Ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Πολυτεχνείου Κρήτης Κώστας Συνολάκης σε εκδήλωση πέρυσι για το Μάτι. Δυστυχώς ελάχιστα έχουν γίνει έκτοτε... | SOOC
Επικαιρότητα

Συνολάκης: Εναν χρόνο μετά το Μάτι… πάλι δεν εφαρμόστηκε το σύστημα ενημέρωσης SMS

«Μπορεί να υπάρξει πρόληψη των συνεπειών μεγάλων καταστροφών με την εφαρμογή του συστήματος άμεσης πληροφόρησης, π.χ. με αποστολή μηνυμάτων sms σε 4-5 γλώσσες», δήλωσε ο καθηγητής
Protagon Team

Τον προβληματισμό του ότι έναν χρόνο μετά την τραγωδία στο Μάτι δεν έγινε τίποτα ώστε να εφαρμοστεί το σύστημα άμεσης ενημέρωσης για φυσικές καταστροφές, εξέφρασε ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Πολυτεχνείου Κρήτης Κώστας Συνολάκης.

«Μπορεί να υπάρξει πρόληψη των συνεπειών μεγάλων καταστροφών με την εφαρμογή του συστήματος άμεσης πληροφόρησης, π.χ. με αποστολή μηνυμάτων sms σε 4-5 γλώσσες» είπε ο κ. Συνολάκης μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, με αφορμή την τραγωδία στη Χαλκιδική.

«Το θέμα αυτό κακώς δεν έχει προχωρήσει εδώ και έναν χρόνο και ο (υπουργός Προστασίας του Πολίτη) κ. Χρυσοχοΐδης πρέπει να το κοιτάξει άμεσα», υπογράμμισε ο καθηγητής ξεκαθαρίζοντας ότι δεν ευσταθεί ο ισχυρισμός που είχε τεθεί πέρυσι, μετά το Μάτι, περί προσωπικών δεδομένων που εμποδίζουν την εφαρμογή του συστήματος για αποστολή εξατομικευμένων μηνυμάτων στα κινητά τηλέφωνα των ανθρώπων που βρίσκονται στις περιοχές που πλήττονται από θεομηνία.

«Ακόμα δεν είμαστε σε θέση να μπορούμε να ορίσουμε οδούς διαφυγής σε μια τέτοια περίπτωση, αλλά τουλάχιστον ας κάνουμε το αυτονόητο», παρατήρησε ο κ. Συνολάκης.

Οσον αφορά τη φύση της θεομηνίας της Χαλκιδικής, ο καθηγητής ανέφερε πως είναι πιθανό εκείνη την ώρα να σημειώθηκε κάποιος τυφώνας, ενώ αναφέρθηκε και στις πρόχειρες κατασκευές που υπάρχουν κατά κόρον στις τουριστικές περιοχές τη θερινή περίοδο, οι οποίες κατά τη διάρκεια μιας θεομηνίας μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνες για τους πολίτες.

«Στην πλειοψηφία τους οι πρόχειρες αυτές κατασκευές είναι παράνομες» σημείωσε με νόημα ο κ. Συνολάκης.