βία “από μέσα”, δηλ. από τις φασιστικές συμμορίες, αλλά “απέξω” δηλ. από τους αντιφασίστες μαθητές και τους φοιτητές που διαδήλωναν κόντρα στις φασιστικές επιδρομές! Ματαίως οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ του επισήμαναν το αυτονόητο, αυτό που όλοι παρακολουθήσαμε σε δεκάδες βίντεο. Αυτός επέμενε να ξεπλένει τους Χρυσαυγίτες και να λερώνει τους νέους. Ας θαυμάσει υφυπουργό Παιδείας ο κ. Μητσοτάκης!
»Έχουμε ιστορική μνήμη. Ζήσαμε την εκκόλαψη του χρυσαυγιτισμού το 2012-2015, όταν οι τότε κυβερνώντες έκαναν δηλώσεις “ίσων αποστάσεων”. Ο κ. Συρίγος βέβαια κάνει “το κάτι παραπάνω”. Δεν τηρεί καν ίσες αποστάσεις, λέει οι απέξω φταίνε, δηλαδή οι νέοι, όχι οι κουκουλοφόροι με τις μολότοφ, τις αλυσίδες και τις σιδερογροθιές, που χαιρετούν ναζιστικά σε δεκάδες φωτογραφίες. Δεν περιμέναμε από τη ΝΔ του ακροδεξιού υπογείου τίποτα καλύτερο, ωστόσο ο κ. Συρίγος ξεπέρασε τα όρια.
Είναι επικίνδυνο για τη Δημοκρατία το παιχνίδι που παίζει η ΝΔ, αφήνοντας την ακροδεξιά της συνιστώσα να ψηφοθηρεί στο βάλτο των φασιστών. Ο Μπογδάνος, ο Συρίγος και τα άλλα “λουλούδια” της νεοδημοκρατικής ακροδεξιάς, επιδίδονται συστηματικά σε ρατσιστικά παραληρήματα χωρίς να παραλείπουν να βάζουν στο στρόχαστρό τους ολόκληρη τη νεολαία. Η σιωπή του κ. Μητσοτάκη συνιστά κάλυψη. Τις απαντήσεις στη δράση των ακροδεξιών με λοστάρια ή με κουστούμια δίνουν οι μαθητές και οι φοιτητές στη Θεσσαλονίκη, και προ ολίγου στο Σύνταγμα, με κεντρικό σύνθημα «ούτε στη Σταυρούπολη ούτε πουθενά, μπλόκο στους φασίστες, σε κάθε γειτονιά».
Το Κίνημα Αλλαγής ανέφερε:
«Ο κ. Συρίγος, Υφυπουργός Παιδείας, επιχείρησε σήμερα να εξισώσει τους φασίστες στην Θεσσαλονίκη, με τις αντιφασιστικές διαμαρτυρίες. Αυτή λοιπόν είναι η πραγματική αντίληψη της Ν.Δ., και οι δημοκρατικοί πολίτες έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν. Η στροφή του κ. Μητσοτάκη με τους κ.κ. Βορίδη, Γεωργιάδη, Πλεύρη και Μπογδάνο αποτυπώνεται πλέον και στην πολιτική του»