O πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ | REUTERS/Yves Herman/Pool
Επικαιρότητα

Σύνοδος Κορυφής: Συμφωνία για προϋπολογισμό και Ταμείο Ανάκαμψης

Πολωνία και Ουγγαρία ήραν τελικά το βέτο τους για το Ταμείο Ανάκαμψης και τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συνολικού ύψους 1,8 τρισ. ευρώ
Protagon Team

Τη συμφωνία των ευρωπαίων ηγετών για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και το Ταμείο Ανάκαμψης ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

«Τώρα μπορούμε να ξεκινήσουμε την εφαρμογή και την ανοικοδόμηση των οικονομιών μας» σχολίασε ο Σαρλ Μισέλ, αναφερόμενος στο πακέτο ύψους 1,8 τρισ. ευρώ.

Το ιστορικό πακέτο ανάκαμψης «θα δώσει ώθηση τόσο στην πράσινη όσο και στην ψηφιακή μας μετάβαση», ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Τα ευχάριστα νέα ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με το σχόλιο «η Ευρωπαϊκή Ενωση προχωρά!», ενώ συνεχάρη και τη γερμανική προεδρία για τη συμβολή της στο ξεμπλοκάρισμα της διαδικασίας.

H Πολωνία και η Ουγγαρία μπλόκαραν επί εβδομάδες τον ύψους 1,1 τρισ. ευρώ πολυετή κοινοτικό προϋπολογισμό και το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ επειδή δεν θέλουν να συνδεθεί η πρόσβαση στα κονδύλια αυτά με την τήρηση του Κράτους Δικαίου.