257
Η ισπανική δικαιοσύνη κατηγορεί τον Πουτζδεμόν για ανταρσία | STEPHANIE LECOCQ/ EPA

Συνελήφθη στην Ιταλία ο καταλανός αυτονομιστής ηγέτης Κάρλες Πουτζδεμόν

Protagon Team Protagon Team 24 Σεπτεμβρίου 2021, 13:53
Η ισπανική δικαιοσύνη κατηγορεί τον Πουτζδεμόν για ανταρσία
|STEPHANIE LECOCQ/ EPA

Συνελήφθη στην Ιταλία ο καταλανός αυτονομιστής ηγέτης Κάρλες Πουτζδεμόν

Protagon Team Protagon Team 24 Σεπτεμβρίου 2021, 13:53

Ο αυτονομιστής ευρωβουλευτής και πρώην πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν, συνελήφθη την Πέμπτη στην Ιταλία, όπως γνωστοποίησε ο δικηγόρος του.

«Ο πρόεδρος Πουτζδεμόν συνελήφθη κατά την άφιξή του στη Σαρδηνία, όπου είχε πάει με την ιδιότητα του ευρωβουλευτή», τόνισε ο δικηγόρος του Γκονζάλο Μπόγε μέσω Twitter, διευκρινίζοντας πως η σύλληψή του έγινε δυνάμει ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης που είχε εκδοθεί τη 14η Οκτωβρίου 2019.

Την πληροφορία επιβεβαίωσε το γραφείο του Κάρλες Πουτζδεμόν.

Ο καταλανός αυτονομιστής ζει εξόριστος στο Βέλγιο από το 2017 μετά το δημοψήφισμα για την απόσχιση της Καταλονίας από την Ισπανία, που έκρινε παράνομο η Μαδρίτη.

Τον Μάρτιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αφαίρεσε από τον καταλανό ηγέτη την ασυλία που απολάμβανε από το 2019.

Η ισπανική δικαιοσύνη κατηγορεί τον Πουτζδεμόν για ανταρσία, καθώς διατείνεται πως συνέβαλε στην οργάνωση του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία το 2017 που κηρύχθηκε παράνομο από τα δικαστήρια.

Σύμφωνα με το γραφείο του, ο αυτονομιστής πρώην ηγέτης της Καταλονίας ταξίδεψε στο Αλγκέρο από τις Βρυξέλλες προκειμένου να επισκεφθεί τη διεθνή έκθεση Adifolk, να συναντηθεί με τον περιφερειάρχη της Σαρδηνίας και άλλους.

«Όταν αφίχθη στο αεροδρόμιο του Αλγκέρο τον σταμάτησε η ιταλική συνοριοφυλακή» και την Παρασκευή θα προσαχθεί «ενώπιον εφετείου» που «είναι αρμόδιο για να αποφασίσει εάν θα αφεθεί ελεύθερος ή θα εκδοθεί» στην Ισπανία, κατά την ίδια πηγή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News