Η Λιάνα Κανέλλη στην ομιλία της στη Βουλή για τη συνεπιμέλεια | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
Επικαιρότητα

Συνεπιμέλεια: Ονομαστική ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ – σύνδεση με τις αλλαγές στα εργασιακά είδε η Κανέλλη

«Ποιο εξίσου; Πού τα λέτε αυτά; Πείτε σε εκείνη τη μάνα που θα δουλέψει τρεις εβδομάδες συνεχόμενα, χωρίς Σαββατοκύριακα, και δεν θα μπορεί να δει το παιδί της» είπε η βουλευτής του ΚΚΕ, προσπαθώντας να αποδομήσει από τα... αριστερά το νομοσχέδιο Τσιάρα
Protagon Team

Σε υψηλούς τόνους συνεχίστηκε την Πέμπτη στη Βουλή η συζήτηση για το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια που έφερε προς ψήφιση ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας και έχει ήδη συγκεντρώσει τις διαμαρτυρίες τόσο της αντιπολίτευσης όσο και συμπολιτευόμενων βουλευτών.

Μάλιστα, σε μια προσπάθεια να καταδείξει το ρήγμα στην κυβερνητική πλειοψηφία, ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία για δύο άρθρα του νομοσχεδίου: το άρθρο 7 «Από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας σε περίπτωση διαζυγίου ή ακύρωσης του γάμου και διάστασης των συζύγων – Αντικατάσταση τίτλου και άρθρου 1513 ΑΚ» και το άρθρο 13 «Δικαίωμα επικοινωνίας – Αντικατάσταση άρθρου 1520 ΑΚ».

Βέβαια οι περισσότεροι βουλευτές της ΝΔ στήριξαν με τις ομιλίες τους το νομοσχέδιο, περιγράφοντάς το ως τολμηρό, που έρχεται να επικαιροποιήσει το οικογενειακό δίκαιο με βάση την αλλαγή των κοινωνικών ρόλων του πατέρα και της μητέρας.

«Το νομοσχέδιο είναι πολύ σπουδαίο. Δεν περίμενα να έχω τόσα μηνύματα από μαμάδες, από μπαμπάδες. Το θέμα είναι πολύ σημαντικό, αφορά τις σχέσεις γονέων και τέκνων και έρχεται το υπουργείο Δικαιοσύνης να προωθήσει μία σημαντική μεταρρύθμιση», ανέφερε για παράδειγμα, ο βουλευτής Ζήσης Τζηκαλάγιας, σημειώνοντας ότι το παιδί χρειάζεται και τους δύο γονείς.

Ο κ. Τζηκαλάγιας τόνισε ότι από την τελευταία μεταρρύθμιση στο οικογενειακό δίκαιο έχουν αλλάξει πολλά και πρέπει σήμερα να υπάρξει εναρμόνιση με τη σύγχρονη πραγματικότητα. «Όταν δεν υπάρχει συνεννόηση, τότε υπάρχει υποχρεωτική συνεπιμέλεια», είπε ο βουλευτής της ΝΔ και επεσήμανε ότι η «από κοινού και εξίσου άσκηση γονικής μέριμνας» είναι τομή παιδοκεντρική, διότι οι δύο γονείς πρέπει να είναι παρόντες στην ανατροφή του παιδιού τους.

Αλλά οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης παρέμειναν ισχυρές.

«Θεσμοθετείτε από το παράθυρο την εναλλασσόμενη κατοικία του παιδιού και την υποχρεωτική συνεπιμέλεια. Πετάτε στο καλάθι διεθνείς συμβάσεις», υποστήριξε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Παπανάτσιου που επικαλέστηκε τις επισημάνσεις της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής ότι το συμφέρον του παιδιού δεν μπορεί να εξασφαλιστεί με απλό μοίρασμα του χρόνου. Η κυρία Παπανάτσιου υπογράμμισε ότι ο φυσικός δικαστής είναι εκείνος που πρέπει να λύσει τη δύσκολη εξίσωση, με γνώμονα το πραγματικό συμφέρον του τέκνου, αξιολογώντας τα πραγματικά περιστατικά και δεδομένα. «Προσδεθείτε και αφουγκραστείτε την κοινωνία», πρόσθεσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, απευθυνόμενη στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης.

«Το νομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα επιφέρει τομή σε ένα οικογενειακό δίκαιο που έχει μία παράδοση 40 ετών, ένα δίκαιο που θεσπίστηκε στο πνεύμα της νεωτερικότητας και στην κατεύθυνση της ισότητας των φύλων. Δυστυχώς, η κυβέρνηση της ΝΔ έχει συγκεκριμένη φιλοσοφία για το μεταπολιτευτικό κεκτημένο», ανέφερε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη και σημείωσε ότι με τις διατάξεις μετατοπίζεται το κέντρο βάρους, από το παιδί στους γονείς. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τον υπουργό Δικαιοσύνης να προβληματιστεί είτε από τις διαφοροποιήσεις βουλευτών της ΝΔ είτε από την απροθυμία πολλών βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας να παρίστανται στη Βουλή για να υπερασπιστούν το νομοσχέδιο.

«Μας λέτε ότι φέρατε ένα νομοσχέδιο-διαμάντι. Αλλά –όπως εξαντλητικά σάς απέδειξαν οι συνάδελφοί μου βουλευτές του ΚΚΕ– φέρατε κάρβουνο», τόνισε από την πλευρά της η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, η οποία κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση σπεύδει και φέρνει το νομοσχέδιο για τη διευθέτηση του χρόνου της γονικής μέριμνας, του χρόνου επικοινωνίας του παιδιού, διότι «έρχεται το βαθύτατα εξοντωτικό νομοσχέδιο για τον χρόνο εργασίας, έρχεται το νομοσχέδιο που θα τινάξει στον αέρα τα σπίτια των εργαζομένων».

«Ποιο εξίσου; Πού τα λέτε αυτά; Πείτε σε εκείνη τη μάνα που θα δουλέψει τρεις εβδομάδες συνεχόμενα, χωρίς Σαββατοκύριακα και δεν θα μπορεί να δει το παιδί της, γιατί αυτό έχει ανάγκη η επιχείρηση στην οποία εργάζεται», είπε η κυρία Κανέλλη και επέμεινε ότι η κυβέρνηση φέρνει ένα νομοσχέδιο για τον χρόνο επικοινωνίας το γονέων με το παιδί τους, αλλά στην πραγματικότητα τον χρόνο τον ορίζουν οι εργοδότες.

«Κυριακή δεν έχει μείνει στη θέση της. Οκτάωρο δεν έχει μείνει στη θέση του. Μισθός δεν έχει μείνει στη θέση του. Παιδιά δουλεύουν με μηχανάκια. Και εσείς έρχεστε και μας λέτε ότι φτιάχνετε τον χρόνο. Τι περάσατε τα ζευγάρια; Καρανίκα και Αδωνι; Αυτοί τα βρήκαν. Εσείς νομίζετε ότι θα τα βρουν οι γονείς; Κάτσε κάτω αγάπη μου να μετρήσουμε τον χρόνο, να δούμε τι θα κάνεις;», υπογράμμισε η βουλευτής του ΚΚΕ.