Η φωτογραφία του πρώην προέδρου Αλέξη Τσίπρα δεσπόζει ακόμη στην είσοδο του παλιού κτιρίου της ΔΗΜΑΡ ΄όπου φιλοξενήθηκε την Τετάρτη η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ | INTIMEnews
Επικαιρότητα

«Σύννεφα» διάσπασης στον ΣΥΡΙΖΑ: Με 20 ψήφους και απίστευτους καβγάδες η πρόταση Κασσελάκη για το συνέδριο

Αγριος καβγάς Πολάκη με Τσακαλώτο, Ξανθό, Σκουρλέτη: «Χάσαμε 5 μονάδες εξαιτίας σου και μας βγαίνεις ως τιμητής». Τι έγινε στη θυελλώδη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας που τελείωσε μετά τα μεσάνυχτα. Μισάνοιχτη πια η πόρτα της εξόδου από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο
Protagon Team

Επειτα από μία πολύωρη συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε αρκετή ώρα μετά τα μεσάνυχτα, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ενέκρινε τελικά την εισήγηση του νεοεκλεγέντος προέδρου Στέφανου Κασσελάκη, για διεξαγωγή του «πολυθρύλητου» συνεδρίου στις 23-25 Φεβρουαρίου (με τον Νοέμβριο –όπως ήταν η απόφαση, υπενθυμίζεται, της Κεντρικής Επιτροπής– να μένει «όνειρο απατηλό» για τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης).

Η εισήγηση Κασσελάκη (σ.σ. ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχε στη συνεδρίαση του οργάνου μέσω… zoom από τις ΗΠΑ, ανακοινώνοντας μεταξύ άλλων στα μέλη της ΠΓ και τα χαρμόσυνα για τον γάμο του με τον σύντροφο της ζωής του, Τάιλερ Μακμπέθ), πέρασε με μόλις 20 ψήφους (σε σύνολο 42 μελών). Δέκα ψήφους πήρε η πρόταση της «Ομπρέλας» για συνέδριο τον Νοέμβριο, υπήρξαν οκτώ λευκά, ενώ δεν ψήφισαν, καθώς είχαν αναχωρήσει νωρίτερα, ο Γιάννης Ραγκούσης και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Στους εννέα της «Ομπρέλας» που είχαν κάνει εγκαίρως γνωστές τις προθέσεις τους (εδώ ) προστέθηκε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος με το δέκατο «όχι» – ο οποίος μάλιστα έκρινε σκόπιμο να ζητήσει, στο πλαίσιο της συνεδρίασης της ΠΓ, και συγγνώμη από τον σύντροφο Παναγιώτη Ρήγα, που τον είχε πιάσει από το λαιμό στο περίφημο επεισόδιο το βράδυ των εκλογών του Ιουνίου. Η συγγνώμη έγινε δεκτή από τον κ. Ρήγα και έτσι το θέμα δεν θα φτάσει στο Πειθαρχικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά πληροφορίες, τα οκτώ λευκά ανήκουν στους Εφη Αχτσιόγλου, Νάσο Ηλιόπουλο,  Αλέξη Χαρίτση, Σία Αναγνωστόπουλου, Νίκο Μπίστη, Κώστα Βλαχάκη και Διονύση Τεμπονέρα, που δείχνουν να μη βιάζονται για τις όποιες αποφάσεις-κινήσεις τους.

Αντίστοιχα, μεταξύ των 20 που υπερψήφισαν την προεδρική πρόταση, ήταν οι Νίκος Παππάς, Παύλος Πολάκης, Παναγιώτης Ρήγας, Ρένα Δούρου, Ολγα Γεροβασίλη, Κώστας Ζαχαριάδης, Νίκος Σκορίνης, Θεοδώρα Τζάκρη, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Κατερίνα Νοτοπούλου κ.ά.

Ως εισήγηση πλέον της Πολιτικής Γραμματείας η πρόταση θα τεθεί στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία, σημειωτέον, σε προηγούμενη συνεδρίασή της, είχε αποφασίσει το συνέδριο του κόμματος να γίνει τον Νοέμβριο!

Καβγάδες, αντεγκλήσεις και απειλές αποχώρησης

Σφόδρα απογοητευμένος από την παρουσία –έστω και μέσω τηλεδιάσκεψης– Κασσελάκη στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, αλλά και συνολικά από τα πρώτα δείγματα γραφής του νέου αρχηγού, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν δίστασε να πατήσει το κουμπί της αντίστροφης μέτρησης για την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ (έστω και αν παραμένει αδιευκρίνιστο κατά πόσο η παρέμβασή του είχε τη μορφή προαναγγελίας αποχώρησης ή απλώς καταγγελίας των κινήσεων της νέας ηγεσίας στο κόμμα).

Μεταξύ άλλων, στην ομιλία του ο πρώην υπουργός Οικονομικών και υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον Στέφανο Κασσελάκη και τον περίγυρό του για αντικαταστατική συμπεριφορά, πλήρη έλλειψη λογοδοσίας και ασέβεια προς το ίδιο το κόμμα και τα μέλη του, επικαλούμενος προς τούτο και την περίφημη φράση του νέου αρχηγού περί «αδιαμεσολάβητης επικοινωνίας του με τους πολίτες».

«Η ενότητα θα δοκιμαστεί τις επόμενες εβδομάδες. Δεν θεωρώ ότι χάθηκε η υπόθεση, αλλά ούτε είμαι και αισιόδοξος μετά από τις πρώτες κινήσεις της νέας ηγεσίας.

{…} Παραμένω στρατευμένος στην υπόθεση της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς. Την επόμενη περίοδο θα φανεί αν αυτή η υπόθεση έχει μέλλον εντός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Σε κάθε περίπτωση, οι αποφάσεις είναι μπροστά μας. Υπάρχουν πολλοί που μπορούν να διαφωνήσουν μεταξύ τους για το ποια είναι η σωστή απόφαση. Αλλά είμαι σίγουρος ότι με πολλούς και πολλές συντρόφους και συντρόφισσες θα παραμείνει η σχέση που έχουμε οικοδομήσει εδώ και δεκαετίες», έκλεισε την τοποθέτησή του ο κ. Τσακαλώτος στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, μισανοίγοντας με τον τρόπο αυτό την πόρτα της εξόδου για τον ίδιο και άλλα στελέχη που συμμερίζονται τις απόψεις του (πληροφορίες αναφέρουν ότι έτοιμα για το βήμα της αποχώρησης είναι και τα εννέα μέλη της Ομπρέλας στην ΠΓ).

Ο κ. Τσακαλώτος εξήγησε επίσης και για την επιλογή του να μην συγχαρεί τον κ. Κασσελάκη το βράδυ της εκλογής του στην προεδρία του κόμματος, πως  δεν οφείλεται σε έλλειψη αστικής ευγένειας, αλλά στο γεγονός ότι ο νέος πρόεδρος είπε ότι με την εκλογή του «κέρδισε το φως».

«Τι ήθελε να πει; Οτι η Έφη Αχτσιόγλου ή εγώ αντιπροσωπεύαμε το σκοτάδι;» διαμαρτυρήθηκε, ενώ από τα «πυρά» του δεν βγήκε αλώβητος ούτε ο πρώην πρόεδρος, Αλέξης Τσίπρας, επειδή δεν διέψευσε τα περί υπονόμευσής του. «Ηταν λάθος που ο σύντροφος Αλέξης δεν πήρε θέση», απέναντι στα όσα ακούστηκαν προεκλογικά περί «υπονόμευσης», σχολίασε.

Με τη σειρά του και ο Πάνος Σκουρλέτης χαρακτήρισε άκρως διχαστικό τον τρόπο με τον οποίο κινείται ο Στέφανος Κασσελάκης και το περιβάλλον του, με το που ανέλαβαν τα ηνία του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο τρόπος που έχεις λειτουργήσει μέχρι σήμερα είναι άκρως διχαστικός», του είπε, με τον κ. Κασσελάκη να επιχειρεί να απαντήσει και τον κ. Σκουρλέτη να λέει «μη με διακόπτεις, θα ακούσεις».

Εκεί όμως που τα πράγματα ξέφυγαν ήταν όταν τον λόγο πήρε ο νεοδιορισθείς από τον νέο πρόεδρο, συντονιστής των τομεαρχών του κόμματος, Παύλος Πολάκης που, σε ρόλο «καθηγητή», «μάλωσε» τους τέως οικονομικούς τομεάρχες ότι δεν ανέδειξαν όσο και όπως έπρεπε «το ζήτημα με τις απευθείας αναθέσεις της κυβέρνησης», καταλογίζοντας τους γενικότερα  μετριοπαθή αντιπολίτευση κατά τη διάρκεια της περασμένης τετραετίας. Μάλιστα, ως ενδεικτικά παραδείγματα έφερε τη στάση που τήρησε ο ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα των εμβολίων και της φορολόγησης των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας!

Οι βολές Πολάκη προκάλεσαν την έντονη αντίδραση τόσο του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Πάνου Σκουρλέτη, όσο και του Ανδρέα Ξανθού (με τον οποίο άλλωστε είχαν βρεθεί μαζί στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας επί Πρώτης Φοράς Αριστερά).

«Εξαιτίας σου ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε πέντε μονάδες και τώρα έρχεσαι εδώ και παριστάνεις τον τιμητή»,  του απάντησαν σε έντονο ύφος. «Κάθε φορά που βγαίναμε στα κανάλια, από τα πέντε λεπτά, τα τρία καλούμασταν να απολογηθούμε γι’ αυτά που έλεγες και έγραφες», είπαν, με τον κ. Σκουρλέτη να φθάνει μάλιστα στο σημείο να αποκαλέσει τον βουλευτή Χανίων «χορηγό του Μητσοτάκη»!

Πληροφορίες αναφέρουν ότι την ίδια κριτική είχε ασκήσει ο κ. Πολάκης και στην πρώτη συνεδρίαση με τους τομεάρχες τη Δευτέρα, με αποτέλεσμα να προκληθεί επεισόδιο με τον Αλέξη Χαρίτση.

Πηγές ωστόσο της Κουμουνδούρου, έσπευσαν να μιλήσουν  για «σενάρια επιστημονικής φαντασίας» διευκρινίζοντας ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης έγινε αναφορά στο παραγωγικό μοντέλο που είχε επεξεργαστεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με αναφορές στον βαθμό αποδοτικότητας που είχε.

«Για να είμαστε δίκαιοι», έλεγαν οι ίδιες πηγές, «τόσο ο κ. Πολάκης όσο και ο νέος διευθυντής της Κ.Ο. Γιώργος Τσίπρας έκαναν παρεμβάσεις σε πολύ ήπιο τόνο, με τον κ. Χαρίτση να είναι πιο ένθερμος υποστηρικτής εκείνου του μοντέλου, αφού εκείνη την περίοδο ήταν υπουργός Ανάπτυξης».

Στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ξεχώρισαν τέλος οι παρατηρήσεις από τον Πάνο Λάμπρου, για τοποθετήσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ υποψηφίων της ΝΔ στις αυτοδιοικητικές εκλογές, «φωτογραφίζοντας» έτσι τις κυρίες Νίνα Κασιμάτη και Ελενα Ακρίτα, και από την Αννέτα Καββαδία η οποία σε δηκτικό ύφος σχολίασε ότι «It takes two to tango, σε ό,τι αφορά την ενότητα. Και αυτή δεν διασφαλίζεται με ρητορική περί “αριστερόμετρων” και “ξινίλας” ή με δημόσιες απειλές απέναντι σε στελέχη, τρεις ημέρες πριν από τον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών».

Ο Γιάννης Ραγκούσης, που προτίμησε να μην ψηφίσει αποχωρώντας στο τέλος της συνεδρίασης, προειδοποίησε από την πλευρά του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει να πάθει «ό,τι έπαθε το ΠΑΣΟΚ»

«Δεν αλλάξαμε ηγεσία για να παρακολουθούμε άπρακτοι να πηγαίνουμε από το κακό στο χειρότερο», είπε, και κάνοντας λόγο για «κίνδυνο πασοκοποίησης», ζήτησε «να μην πάθουμε ό,τι έπαθε το ΠΑΣΟΚ από το 2012 και μετά, όπου μετά 11 χρόνια ακόμη δεν μπορεί να συνέλθει εκλογικά».

Εν μέσω θυέλλης η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε έπειτα από επτά ολόκληρες ώρες και ο λόγος, όπως προαναφέρθηκε, περνάει πλέον στην Κεντρική Επιτροπή.

Μέχρι τον Φεβρουάριο, ωστόσο, πολλά μπορεί να μεσολαβήσουν, μέχρι, κατά μία ανάγνωση, και αποχώρηση σύσσωμης της «Ομπρέλας». Τον τόνο πάντως έδωσε ένα από τα βιτριολικά σχόλια στα social media για το κλίμα στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και τη γενικότερη κατάσταση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ:

«Παιδιά, μην τσακώνεστε, γάμο έχουμε…».