Από τη διείσδυση του ουκρανικού στρατού στη ρωσική περιφέρεια | REUTERS/Viacheslav Ratynskyi
Επικαιρότητα

Συνεχίζεται η ουκρανική προέλαση στο Κουρσκ, εδαφικά κέρδη και για τους Ρώσους στο Ντονέτσκ

Ο αρχηγός του ουκρανικού στρατού δήλωσε την Τρίτη ότι οι ουκρανικές δυνάμεις προελαύνουν σε βάθος 35 χλμ. εντός της ρωσικής περιφέρειας, ωστόσο και οι ρωσικές δυνάμεις εξακολουθούν να διεισδύουν σε περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας
Protagon Team

Ο αρχηγός του ουκρανικού στρατού Ολεξάντρ Σίρσκι δήλωσε την Τρίτη ότι οι ουκρανικές δυνάμεις προελαύνουν σε βάθος 28-35 χλμ. εντός της περιοχής Κουρσκ της Ρωσίας, ενώ η Μόσχα μετακινεί κάποια στρατεύματα της από άλλες κατευθύνσεις για να ενισχύσει τις θέσεις της εκεί.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του ίδιου, τις οποίες μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, η Ρωσία στέλνει επιπλέον στρατεύματα και στην περιοχή Ποκρόφσκ της Ουκρανίας, στην οποία διεξάγονται οι πιό εντατικές μάχες από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Από την πλευρά της Ρωσίας, ο υπουργός Αμυνας της χώρας Αντρέι Μπελαούσοφ έκανε γνωστό ότι η Μόσχα συγκρότησε τρεις νέες στρατιωτικές ομάδες για να επιληφθούν της ασφάλειας στις περιοχές που συνορεύουν με την Ουκρανία. Οι ομάδες αυτές πήραν τα ονόματά τους από τις περιοχές στις οποίες στάλθηκαν: Κουρσκ, Μπέλγκοροντ και Μπριάνσκ.

Υπενθυμίζεται πως οι ρωσικές δυνάμεις πολεμούν τα ουκρανικά στρατεύματα στην περιοχή Κουρσκ από τις 6 Αυγούστου, όταν χιλιάδες ουκρανοί στρατιώτες διέσχισαν τα δυτικά σύνορα της Ρωσίας προκαλώντας μεγάλη αμηχανία στο Κρεμλίνο.

Η εισβολή έχει ανεβάσει το ηθικό των Ουκρανών και το Κίεβο πιστεύει ότι η κατάληψη εδαφών και η σύλληψη ρώσων αιχμαλώτων πολέμου θα είναι προς όφελός του σε μια πιθανή διαπραγμάτευση.

Ανεξάρτητοι στρατιωτικοί αναλυτές σημείωναν, ωστόσο, ότι η Ουκρανία ρισκάρει, αποσύροντας κάποιες από τις αποτελεσματικότερες μάχιμες μονάδες της από την πρώτη γραμμή της άμυνας στο ανατολικό μέτωπο, όπου η Ρωσία συνεχίζει να προωθείται.

Οι Ρώσοι ισχυρίζονται πως κατέλαβαν πόλη στο Ντονέτσκ

Πράγματι, εντός της ίδιας ημέρας, ο ρωσικός στρατός υποστήριξε ότι οι δυνάμεις του έθεσαν υπό τον έλεγχό τους έναν στρατηγικής σημασίας κόμβο, όπως τον χαρακτήρισε, την πόλη Νιου Γιορκ στην ανατολική Ουκρανία.

Η κατάληψη της Νιου Γιορκ, εφόσον επιβεβαιωθεί, θα σηματοδοτήσει άλλη μια επιτυχία της Μόσχας στην προσπάθειά της να καταλάβει ολόκληρη της επαρχία του Ντονέτσκ.

Οι Ουκρανοί δεν έχουν επιβεβαιώσει την κατάληψη της πόλης, ωστόσο το Γενικό Επιτελείο Στρατού παραδέχτηκε ότι ρωσικές δυνάμεις εξαπολύουν επιθέσεις κοντά σε αυτήν την περιοχή, όπως και ότι ο ουκρανικός στρατός «ανθίσταται σθεναρά».