Ο Πούτιν καλωσορίζει τον Ερντογάν στο Σότσι | Sputnik/Vladimir Smirnov/Pool via REUTERS
Επικαιρότητα

Συρία, Λιβύη, φυσικό αέριο και… ανοσία από την Covid-19 στη συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν

Επί τρεις ώρες τα είπαν, σαν δυο καλοί φίλοι, ο ρώσος με τον τούρκο πρόεδρο στο Σότσι, με τη συζήτηση να αφιερώνεται στην ενεργειακή και την αμυντική συνεργασία των δύο χωρών
Protagon Team

Ηταν μια συνάντηση δύο φίλων. Ο Ταγίπ Ερντογάν πήγε και βρήκε τον Βλαντίμιρ Πούτιν στο Σότσι, λίγα 24ωρα μετά τη νέα ρήξη στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις· για χάρη του ο ρώσος πρόεδρος βγήκε από την καραντίνα στην οποία είχε τεθεί λόγω κρουσμάτων Covid-19 στο περιβάλλον του. Μάλιστα οι δυο τους αστειεύτηκαν για τα ποσοστά ανοσίας τους.

«Εγώ έχω περισσότερα αντισώματα από εσένα και έκανα εμβόλιο BioNTech», είπε ο Ερντογάν στον Πούτιν, με τον τελευταίο να του απαντά: «Η επόμενη δόση σου να είναι με το (ρωσικό) Sputnik».

Τρεις ώρες τα είπαν Πούτιν και Ερντογάν στο ειδυλιακό σκηνικό του Σότσι, στη Μαύρη Θάλασσα. Ωστόσο κανένας τους δεν προέβη σε λεπτομερείς δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης μετά τις συνομιλίες, αν και ο Πούτιν ευχαρίστησε τον Ερντογάν για την επίσκεψη, την οποία χαρακτήρισε χρήσιμη και ουσιαστική. Ο Ερντογάν χαρακτήρισε τις συνομιλίες παραγωγικές. «Μετά τις παραγωγικές συνομιλίες με τον συνάδελφό μου Πούτιν, εγκαταλείψαμε το Σότσι» έγραψε στο δικό του κανάλι στο Telegram, στο οποίο ανάρτησε μια φωτογραφία με τον ρώσο πρόεδρο.

Οπως ανέφεραν διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τον περιορισμό της αναζωπύρωσης της βίας στη βορειοδυτική Συρία και για την πιθανή επέκταση των πωλήσεων στρατιωτικών αμυντικών συστημάτων (S-400) της Μόσχας στην Άγκυρα παρά τις γνωστές αντιρρήσεις των ΗΠΑ, αλλά και θέματα οικονομικού ενδιαφέροντος και διεθνών σχέσεων. Ιδιαίτερα ο Πούτιν επισήμανε την επιτυχή συνεργασία των δύο χωρών αναφορικά με την κατάσταση στην Συρία και τη Λιβύη, ενώ αναφέρθηκε ξεχωριστά και στην λειτουργία του κέντρου ελέγχου της εκεχειρίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Σύμφωνα με την εκτίμηση του ρώσου πρόεδρου, η συνεργασία αυτή συνιστά «σοβαρή εγγύηση σταθερότητας» στην περιοχή.

Στην ημερήσια διάταξη υπήρχαν και τα ζητήματα ενεργειακής συνεργασίας. Ο Πούτιν ευχαρίστησε τον Ερντογάν για την στάση που τήρησε στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου TurkStream, χάρη στον οποίο η Τουρκία νοιώθει αυτοπεποίθηση αυτή την περίοδο της κρίσης στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου.

Ο τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε με την σειρά του στο κοινό έργο, την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Ακούγιου, ο πρώτος αντιδραστήρας τους οποίου ενδέχεται να ξεκινήσει την λειτουργία του το επόμενο έτος.

Πριν την συνάντηση των δύο ηγετών τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο Ερντογάν θα πιέσει τον Πούτιν να επιστρέψει στην εκεχειρία που συμφωνήθηκε πέρυσι για να τερματιστεί η επίθεση του ρωσικού και του συριακού στρατού εναντίον μαχητών που υποστηρίζονται από την Τουρκία στην περιοχή Ιντλίμπ της Συρίας. Ο Ερντογάν κατά την έναρξη των συνομιλιών τους είπε στον Πούτιν ότι «τα βήματα που κάνουμε από κοινού όσον αφορά τη Συρία έχουν μεγάλη σημασία. Η ειρήνη εκεί εξαρτάται από τις σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας».

Ο Πούτιν έκανε μόνο μια φευγαλέα αναφορά στη Συρία στα εισαγωγικά σχόλιά του, λέγοντας ότι είναι ένας από τους τομείς όπου οι δύο χώρες συνεργάζονται με αρκετή επιτυχία. Ο Ρώσος ηγέτης είπε μάλιστα ότι οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία είναι μερικές φορές δύσκολες, αλλά ότι οι δύο χώρες έχουν μάθει πώς να βρίσκουν αμοιβαία επωφελείς συμβιβασμούς.

Παρότι δεν υπήρξε αναφορά στο θέμα της πιθανής αγοράς από την Τουρκία περισσότερων ρωσικών συστοιχιών πυραυλικής άμυνας S-400, ο Ερντογάν σε μια προφανή αναφορά στους Αμερικανούς, είπε στον Πούτιν, ότι θέλει να συζητήσει περαιτέρω την αμυντική συνεργασία, ανεξάρτητα από τις αντιρρήσεις των ΗΠΑ.

«Στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, τα συνηθισμένα άτομα μας ρώτησαν ειδικά για ορισμένα θέματα, συγκεκριμένα φυσικά», είπε ο Ερντογάν στον Πούτιν.

«Τους δώσαμε την απαραίτητη απάντηση ούτως ή άλλως. Δεν είναι δυνατόν για μας να γυρίσουμε πίσω μετά τα βήματα που κάναμε. Το πιστεύω ιδιαίτερα αυτό: έχει μεγάλη σημασία για εμάς να συνεχίσουμε ενισχύοντας καθημερινά τους δεσμούς Τουρκίας-Ρωσίας».

Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, έχει αγοράσει ρωσικές συστοιχίες αντιπυραυλικής άμυνας S-400 το 2019 προκαλώντας την επιβολή κυρώσεων εκ μέρους των ΗΠΑ σε βάρος της αμυντικής της βιομηχανίας και προειδοποιήσεις από την Ουάσινγκτον για περαιτέρω μέτρα σε περίπτωση που προβεί σε αγορές και άλλων ρωσικών εξοπλισμών.

Ο Ερντογάν είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ότι η Τουρκία εξακολουθεί να προτίθεται να προμηθευτεί μια δεύτερη συστοιχία S-400, λέγοντας ότι καμία χώρα δεν μπορεί να υπαγορεύσει τις ενέργειες της Αγκυρας. «Αν μας δίνατε Patriot δεν θα αγοράζαμε S-400» είπε εξάλλου ο τούρκος πρόεδρος σε ένα μήνυμά του προς την Ουάσινγκτον.