Eως και τέσσερα χρόνια μπορεί να περάσουν μέχρι να διεξαχθούν εκλογές στη Συρία. Αυτό δήλωσε ο αρχηγός των τζιχαντιστών και ντε φάκτο κυβερνήτης της χώρας Αμπού Μοχάμαντ Αλ-Τζολάνι σε συνέντευξή του στο δίκτυο Al Arabiya, αναφερόμενος για πρώτη φορά σε πιθανό εκλογικό χρονοδιάγραμμα μετά την πτώση του Μπασάρ αλ-Ασαντ.
Η κατάρτιση νέου Συντάγματος είναι πιθανό να χρειαστεί έως και τρία χρόνια, ανέφερε ο Τζολάνι, σύμφωνα με τα αποσπάσματα της συνέντευξης. Προειδοποίησε επίσης ότι θα χρειαστεί να περάσει περίπου ένας χρόνος για να δουν οι Σύροι δραστικές αλλαγές.
Σχετικά με τις σχέσεις με το εξωτερικό, ο Τζολάνι δήλωσε ότι η Συρία έχει στρατηγικά συμφέροντα με την Ρωσία. Η Ρωσία διαθέτει στρατιωτικές βάσεις στην Συρία, ο Μπασάρ αλ-Ασαντ υπήρξε σύμμαχος της Μόσχας κατά τον πολυετή εμφύλιο πόλεμο και εκεί κατέφυγε μετά την πτώση του.
Ο Τζολάνι έχει δηλώσει ότι οι σχέσεις της Συρίας με τη Ρωσία πρέπει να υπηρετούν κοινά συμφέροντα.
Ο ηγέτης της οργάνωσης, Χαγιάρ Ταχρίρ αλ-Σαμ, δήλωσε επίσης ότι ελπίζει πως η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ θα άρει τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί κατά της Συρίας.
Ανώτατοι αμερικανοί διπλωμάτες που επισκέφθηκαν τη Δαμασκό αυτόν τον μήνα δήλωσαν ότι ο Τζολάνι εμφανίσθηκε πραγματιστής και ότι η Ουάσινγκτον έχει αποφασίσει να άρει την επικήρυξη εναντίον του.
Ο Αλ-Τζολάνι είπε ακόμα, ότι η οργάνωση της οποίας ηγείται, η Χάγιατ Ταχρίρ αλ Σαμ –γνωστότερη παλαιότερα με την ονομασία Μέτωπο Νούσρα– θα διαλυθεί, στο πλαίσιο συνεδρίου εθνικού διαλόγου.
Ερωτηθείς, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο Al Arabiya, για τη διάλυση της οργάνωσής του, ο Τζολάνι απάντησε «φυσικά. Μια χώρα δεν μπορεί να διοικείται με νοοτροπία οργανώσεων και πολιτοφυλάκων».
Η οργάνωση παλαιότερα είχε δεσμούς με το Ισλαμικό Κράτος και την Αλ Κάιντα, αλλά λέει πως τους έκοψε κι επιχειρεί να εμφανιστεί ως μετριοπαθής. Έχει δεσμευτεί κατ’ επανάληψη ότι θα προστατεύσει τις μειονότητες, που φοβούνται ότι θα προσπαθήσει να επιβάλει ισλαμιστική διακυβέρνηση.
Κατά τον Τζολάνι, το επικείμενο συνέδριο εθνικού διαλόγου θα περιλαμβάνει την ευρεία συμμετοχή της συριακής κοινωνίας και θα συζητηθούν και θα ψηφιστούν θέματα όπως η διάλυση του κοινοβουλίου και η κατάρτιση νέου Συντάγματος.
Για την κατάσταση στη βορειοανατολική Συρία, ο Τζολάν είπε ότι γίνονται συζητήσεις με όλες τις πλευρές προκειμένου να επιλυθούν οι εναπομείνασες διαμάχες, συμπεριλαμβανομένης αυτής με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ), στις οποίες βασική συνιστώσα είναι κούρδοι πολιτοφύλακες υποστηριζόμενοι από τις ΗΠΑ.
«Απορρίπτουμε να γίνει η Συρία μια πλατφόρμα από την οποία το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) θα εξαπολύει επιθέσεις εναντίον της Τουρκίας», είπε ο Τζολάνι.
Σε ό,τι αφορά τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), που στηρίζονται από τις ΗΠΑ και βασική συνιστώσα των οποίων είναι οι κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), ο Τζολάνι είπε ότι θα πρέπει να ενταχθούν στον μελλοντικό στρατό της Συρίας.
«Τα όπλα θα πρέπει να βρίσκονται αποκλειστικά στα χέρια του κράτους. Όποιος ήταν ένοπλος και έχει τη δυνατότητα να ενταχθεί στο υπουργείο Άμυνας, θα είναι καλοδεχούμενος» διαβεβαίωσε. «Υπό αυτούς τους όρους και τα κριτήρια» είπε ότι θα γίνουν «διαπραγματεύσεις» με τις SDF «με την ελπίδα να βρεθεί η αρμόζουσα λύση».