Μόσχα, 25 Απριλίου: στο κέντρο της τράπεζας συνομιλιών, εν μέσω συμβούλων τους, εικονίζονται ο ρώσος υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού (δεξιά) και απέναντί του ο τούρκος ομόλογός του Χουλουσί Ακάρ | Russian Defence Ministry/Handout via REUTERS
Επικαιρότητα

Συριακό: Σημαντική τετραμερής συνάντηση στη Μόσχα

Ρωσία, Συρία, Τουρκία και Ιράν ανέλυσαν σε επίπεδο υπουργών Αμυνας την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά το πέρας του Συριακού Εμφυλίου, τόσο εντός Τουρκίας (σύροι πρόσφυγες) όσο και εντός Συρίας (τουρκικές επιθέσεις στις κοινότητες των Κούρδων)
Protagon Team

Το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας, θέλοντας να διευκολύνει τη Συρία να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με τους γείτονές της, διοργάνωσε την Τρίτη 25 Απριλίου τράπεζα συνομιλιών με συμμετοχή των υπουργών Αμυνας της Τουρκίας και του Ιράν. Φυσικά, δεν είναι κάποιο μεγάλο μυστικό ότι το καθεστώς της Δαμασκού προσπαθεί να αποκαταστήσει τις σχέσεις με όλα τα κράτη της Μέσης Ανατολής έπειτα από το τέλος του Συριακού Εμφυλίου και την ήττα του Ισλαμικού Κράτους (ISIS). Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, εντάσσεται και η συγκεκριμένη ρωσική πρωτοβουλία.

Oπως μετέδωσε η Corriere della Sera, oι υπουργοί Aμυνας –όπως και οι αρχηγοί των μυστικών υπηρεσιών– της Ρωσίας, της Συρίας, της Τουρκίας και του Ιράν συναντήθηκαν στη ρωσική πρωτεύουσα. Οι Ρώσοι ανακοίνωσαν αρμοδίως (υπουργείο Αμυνας) ότι αναλύθηκαν «τα πρακτικά βήματα» που πρέπει να γίνουν ώστε «να εξομαλυνθούν οι συροτουρκικές σχέσεις», αλλά και «να ενισχυθεί η ασφάλεια της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας». Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία εξακολουθεί να επιχειρεί εναντίον Κούρδων εντός συριακού εδάφους και στη συροτουρκική μεθόριο.

Η συνάντηση, έγραψαν οι Ιταλοί, σηματοδοτεί ένα περαιτέρω βήμα στην προσέγγιση μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, δύο χωρών που έχουν εμπλακεί εδώ και μήνες σε δύσκολη διαδικασία εξομάλυνσης, έπειτα από την πλήρη διακοπή των μεταξύ τους σχέσεων εδώ και 12 χρόνια (από την έναρξη του Συριακού Εμφυλίου, το 2011).

Ο τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ, προτού ταξιδέψει στη Μόσχα, είχε δηλώσει: «Αναμένουμε κάποιες θετικές εξελίξεις από αυτή τη συνάντηση. Η Τουρκία δεν έχει καμία πρόθεση να βλάψει τους σύρους αδερφούς μας». Τον Ακάρ συνόδευσε ο αρχηγός της ΜΙΤ, Χακάν Φιντάν.

Δεν αποκλείεται, λένε οι αναλυτές, να δούμε και κάποια συνάντηση μεταξύ του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του σύρου ομολόγου του Μπασάρ αλ-Ασαντ. Οντως, δεν θα αποκλειόταν τέτοια εξέλιξη, ακόμη και εν μέσω προεκλογικής περιόδου στην Τουρκία, εάν δεν είχε μεσολαβήσει η ξαφνική «κατάρρευση» του Ερντογάν και η αναζωπύρωση των φημολογιών περί σοβαρού προβλήματος της υγείας του. Και τούτο διότι η Τουρκία και η Συρία, πέρα από το Κουρδικό, μοιράζονται το πρόβλημα των τεσσάρων εκατ. Σύρων που παρεπιδημούν στην τουρκική επικράτεια ως πρόσφυγες – το συγκεκριμένο ζήτημα βρίσκεται και στο επίκεντρο της τουρκικής προεκλογικής ζύμωσης ενόψει των εκλογών της 14ης Μαΐου.

Από πλευράς τους, οι Ρώσοι, με τη συγκεκριμένη τετραμερή πέτυχαν να σπάσουν τη διπλωματική απομόνωσή τους, αφού ένα μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας αποδέχθηκε την πρότασή τους για συνομιλίες – έστω και για το Συριακό.