Ο Σολτς συνομιλεί τηλεφωνικώς με τον Πούτιν παρουσία του συμβούλου εξωτερικής πολιτικής Γενς Πλέτνερ και του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφεν Χέμπεστραϊτ | Steffen Kugler/BPA/Handout via REUTERS
Επικαιρότητα

Συνομιλία Σολτς – Πούτιν για την Ουκρανία μετά από δύο χρόνια

Η πρώτη επαφή των δύο ηγετών από το 2022 έγινε σε κρίσιμη στιγμή για το ουκρανικό μέτωπο. Ο γερμανός καγκελάριος επανέλαβε τη στήριξή του στο Κίεβο, ενώ ο ρώσος πρόεδρος έθεσε τις απαιτήσεις της Μόσχας για τον τερματισμό του πολέμου στη βάση της «νέας εδαφικής πραγματικότητας» στην περιοχή
Protagon Team

Ο Ολαφ Σολτς προέτρεψε τον Βλαντίμιρ Πούτιν να αποσύρει τα ρωσικά στρατεύματα από την Ουκρανία και να διαπραγματευτεί με το Κίεβο μια «δίκαιη ειρήνη», σε μια σπάνια τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο ηγετών, την Παρασκευή.

Η τηλεφωνική επικοινωνία διάρκειας μίας ώρας, η πρώτη μεταξύ του γερμανού καγκελαρίου και του ρώσου προέδρου από τον Δεκέμβριο του 2022, πραγματοποιήθηκε αφότου ο Πούτιν φέρεται να συνομίλησε με τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, του οποίου η επερχόμενη κυβέρνηση δεσμεύτηκε να προωθήσει την ταχεία λήξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Χέμπεστραϊτ δήλωσε πως ο Σολτς υπογράμμισε την ακλόνητη δέσμευση της Γερμανίας να στηρίξει την Ουκρανία στον «επιθετικό πόλεμο» της Ρωσίας για όσο διάστημα χρειαστεί.

Σύμφωνα με τον Χέμπεστραϊτ, ο Σολτς συνομίλησε με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι πριν την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πούτιν και σχεδίαζε να επικοινωνήσει εκ νέου με το Κίεβο μετά το τέλος της. Ο Σολτς θα ενημερώσει και τους Δυτικούς συμμάχους του για τη συνομιλία, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου για το περιεχόμενο της συνομιλίας, ο Πούτιν είπε στον Σολτς ότι οποιαδήποτε συμφωνία για την Ουκρανία θα πρέπει να βασίζεται στη «νέα εδαφική πραγματικότητα» και να αντιμετωπίζει τα βαθύτερα αίτια της σύγκρουσης.

Ο Πούτιν ανέφερε ότι οι ρωσικές απαιτήσεις για τον τερματισμό της σύγκρουσης είναι γνωστές, αναφερόμενος σε ομιλία του τον Ιούνιο, όταν περιέγραψε τους επιθυμητούς για τη Μόσχα όρους για τη λήξη της σύγκρουσης: η Ουκρανία θα πρέπει να εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες της για ένταξη στο ΝΑΤΟ και να αποσύρει όλα τα στρατεύματά της από τις τέσσερις περιοχές που διεκδικεί η Ρωσία (Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια).

Η επικοινωνία μεταξύ των δύο ηγετών πραγματοποιείται σε κρίσιμη στιγμή για το μέτωπο του πολέμου. Η Μόσχα, με την υποστήριξη στρατιωτών από τη Βόρεια Κορέα, σχεδιάζει σημαντική επίθεση για να απομακρύνει τις ουκρανικές δυνάμεις από τη δυτική περιοχή του Κουρσκ, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις σημειώνουν ταχείες προελάσεις και στα ανατολικά της Ουκρανίας, σύμφωνα με τον Guardian.

Ο Σολτς είπε στον Πούτιν ότι η ανάπτυξη βορειοκορεατών στρατιωτών, την οποία η Μόσχα δεν έχει επίσημα αναγνωρίσει, αποτελεί «σοβαρή κλιμάκωση» του πολέμου. Οι δυο ηγέτες συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή.

Η βούληση του Σολτς να συζητήσει με τον Πούτιν προκάλεσε απογοήτευση στην Ουκρανία, το μέλλον της οποίας παραμένει αβέβαιο μετά τη νίκη του Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές, λόγω των ανησυχιών ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να διακόψουν τη στρατιωτική τους βοήθεια.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Ζελένσκι προειδοποίησε, μάλιστα, τον Σολτς να μη μιλήσει τηλεφωνικώς με τον Πούτιν, λέγοντας ότι αυτό θα «σπάσει» την απομόνωση του ρώσου προέδρου και θα παρατείνει τον πόλεμο.

Ο Ζελένσκι έχει επίσης προσπαθήσει να προσεγγίσει τον Τραμπ τις τελευταίες ημέρες, δηλώνοντας σε ουκρανικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό ότι ο πόλεμος εναντίον της χώρας του θα «τελειώσει γρηγορότερα» υπό τη νέα αμερικανική κυβέρνηση.

«Ο πόλεμος θα τελειώσει, αλλά δεν υπάρχει ακριβής ημερομηνία. Φυσικά, με την πολιτική αυτής της ομάδας που τώρα θα ηγηθεί του Λευκού Οίκου, ο πόλεμος θα τελειώσει γρηγορότερα» είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό Suspilne την Παρασκευή. Τόνισε, ωστόσο, ότι για την Ουκρανία είναι ζωτικής σημασίας μια «δίκαιη ειρήνη».

Ο Τραμπ είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι θα τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία «μέσα σε μία ημέρα» από την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο, αν και δεν διευκρίνισε ποτέ πώς θα το πετύχει αυτό. Μόλις λίγες ώρες νωρίτερα, σε ομιλία του την Πέμπτη, ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, υπέρμαχος μιας μη παρεμβατικής εξωτερικής πολιτικής, επανέλαβε ότι αυτός ο πόλεμος «πρέπει να σταματήσει» και δεσμεύτηκε ότι θα εργαστεί «πολύ σκληρά για τη Ρωσία και την Ουκρανία».

Η κλήση Σολτς σε Πούτιν «ανοίγει το Κουτί της Πανδώρας» υποστήριξε ο Ζελένσκι μετά την επικοινωνία των δύο ηγετών
Αντιπαράθεση (και) για το Ουκρανικό στη Γερμανία

Η συνομιλία Σολτς-Πούτιν ήρθε σε μια στιγμή κρίσιμη και για την ίδια τη Γερμανία. Την περασμένη εβδομάδα η χώρα βυθίστηκε σε πολιτική κρίση μετά την απόφαση του Σολτς να αποπέμψει τον υπουργό Οικονομικών, κίνηση που οδήγησε στη διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού. Η Γερμανία θα διεξαγάγει πρόωρες εκλογές στις 23 Φεβρουαρίου (περισσότερα εδώ).

Το ζήτημα της Ουκρανίας έχει διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην εξελισσόμενη πολιτική κρίση, με τη διαμάχη για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας να αποτελεί εν μέρει αιτία της αναταραχής.

Ενα άλλο σημείο τριβής στη Γερμανία ήταν η άρνηση του Σολτς να επιτρέψει στην Ουκρανία να πλήξει ρωσικό έδαφος με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς Taurus. Ο Σολτς δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι εμμένει στην απόφασή του να μην προμηθεύσει το Κίεβο με πυραύλους, υποστηρίζοντας ότι αυτή η προσέγγιση έχει βοηθήσει στην αποφυγή κλιμάκωσης του πολέμου.

Ο βασικός αντίπαλός του, ο αρχηγός της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU) Φρίντριχ Μερτς, έχει υιοθετήσει πιο σκληρή στάση σχετικά με τη στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία, εκφράζοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, προθυμία να επιτρέψει τη χρήση πυραύλων Taurus εάν ο Πούτιν δεν σταματήσει να βομβαρδίζει πολιτικούς στόχους.

Ως δεύτερος μεγαλύτερος υποστηρικτής της Ουκρανίας μετά τις ΗΠΑ, πάντως, η Γερμανία έχει λόγους να ανησυχεί ότι θα επωμιστεί πολύ μεγαλύτερο μερίδιο της πολεμικής προσπάθειας εάν ο Τραμπ υλοποιήσει την απειλή του να μειώσει τη στήριξη προς το Κίεβο, συνέχισε το ρεπορτάζ του Guardian.

Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει την Ευρώπη, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν ταξίδεψε στις Βρυξέλλες την Τετάρτη υποσχόμενος ότι η υποστήριξη προς την Ουκρανία θα συνεχιστεί μέχρι και την ανάληψη της εξουσίας από τον Τραμπ.

«Πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να βεβαιωθούμε ότι η Ουκρανία μπορεί να παραμείνει στη μάχη» και να αποτραπεί μια επιτυχία του Πούτιν, ανέφερε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, κατά τη συνάντησή του με τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Υπενθυμίζεται πως ο Πούτιν δεν έχει μιλήσει με τους περισσότερους ηγέτες της Δύσης από το 2022, όταν η ΕΕ και οι ΗΠΑ επέβαλαν σημαντικές κυρώσεις στη Ρωσία εξαιτίας της εισβολής της στην Ουκρανία.