To διαστημόπλοιο είχε εκτοξευτεί στις 11 Αυγούστου, από το κοσμοδρόμιο Βοστότσνι | Roscosmos/Vostochny Space Centre/Handout via REUTERS
Επικαιρότητα

Συνετρίβη στη Σελήνη το ρωσικό διαστημόπλοιο Luna-25

Τα διαστημικά (παρ)οράματα του Βλαντίμιρ Πούτιν έγιναν σκόνη. Η φιλοδοξία του να επαναφέρει τη Ρωσία στην κούρσα του Διαστήματος απέτυχε καθώς το ρωσικό διαστημικό όχημα έπεσε στην επιφάνεια του φυσικού δορυφόρου της Γης, όπως ανακοίνωσε η Roskosmos, την Κυριακή
Protagon Team

Αδοξο τέλος είχε η προσπάθεια του Βλαντίμιρ Πούτιν να φέρει ξανά τη Ρωσία μπροστά στην κούρσα του Διαστήματος.

Το ρωσικό διαστημόπλοιο Luna-25 συνετρίβη στη Σελήνη έπειτα από περιστροφή σε ανεξέλεγκτη τροχιά, όπως ανακοίνωσε την Κυριακή η ρωσική διαστημική υπηρεσία Roskosmos.

«Το σκάφος μετακινήθηκε σε μη προβλέψιμη τροχιά και σταμάτησε να υπάρχει ως αποτέλεσμα πρόσκρουσης με την επιφάνεια της Σελήνης», ανέφερε η Roskosmos.

Το απόγευμα του Σαββάτου, οι Ρώσοι είχαν ανακοινώσει πως μια «μη φυσιολογική κατάσταση» σημειώθηκε στο ρωσικό διαστημόπλοιο την ώρα που προετοιμαζόταν να εισέλθει σε τροχιά προσελήνωσης.

Οι ειδικοί ανέλυσαν τα στοιχεία και την Κυριακή ανακοίνωσαν πως το σκάφος συνετρίβη.

Το ρωσικό διαστημικό όχημα ήταν προγραμματισμένο να προσεληνωθεί στον νότιο πόλο της Σελήνης την Δευτέρα για να αναζητήσει παγωμένο νερό.

Πριν συντριβεί,το Luna-25 πρόλαβε να στείλει στη Γη μερικές φωτογραφίες όπως αυτή του κρατήρα Ζίμαν, στη «σκοτεινή πλευρά» του φεγγαριού – Roscosmos/Handout via REUTERS

Το Luna-25, που είχε περίπου το μέγεθος ενός μικρού αυτοκινήτου, είχε σκοπό να λειτουργήσει για ένα χρόνο στον νότιο πόλο της Σελήνης, όπου επιστήμονες στη NASA και άλλες διαστημικές υπηρεσίες τα τελευταία χρόνια έχουν εντοπίσει ίχνη παγωμένου νερού στους κρατήρες.

Ηταν η πρώτη αποστολή της Ρωσίας στη Σελήνη μετά από 47 χρόνια, καθώς ο Βλαντίμιρ Πούτιν φέρεται αποφασισμένος να αναβιώσει το διαστημικό πρόγραμμα της Ρωσίας και μαζί του και τον αιώνιο ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ.