Ο Λάσα Σουσανασβίλι σε νεότερη ηλικία | Twitter
Επικαιρότητα

Συνέλαβαν (ξανά) τον αρχηγό της ρωσόφωνης μαφίας – Είχε βγει χάρη στον νόμο Παρασκευόπουλου

Ο Νο1 κακοποιός στον κόσμο –κατά δήλωση του Μπαράκ Ομπάμα– έπεσε και πάλι στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. κατά τη διάρκεια συντονισμένης επιχείρησης στη Θεσσαλονίκη. Πώς κατάφερε να βρεθεί εκτός φυλακής και το διπλωματικό επεισόδιο για τη μη έκδοσή του στην Ισπανία
Protagon Team

Ο Γεωργιανός Λάσα Σουσανασβίλι, φερόμενος ως ο «αρχηγός της ρωσόφωνης μαφίας παγκοσμίως» και χαρακτηρισθείς από τον ίδιο τον Μπαράκ Ομπάμα ο Νο1 κακοποιός στον κόσμο, συνελήφθη ξανά από την ελληνική αστυνομία! Εξι χρόνια μετά την πρώτη σύλληψή του, το 2012, και τη φυλάκισή του σε Κορυδαλλό, Γρεβενά και Διαβατά για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, Το Λίπος –αυτή είναι η προσωνυμία του στον κόσμο της μαφίας– εντοπίστηκε και συνελήφθη σε τριώροφη μεζονέτα επί της οδού Ζαΐμη στη Θεσσαλονίκη.

Παρά την καταδίκη του, σε πρώτο βαθμό, σε κάθειρξη 14 ετών για «διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης», ο γεωργιανός αρχιμαφιόζος είχε καταφέρει να αφεθεί εδώ και λίγους μήνες ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, κάνοντας χρήση των ευεργετικών διατάξεων για την αποσυμφόρηση των φυλακών (νόμος Παρασκευόπουλου), με την αιτιολογία ότι αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας (κακοήθη υπέρταση και καρδιοπάθεια, αγγειακή εγκεφαλοπάθεια, ηπατίτιδα Β και C)…

Ηταν 21 Ιανουαρίου του 2012 όταν, σε έφοδο της ΕΛ.ΑΣ. στο δωμάτιο 1404 του «Αστέρα» Βουλιαγμένης, συλλαμβάνεται πρώτη φορά ο Λάσα Σουσανασβίλι. Στο ξενοδοχείο διέμενε με ψεύτικα στοιχεία. Εις βάρος του εκκρεμούσαν διεθνή εντάλματα σύλληψης από την Ισπανία και τη Γεωργία με τις κατηγορίες της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης υπεύθυνης για απόπειρες ανθρωποκτονιών, για εκβιασμούς, για ξέπλυμα χρήματος κ.ά. για άλλα εγκλήματα σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Σύμφωνα με το Ανώτατο Δικαστήριο της Μαδρίτης, Το Λίπος κατείχε (και κατά πολλούς συνεχίζει να κατέχει) «διευθυντική θέση στην οργάνωση, έχοντας τον “τιμητικό” βαθμό του “κλέφτη του νόμου” -Vor V Zakone-, που αποτελεί τίτλο τιμής για τα ηγετικά στελέχη της ρωσόφωνης μαφίας».

Οι Ισπανοί κατηγορούν τον Σουσανασβίλι για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, «ξέπλυμα» χρήματος, απόπειρες ανθρωποκτονιών, παράνομη οπλοκατοχή, κ.ά. Από υποκλαπείσες συνδιαλέξεις μεταξύ του αδελφού του Λάσα, του Κάχα Σουσανασβίλι, με κάποιον με το μικρό όνομα Ζάζα προκύπτει ότι σχεδίαζε τη δολοφονία ένος άνδρα (ονόματι Vladimir Dzhemalovich) στη Γαλλία. Οι τέσσερις πληρωμένοι δολοφόνοι (αναφέρονται ως «αθλητές» στις συνομιλίες) συνελήφθησαν στη Νίκαια, στις 16 Ιανουαρίου 2010.

Σε άλλη περίπτωση, ο Λάσα φέρεται να δίνει (από την Ελλάδα) κατευθυντήριες οδηγίες για τη δολοφονία στην Ιταλία τεσσάρων πρώην μελών της οργάνωσης της οποίας φέρεται να ηγείται. Τα υποψήφια θύματα είχαν χάσει τον τίτλο «Vor V Zakone» εξαιτίας της συνεργασίας τους με αντίπαλό του.

Βάσει εγγράφων του ισπανικού δικαστηρίου, ο Σουσανασβίλι φέρεται να είναι αρχηγός της ρωσόφωνης μαφίας σε παγκόσμιο επίπεδο, μετά τη σύλληψη, το 2006, του Ζακάρ Καλάσοφ, σημαίνοντος στελέχους της οργάνωσης, αλλά και τη δολοφονία, στις αρχές του 2013, έξω από εστιατόριο της Μόσχας, του 75χρονου Ασλάν Οσογιάν ή «παππού Χασάν», του Μεγάλου Αφεντικού της ρωσικής μαφίας.

Η δολοφονία του «παππού Χασάν» δίνει σχεδόν αυτόματα στον Σουσανασβίλι ενισχυμένες αρμοδιότητες στα κέντρα αποφάσεων της μαφίας, παρ’ ότι παραμένει φυλακισμένος στα Διαβατά!

Κατά την παραμονή του στις ελληνικές φυλακές, Το Λίπος προαυλίζεται υπό την προστασία τουλάχιστον πέντε -επίσης εύσωμων- συγκρατουμένων του, ενώ επικαλούμενος και πάλι προβλήματα υγείας, καταφέρνει και εξασφαλίζει την εγκατάσταση κλιματιστικού στο κελί του! Περιττό να αναφερθεί ότι στον κόσμο των φυλακών ο «σεβασμός» προς το πρόσωπό του ήταν δεδομένος από φίλους και εχθρούς.

Παρ’ όλο που η σύλληψη του Σουσανασβίλι το 2012 έγινε δυνάμει διεθνών ενταλμάτων, οι ελληνικές δικαστικές Αρχές απέρριψαν αμετάκλητα (στις 29 Φεβρουαρίου και 7 Μαρτίου 2012) τα αιτήματα έκδοσής του – αποφάσεις που προκάλεσαν διπλωματικό επεισόδιο Ελλάδος – Ισπανίας, με τη Μαδρίτη να προσφεύγει στην Eurojust (Υπηρεσία Δικαστικής Συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης) καταγγέλλοντας τη χώρα μας πως αρνείται να συνεργαστεί στην υπόθεση.

Είχαν προηγηθεί, δύο χρόνια νωρίτερα, το 2010, οι ισπανικές κατηγορίες περί χρηματισμού ελλήνων αστυνομικών (φέρεται να εισέπραξαν 800.000 ευρώ!)  προκειμένου να μη συλλάβουν τον Σουσανασβίλι ενώ αυτός βρισκόταν στο ξενοδοχείο Μακεδονία Παλλάς. Ο ισπανός εισαγγελέας Αντόνιο Σαλίνας είχε μάλιστα γνωστοποιήσει επισήμως σε συνέντευξη Τύπου πως «δεν υπήρξε η απαιτούμενη συνεργασία για τη σύλληψη του μεγάλου αρχηγού της οργάνωσης». Ακόμα και τη σύλληψή του, τον Ιανουάριο του 2012, οι Ισπανοί την αποδίδουν στη συμβολή αμερικανών πρακτόρων του FBI…

Στην απολογία του ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης ο Σουσανασβίλι αρνήθηκε τα πάντα και δήλωσε θύμα πολιτικής δίωξης και σκευωρίας από τον πρώην προέδρο της Γεωργίας, Μιχαήλ Σαακασβίλι: «Δεν υποστήριξα κανέναν στην προεκλογική εκστρατεία στη Γεωργία, ο Σαακασβίλι θεώρησε ότι ήμουν επικίνδυνος για εκείνον. Οσο ήμουν στη φυλακή, εκείνος βγήκε στην τηλεόραση στη Γεωργία και δήλωσε ότι σκόπευα να οργανώσω πραξικόπημα, και έστειλα έγγραφο στα τηλεοπτικά κανάλια για να το διαψεύσω, αυτό που ήταν προβοκάτσια του Σαακασβίλι».

«Μέχρι το 2009 έμενα στη Ρωσία, όπου είχα επιχειρήσεις, ασχολούμουν με οικοδομές και είχα ποσοστά σε εμπορικά κέντρα. Στη Γεωργία ήμουν συνέταιρος σε μία μεγάλη εταιρεία φυσικού αερίου, την Alfagaz, θυγατρική της Gazprom» ισχυρίστηκε. «Είμαι νόμιμος και σοβαρός επιχειρηματίας και όχι κωμικοτραγικός μαφιόζος, δήθεν αρχηγός ανύπαρκτης εγκληματικής οργάνωσης» υποστήριξε μεταξύ άλλων.

Mέσω των συνηγόρων του, ο Σουσανασβίλι έστειλε μάλιστα εξώδικο στην αμερικανική κυβέρνηση για την (προαναφερθείσα) δήλωση του Μπαράκ Ομπάμα, με την οποία τον χαρακτήριζε «Νο1  κακοποιό στον κόσμο».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Γεωργιανοί έχουν επανειλημμένως προσπαθήσει να τον σκοτώσουν, όχι στην Ελλάδα, αλλά στη Γεωργία και στη Μόσχα (δείτε το βίντεο από παλαιότερη σύλληψή του στη Γεωργία).

«Οφείλω τη ζωή μου στους δικαστές της Αθήνας που δεν με εξέδωσαν στη Γεωργία. Υπάρχουν πολλοί σαν και εμένα που έχουν σκοτωθεί μέσα σε γεωργιανές φυλακές» περιέγραφε, εμφανίζοντας ως σωτήρια για τον ίδιο την απόφαση μη έκδοσής του.

Λίγους μήνες αργότερα έβγαινε από τις ελληνικές φυλακές κάνοντας χρήση των ευεργετικών διατάξεων του νόμου Παρασκευόπουλου, επικαλούμενος σοβαρά προβλήματα υγείας.