Γύρω στη 1 το μεσημέρι της Τρίτης, 6 Σεπτεμβρίου, δυνάμεις του στρατού στη Συρία βομβάρδισαν το Χαλέπι σε γειτονιά που ονομάζεται Σουκάρι. Πάνω από 100 άτομα –άμαχοι κάτοικοι της πόλης- τραυματίστηκαν. Σύμφωνα, όμως, με αναφορές ακτιβιστών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, δεν έφεραν σημάδια τραύματος, πληγές ή αίμα. Εβηχαν πολύ δυνατά, ανέπνεαν με δυσκολία, ενώ τα μάτια τους είχαν κοκκινίσει. Τα ρούχα τους μύριζαν χλώριο. Βασικά, η μυρωδιά του χλωρίου γινόταν αισθητή ακόμη και 300 μέτρα μακριά από το σημείο της επίθεσης.
Με άλλα λόγια, τα συμπτώματα έδειχναν ότι ο συριακός στρατός έκανε χρήση χημικών – κάτι που φυσικά απαγορεύεται από διεθνείς συμβάσεις και ταυτόχρονα κάτι που αρνείται η ίδια η κυβέρνηση και ομολογουμένως δεν θα παραδεχθεί ποτέ.
Αλλά οι αποδείξεις είναι εμφανείς στα βίντεο που έχουν δώσει στη δημοσιότητα ακτιβιστές. Σε αυτό που τράβηξε μέλος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Syrian Civil Defense, φαίνονται πλάνα λίγο μετά την επίθεση. Ομάδα Σύρων προσπερνάει συντρίμμια ανάμεσα σε καπνούς, κατεστραμμένα κτίρια και διαλυμένα αυτοκίνητα και ύστερα η κάμερα επικεντρώνεται σε ένα νεαρό παιδί. Ανδρες του βγάζουν τα ρούχα και τον λούζουν με νερό με ένα λάστιχο.
Ανάμεσα στα άτομα που διαμετακομίστηκαν στο νοσοκομείο, σύμφωνα πάντα με αναφορές ακτιβιστών και δημοσιογράφων, βρίσκονταν τουλάχιστον 37 παιδιά και 10 γυναίκες. Τα πλάνα από το εσωτερικό του νοσοκομείου δείχνουν έναν άνδρα που μοιάζει νεκρός, αν όχι αναίσθητος, και γιατρούς γύρω του που προσπαθούν να τον συνεφέρουν με ορό και ενέσεις. Καθένας από τους νοσηλευόμενους έχει από μία μάσκα οξυγόνου. Τα μικρά παιδιά κλαίνε χωρίς να έχουν εμφανή συμπτώματα που εμφανίζονται σε άλλες μορφές επιθέσεων.
Υστερα από αρκετές ώρες, σύμφωνα με αναφορές που μεταδίδει το CNN, χωρίς να μπορεί να εγγυηθεί για την εγκυρότητά τους, οι περισσότεροι έλαβαν εξιτήριο, αλλά δέκα άτομα παρέμεναν εκεί σε κρίσιμη κατάσταση. Ανάμεσά τους βρισκόταν μία γυναίκα, σε προχωρημένη εγκυμοσύνη, καθώς το βρέφος της παρουσίασε αδύναμο παλμό.
Το αέριο χλωρίου μπορεί να αποβεί θανατηφόρο, όπως δήλωσε στο CNN ο Χαμίς ντε Μπρετόν Γκόρντον, σύμβουλος μη κυβερνητικών οργανώσεων στο Ιράκ και τη Συρία, ο οποίος εξειδικεύεται στις επιθέσεις με τη χρήση χημικών. Πρόκειται για ένα ψυχολογικό όπλο. Η δράση του αρχίζει μέσα σε δευτερόλεπτα και προκαλεί αναπνευστικά προβλήματα, σφίξιμο στο στήθος, βήχα, ερεθισμό στο δέρμα και στα μάτια. Αν το εισπνεύσει κανείς σε μεγάλες δόσεις μπορεί να προκαλέσει πνευμονικό οίδημα -συμβαίνει όταν συγκεντρώνεται υγρό στους πνεύμονες. «Τα πνευμόνια παιδιών είναι πιο ευάλωτα», τόνισε ο ειδικός.
Η πρώτη φορά που κατήγγειλαν τη χρήση χημικών ο ΟΗΕ και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις ήταν τον Αύγουστο του 2013, για επίθεση που πραγματοποίησαν οι καθεστωτικές δυνάμεις στην Γκούτα, πόλη κοντά στη Δαμασκό. Η διεθνής κοινότητα αποφάσισε τότε να μην αναλάβει δράση κατά της συριακής κυβέρνησης. Οργανώθηκε η απομάκρυνση χημικών όπλων από τη Συρία σε διάφορες φάσεις και ύστερα από αρκετές διαπραγματεύσεις. Αλλά δεν αφαιρέθηκαν τα αποθέματα χλωρίου που έχει διπλή χρησιμότητα, ως βιομηχανικό υλικό και ως συστατικό χημικών όπλων. Και για την απελευθέρωση του χημικού το μόνο που χρειάζεται είναι η εκτόξευση βαρελιών με έναν απλό μηχανισμό έκρηξης. Για να σκάσει το βαρέλι και να διαχυθεί το αέριο.