Διασώστες απομακρύνουν τον τραυματισμένο κυβερνήτη από το σημείο της συντριβής | Nepali Police
Επικαιρότητα

Συντριβή αεροσκάφους στο Νεπάλ: Πώς σώθηκε ο κυβερνήτης

Ο Μάνις Ράτνα Σάκια φαίνεται πως έστριψε το αεροπλάνο προς λάθος κατεύθυνση αμέσως μετά την απογείωση, σύμφωνα με τις αρχές, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι 18 υπόλοιποι επιβαίνοντες. Ο ίδιος φέρει τραύματα στο κεφάλι και στην πλάτη, αλλά δεν κινδυνεύει η ζωή του
Protagon Team

Ο πιλότος που επέζησε από τη φονική συντριβή αεροσκάφους στο Νεπάλ, σώθηκε όταν το πιλοτήριο του έπεσε σε κοντέινερ και αποκόπηκε, δευτερόλεπτα πριν το υπόλοιπο αεροσκάφος συντριβεί στις φλόγες.

Ο κυβερνήτης Μάνις Ράτνα Σάκια, ο μοναδικός επιζών της καταστροφής που σκότωσε 18 ανθρώπους στο αεροδρόμιο του Κατμαντού, νοσηλεύεται στο νοσοκομείο, αλλά το BBC Nepali επιβεβαίωσε ότι μιλάει και ότι ήταν σε θέση να πει στα μέλη της οικογένειάς του πως ήταν καλά.

Οι διασώστες δήλωσαν στο BBC ότι έφτασαν στον τραυματισμένο πιλότο καθώς οι φλόγες πλησίαζαν το τμήμα του πιλοτηρίου που είχε μπει μέσα στο κοντέινερ.

«Δυσκολευόταν να αναπνεύσει. Σπάσαμε το παράθυρο και τον βγάλαμε αμέσως έξω», δήλωσε ο ανώτερος επιθεωρητής της αστυνομίας του Νεπάλ, Ντάμπαρ Μπισακάρμα.

«Είχε αίματα στο πρόσωπό του όταν τον βρήκαμε, αλλά τον μεταφέραμε στο νοσοκομείο σε κατάσταση που μπορούσε να μιλήσει», πρόσθεσε.

Ο υπουργός πολιτικής αεροπορίας του Νεπάλ, Μπάντρι Πάντεϊ, είπε ότι το αεροσκάφος είχε στρίψει ξαφνικά προς τα δεξιά καθώς απογειωνόταν από το αεροδρόμιο, πριν συντριβεί στην ανατολική πλευρά του διαδρόμου προσγείωσης.

Το αεροσκάφος φλέγεται μετά τη συντριβή του – Samjhana Basnet/via REUTERS

Πλάνα από κάμερες κλειστού κυκλώματος δείχνουν το φλεγόμενο αεροσκάφος να διασχίζει ένα μέρος του αεροδρομίου, προτού ένα μέρος του φαίνεται να πέφτει σε μια κοιλάδα στην άλλη άκρη του χώρου.

«Χτύπησε το κοντέινερ στην άκρη του αεροδρομίου… στη συνέχεια, έπεσε πιο κάτω», δήλωσε ο υπουργός.

«Το πιλοτήριο, ωστόσο, παρέμεινε κολλημένο μέσα στο κοντέινερ. Έτσι επέζησε ο κυβερνήτης. Το άλλο μέρος του αεροπλάνου συνετρίβη σε ένα κοντινό ύψωμα και έγινε κομμάτια. Ολόκληρη η περιοχή μακριά από το σημείο όπου έπεσε το πιλοτήριο, έπιασε φωτιά και τα πάντα κάηκαν», πρόσθεσε.

Ο πιλότος «διασώθηκε μέσα σε πέντε λεπτά από τη συντριβή» και «ήταν πολύ φοβισμένος, αλλά δεν είχε χάσει τις αισθήσεις του εκείνη τη στιγμή», σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο στρατός του Νεπάλ.

Στη συνέχεια, ασθενοφόρο του στρατού τον μετέφερε στο νοσοκομείο.

Συντρίμμια του αεροσκάφους στην περιοχή όπου έπιασε φωτιά – REUTERS/Navesh Chitrakar

Σύμφωνα με την διευθύντρια του νοσοκομείου, Μίνα Θάπα, υπέστη τραύματα στο κεφάλι και το πρόσωπό του και σύντομα θα υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση σπασμένων οστών στην πλάτη του.

«Αντιμετωπίσαμε τραύματα σε διάφορα μέρη του σώματός του», δήλωσε η Θάπα στο BBC News Nepali, «βρίσκεται υπό παρακολούθηση στον θάλαμο νευροχειρουργικής».

Το βράδυ της Τετάρτης, ο πρωθυπουργός του Νεπάλ, Κέι Πι Σάρμα, επισκέφθηκε το νοσοκομείο, όπου συναντήθηκε με μέλη της οικογένειας του πιλότου.

Οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη για να προσδιοριστούν τα αίτια της συντριβής.

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Αεροδρομίου Τριμπουβάν δήλωσε ότι η αρχική εκτίμηση έδειξε ότι το αεροπλάνο είχε πετάξει προς λάθος κατεύθυνση.

«Μόλις απογειώθηκε, έστριψε δεξιά, ενώ θα έπρεπε να είχε στρίψει αριστερά», δήλωσε ο Νιράουλα στο BBC Nepali.