Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Οδησσό στις αρχές Μαρτίου | Presidency of Ukraine / Handout/Anadolu via Getty Images
Επικαιρότητα

Συνομιλία Μητσοτάκη με Ζελένσκι: «Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία»

«Η επίσκεψή μου στην Οδησσό μου κατέδειξε ακόμη περισσότερο την επείγουσα ανάγκη να εντείνουμε τη βοήθειά μας» τονίζει σε ανάρτησή του ο Πρωθυπουργός
Protagon Team

Σε ανάρτηση για την συνομιλία που είχε με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι προχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το απόγευμα της Πέμπτης.

«Συνομίλησα με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εν όψει των σημερινών συζητήσεων σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Ουκρανία. Η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να υποστηρίζει την Ουκρανία. Η πρόσφατη επίσκεψη μου στην Ουκρανία υπογράμμισε ακόμη περισσότερο την επείγουσα ανάγκη της αναβάθμισης της βοήθειας μας. Χαίρομαι, επίσης, γιατί διαπιστώνω ότι η Ουκρανία κάνει σταθερή πρόοδο σχετικά με την υποψηφιότητα της ως κράτος-μέλος της Ένωσης» ανέφερε σε ανάρτηση του στο «Χ» ο Πρωθυπουργός.

Νωρίτερα, ο ουκρανός πρόεδρος προχώρησε σε μια ανάρτηση στην οποία αναφέρει ότι είχε επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Μίλησα με τον έλληνα πρωθυπουργό για την εφαρμογή των συμφωνιών που επιτεύχθηκαν κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ουκρανία, καθώς και για τη συνεχιζόμενη αμυντική μας συνεργασία, ιδιαίτερα όσον αφορά την ενίσχυση της αεράμυνάς μας», έγραψε ο Ζελένσκι.

Πρόσθεσε επίσης ότι «στις 6 Μαρτίου στην Οδησσό, ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης μπόρεσε να διαπιστώσει από πρώτο χέρι τη σημασία της αξιόπιστης προστασίας του ουρανού μας. Επιπλέον, τον ενημέρωσα για το ρωσικό χτύπημα στο Κίεβο σήμερα το πρωί. Συμφωνήσαμε επίσης να επιταχύνουμε τις εργασίες για μια διμερή συμφωνία ασφάλειας με βάση τη Διακήρυξη του Βίλνιους της G7».

Διευκρινίσεις από κυβερνητικές πηγές

«Δεν υπάρχει καμία συμφωνία με την Ουκρανία για την αποστολή αμυντικού εξοπλισμού» διαβεβαίωσαν το βράδυ της Πέμπτης κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα σχολιάζοντας την ανάρτηση που έκανε ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Οι ίδιες πηγές διευκρίνισαν μάλιστα ότι «η συμφωνία, για την οποία μιλά ο Ουκρανός πρόεδρος στην ανάρτησή του, είναι η στραηγική συμφωνία που καλούνται να συνομολογήσουν όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ για την ένταξη της Ουκρανίας», η οποία όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά «δεν είναι καν έτοιμη».

Επίσης ανέφεραν:

«Όπως είναι γνωστό, η ομάδα των G7 τον περασμένο Ιούλιο υιοθέτησε μια κοινή Δήλωση υποστήριξης της ασφάλειας της Ουκρανίας σε βάθος χρόνου, στην οποία έχουν προσχωρήσει και η ΕΕ και τα κράτη-μέλη της.

Έχουν ήδη συμφωνήσει η Γαλλία,η Γερμανία, η Ιταλία, η Ολλανδία και η Δανία, ενώ διαπραγματεύονται η Φινλανδία, Σουηδία, Ισπανία, Βέλγιο, Πολωνία, Τσεχία, Σλοβενία, Ρουμανία, Βουλγαρία και οι χώρες της Βαλτικής.

Η ΕΕ συζητά με το Κίεβο συμφωνία υποστήριξης ασφαλείας ΕΕ-Ουκρανίας. Η χώρα μας όπως και τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ συζητά αντίστοιχα με την Ουκρανία διμερώς. Οι συζητήσεις αυτές έχουν ως βασικό στόχο την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της Ουκρανίας σε όλους τους τομείς, δηλαδή οικονομία , ανασυγκρότηση , ενέργεια , πολιτική προστασία , ανθρωπιστική βοήθεια , προστασία πολιτιστικής κληρονομιάς , εσωτερικές μεταρρυθμίσεις , κυβερνοασφαλεια κλπ.

Οι συζητήσεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο πολύπλευρης υποστήριξης της Ουκρανίας και της ενταξιακής της πορείας».