Το επόμενο καλοκαίρι του 2022 θα έχουμε ξεμπερδέψει με την πανδημία, εκτίμησε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Νίκος Σύψας, προβλέποντας όμως παράλληλα ένα ιδιαίτερα δύσκολο φθινόπωρο.
Το φθινόπωρο, τόνισε ο καθηγητής σε παρέμβασή του στη διαδικτυακή ημερίδα, «Covid 19: Η αντιμετώπιση και η επόμενη μέρα», θα ζήσουμε δυστυχώς μια πολύ δύσκολη φάση, αφού όλοι οι ανεμβολίαστοι θα κολλήσουν και συνεπώς θα υπάρξει ένας πολύ μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων που θα καταλήξει στο νοσοκομείο και ορισμένοι φυσικά δεν θα τα καταφέρουν.
Συνεπώς, μετά το φθινόπωρο, θα υπάρχουν οι εμβολιασμένοι που θα είναι προστατευμένοι και θα έχουν την ανοσία που προσφέρει το εμβόλιο και οι ανεμβολίαστοι που θα έχουν κολλήσει και θα εχουν αποκτήσει αντισώματα. Ετσι θα δημιουργηθεί τείχος ανοσίας και έτσι θα τελειώσουμε με την πανδημία, ήταν η εκτίμηση του κ. Σύψα.
Περιγράφοντας την επιδημιολογική εικόνα της χώρας σήμερα, ο καθηγητής έκανε λόγο για «επέλαση της παραλλαγής Δέλτα» που όπως είπε, είναι εξαιρετικά μεταδοτική, με δείκτη αναπαραγωγής που πλησιάζει το 7 (όταν ο αρχικός ιός είχε δείκτη αναπαραγωγής μεταξύ 2 και 3).
«Οι νέες ηλικίες αυτήν τη στιγμή μολύνονται ταχύτατα. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το στέλεχος Δέλτα θα καλύψει όλη την Ελλάδα ίσως και εντός του Ιουλίου, οπωσδήποτε όμως εντός του Αυγούστου, και ο μεγάλος αριθμός των κρουσμάτων θα έρθει στις αρχές Αυγούστου, με βάση τις προβολές που κάνουμε αυτήν τη στιγμή.
»Μέχρι στιγμής το πρόβλημα είναι διαχειρίσιμο, με την έννοια ότι προσβάλλονται νέοι άνθρωποι που δεν χρειάζονται νοσηλεία. Ομως ταχύτατα θα περάσει στους ανθρώπους που είναι ευπαθείς, δηλαδή σε άτομα άνω των 60 ετών με υποκείμενα νοσήματα. Και εκεί θα αρχίσει η κρίση στο σύστημα υγείας, η οποία πιστεύω ότι θα παρατηρηθεί τον Αύγουστο ή στις αρχές Σεπτεμβρίου», ανέφερε ο κ. Σύψας.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, το 40% των πλήρως εμβολιασμένων θα βοηθήσει ώστε να μη φτάσει στα όριά του το ΕΣΥ, ωστόσο, όπως επεσήμανε οι απόλυτοι αριθμοί των ανεμβολίαστων είναι αρκετοί για να πιεστεί το σύστημα. «Επομένως», παρατήρησε, «το παιχνίδι παίζεται στο πόσο γρήγορα θα εμβολιαστούμε και πόσο γρήγορα θα εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες».
Βασιλακόπουλος: Κατω από 2% με 3% η πιθανότητα να νοσήσει εμβολιασμένος σοβαρά από μετάλλαξη Δέλτα
« Ξεκάθαρα κινδυνεύουν οι ανεμβολίαστοι από την μετάλλαξη Δέλτα. Το τέταρτο κύμα θα χτυπήσει τους ανεμβολίαστους», σημείωσε από την πλευρά του και ο καθηγητής Πνευμολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος .
«Οι εμβολιασμένοι με βάση όλα τα επιστημονικά δεδομένα έχουν λιγότερο από 2-3% πιθανότητα να νοσήσουν σοβαρά από το στέλεχος Δέλτα και 10% να έχουν ήπια λοίμωξη», διευκρίνισε ο καθηγητής μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
Για μία ακόμη φορά ο κ. Σύψας χαρακτήρισε «πολύ κακή ιδέα» το να βγάλουμε τη μάσκα τώρα που η πανδημία ξαναμπαίνει σε εκθετική πορεία. «Είναι προφανές», είπε, «ότι συνεχίζουμε να τις φοράμε παντού, σε κλειστούς και εξωτερικούς χώρους, με την εξαίρεση βέβαια περιοχών χωρίς συνωστισμό, όπως σε έναν ερημικό δρόμο ή στο βουνό. Στην πόλη μέσα, όπου γύρω μας κυκλοφορούν άνθρωποι, δεν είναι καλή ιδέα να βγάλουμε τη μάσκα ακόμα και αν έχουμε εμβολιαστεί».
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας ο αναπληρωτής καθηγητής Πνευμονολογίας Αργύριος Τζουβελέκης αναφέρθηκε στη θεραπεία της COVID-19 και η καθηγήτρια Εργαστηριακής Αιματολογίας – Αιμοδοσίας Αθανασία Μουζάκη στην εργαστηριακή διερεύνηση του SARS-CoV-2 και τις παραλλαγές του. Τόσο ο κ. Σύψας όσο και η πρόεδρος του ΚΕΣΥ Μίνα Γκάγκα εστίασαν στην επόμενη μέρα για το σύστημα υγείας αλλά και στα «μαθήματα»της πανδημίας.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, η πανδημία ανέδειξε την απουσία πρωτοβάθμιας περίθαλψης, επαρκών κλινών ΜΕΘ σε αριθμό και ποιότητα, συστήματος συνεχούς εκπαίδευσης και αξιολόγησης των γιατρών αλλά και της επείγουσας Ιατρικής. Επίσης, τόνισε, η κρίση της πανδημίας κατέδειξε την ανάγκη αλλαγής του μοντέλου διοίκησης των νοσοκομείων και της τοποθέτησης ατόμων με ειδική εκπαίδευση στη διοίκηση νοσοκομείων και τη διαχείριση κρίσεων.