Καθησυχαστικός για τη σεισμική δραστηριότητα που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στην Αττική στην ευρύτερη περιοχή από Παπάγου-Χολαργό, Αγία Παρασκευή και Παλλήνη, μέχρι Χαλάνδρι και Παλαιό Ψυχικό, αλλά και στην Κρήτη, εμφανίστηκε εκ νέου σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας.
Ειδικά για την Αττική, ο κ. Λέκκας μίλησε για μια «φυσική διεργασία», η οποία ανησύχησε τους πολίτες απλώς και μόνο επειδή γίνεται σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή, καθώς αν οι μικροσεισμοί αυτοί σημειώνονταν σε οποιοδήποτε άλλο σημείο της χώρας, δεν θα τους απέδιδαν ιδιαίτερη βαρύτητα.
«Από τις 12 Δεκεμβρίου έχουμε την έναρξη μιας σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή Παπάγου-Χολαργού, Αγίας Παρασκευής, Χαλανδρίου, Παλαιού Ψυχικού, όπου είναι μικρού μεγέθους χωρίς να υπερβαίνει τα 3,7 Ρίχτερ, επιφανειακοί σεισμοί και σε μικρό βάθος, για αυτό και γίνονται έντονα αντιληπτοί τις βραδινές ώρες», εξήγησε ο καθηγητής, για να προσθέσει:
«Τα ρήγματα που προκαλούν αυτούς τους σεισμούς δεν έχουν μεγάλο μήκος, με το μεγαλύτερο στην περιοχή να είναι 2-3 χιλιομέτρων, επομένως με αυτό το σκεπτικό δεν μπορούν να προκαλέσουν μεγαλύτερους σεισμούς».
Αλλά και για το ενδεχόμενο σύνδεσης με το ρήγμα της Πάρνηθας (τα τρία ρήγματα στη βορειοανατολική Αττική που μπορούν να δώσουν σεισμό ίσο και μεγαλύτερο των 6 Ρίχτερ, είναι τα ρήγματα Φυλής-Πάρνηθας, Μαλακάσας και Μηλεσίου), ο κ. Λέκκας εμφανίστηκε και πάλι καθησυχαστικός, αφού, όπως είπε, τα ρήγματα στην Αττική δεν συνδέονται μεταξύ τους, επομένως δεν μπορούν να προκαλέσουν εντονότερη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή.
«Συνεπώς», κατέληξε, «αυτοί οι σεισμοί εκτιμώ θα συνεχιστούν μερικές μέρες ακόμα, χωρίς καμία ανησυχία, χωρίς να μας προβληματίζουν καθόλου».