Η εκτόξευση του πυραύλου προς τον κινεζικό διαστημικό σταθμό Τιανγκόκ |
Επικαιρότητα

Συντρίμμια κινεζικού πυραύλου θα πέσουν στη Γη

Αν και το πιθανότερο είναι να πέσουν σε θαλάσσια περιοχή, ενδέχεται κάποια κομμάτια να προσγειωθούν πάνω σε κατοικημένη περιοχή, όπως συνέβη τον Μάιο του 2020 στην Ακτή Ελεφαντοστού. Η Ελλάδα και άλλες χώρες της Ευρώπης είναι στη λίστα αυτών των πιθανών σημείων
Protagon Team

Η εκτόξευση του κινεζικού πυραύλου Long March 5 που μετέφερε μια ενεργειακή μονάδα τον κινεζικό διαστημικό σταθμό Τιανγκόκ πραγματοποιήθηκε την Κυριακή. Αφού ολοκλήρωσε την αποστολή του επιστρέφει στη Γη. Η κινεζική κυβέρνηση δήλωσε ότι η είσοδος του πυραύλου στην ατμόσφαιρα της Γης το σαββατοκύριακο ενέχει μικρό κίνδυνο να πέσει σε κατοικημένη περιοχή  -αν και το πιθανότερο είναι να προσγειωθεί στη θάλασσα.

Κομμάτια πυραύλου έχουν προσγειωθεί στη ξηρά στο παρελθόν και συγκεκριμένα στην Ακτή Ελεφαντοστού, τον Μάιο του 2020, προκαλώντας ζημιές σε κτίρια.

Ο Long March 5 βρισκόταν την Παρασκευή το βράδυ σε ελλειπτική τροχιά γύρω από τη Γη και η πορεία του είναι ανεξέλεγκτη. Σύμφωνα με την «The Aerospace Corporation», μία Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση με έδρα την Καλιφόρνια, η επανείσοδος θα γίνει γύρω στις 00:24 GMT της Κυριακής, συν ή πλην 16 ωρών, όπως αναφέρει δημοσίευμα του BBC.

«Είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε πού ακριβώς θα προσγειωθεί το κομμάτι των 25 τόνων των συντριμμιών. Η πιθανή περιοχή όπου θα μπορούσαν να πέσουν τα συντρίμμια εκτείνεται από τις ΗΠΑ, την Αφρική, την Αυστραλία, τη Βραζιλία, την Ινδία, την Ευρώπη, ως και τη Νοτιοανατολική Ασία», είπε η «The Aerospace Corporation.

H EASA, πάντως, εξέδωσε προληπτική ενημέρωση για τα πιθανά σημεία που μπορεί να πέσουν στην Ευρώπη τα κομμάτια του πυραύλου. Η Ελλάδα βρίσκεται μέσα στη λίστα, μαζί με τη Βουλγαρία, τη Γαλλία, την Ισπανία, τη Μάλτα, την Ιταλία και την Πορτογαλία.