Οι οπαδοί του Στέφανου Κασσελάκη δεν χάνουν ευκαιρία γαι μλια σέλφι με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη διεξαγωγή του 40υ συνεδρίου του κόμματος. | INTIME NEWS
Επικαιρότητα

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Δύο στρατόπεδα που ανταλλάσσουν πυρά – Αποφασισμένος ο Κασσελάκης

Χάος στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, όπου συνεχίζονται οι διαφωνίες και τα μαχαιρώματα μεταξύ των μελών του κόμματος. Θολό το τοπίο της επόμενης μέρας με αντικορυόμενες απόψεις για την ανάγκη διενέργειας εσωκομματικών εκλογών και πρωταγωνίστρια την Ολγα Γεροβασίλη
Protagon Team

Σε ταραγμένα νερά συνεχίζονται οι εργασίες της τρίτης μέρας του 4ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με επίκεντρο της νέας κόντρας την πρόταση να μην προχωρήσουν οι κάλπες για προεδρική εκλογή και φόντο τα σενάρια υποψηφιότητας της Ολγας Γεροβασίλη. Ορισμένα στελέχη, όπως ο Γιάννης Ραγκούσης, προχώρησαν σε σκληρή κριτική έναντι του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα στελέχη με δυσκολία παρακολουθούν τον καταιγισμό εξελίξεων, όπως αυτές διαμορφώθηκαν μετά την παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα και την απάντηση του Στέφανου Κασσελάκη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται βέβαιος ότι θα ηγηθεί του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές, ότι θα γίνει πρωθυπουργός και τονίζει ότι θα μείνει τόσο στην Ελλάδα όσο και στο κόμμα, ότι κι αν γίνει.

Με ανάρτησή του στο instagram επαναφέρει τα περί υπονομευτών: «Ας το καταλάβουν όλοι καλά: Στην Αριστερά οι υπονομευτές δεν εκλέγονται αρχηγοί. Δεν το επιτρέπει η ηθική του κόσμου της Αριστεράς. Αν δεν είμαι εγώ απέναντι στους νέους επίδοξους υπονομευτές, θα είναι κάποιος άλλος», αναφέρει ο Κασσελάκης.

Την ίδια στιγμή τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην Ολγα Γεροβασίλη, καθώς στην ομιλία της αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά της.

Το ψήφισμα

Περίπου 100 υπογραφές συγκεντρώθηκαν για ψήφισμα που συνέταξαν σύνεδροι και μέλη οργανώσεων μελών με σκοπό τη ματαίωση των εκλογών για τον νέο πρόεδρο, ανατρέποντας άρδην την μέχρι τώρα συζήτηση στο 4ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που τονίζεται είναι η κόπωση και η ταλαιπωρία που έχουν υποστεί τα μέλη το τελευταίο διάστημα από τη διάσπαση και τις κόντρες στο κόμμα.

Αποφασισμένος να πάει σε εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ είναι όμως ο Στέφανος Κασσελάκης, όπως διαμήνυσε και ο ίδιος σε συνέδρους, ενώ όταν τού ζήτησαν να υπογράψει το ψήφισμα απάντησε: «Θέλω καθαρές λύσεις, δεν θα γίνω Ιφιγένεια».

Με αυτό το ψήφισμα ζητείται ο πρόεδρος και τα όργανα κάθε βαθμού να έχουν την απόλυτη υποχρέωση να οδηγήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές συντεταγμένα και οποιαδήποτε εσωστρεφής διαδικασία που θα πλήξει αυτή την πορεία δεν πρέπει να πραγματοποιηθεί.

Αυτό που ουσιαστικά ζητούν είναι να μην γίνουν εκλογές μέχρι τις ευρωεκλογές και ειδικότερα η τετραπλή ψηφοφορία που είχε προγραμματιστεί ώστε να ολοκληρωθεί η ανασυγκρότηση. Αυτό το ψήφισμα ενδεχομένως τεθεί σε ψηφοφορία μαζί με ότι θα πρέπει να αποφανθούν οι σύνεδροι για το αν θα γίνουν εκλογές.

Ποσοστά κάτω του 3% φοβάται ο Π. Παππάς

Ο Πέτρος Παππάς, που υπέγραψε το ψήφισμα, μίλησε σε πάρα πολύ υψηλούς τόνους για τον κίνδυνο να επανέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστά κάτω του 3% και για τον κίνδυνο να είναι αυτό το τελευταίο συνέδριο του κόμματος, λέγοντας ότι σερνόμαστε σε μία εκλογική διαδικασία μόλις πέντε μήνες μετά, αφού ένας πρόεδρος εξελέγη από ένα σώμα 150.000 μελών.

Δριμύ κατηγορώ Ραγκούση

Ιδιαίτερα επικριτικός προς τον Στέφανο Κασσελάκη ήταν ο Γιάννης Ραγκούσης: «Αν θέλετε να πιστεύετε ότι για όλη αυτή την εσωστρέφεια και την κακή εικόνα φταίνε τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ και η πολιτική Γραμματεία, μπορείτε να το πιστεύετε. Και αν θέλετε να πιστεύετε ότι δεν έφταιξαν κινήσεις του προέδρου, όπως για παράδειγμα η πληροφορία ότι δέχθηκε πρόταση για συμμετοχή στην κυβέρνηση Μητσοτάκη ή η χθεσινή είδηση ότι έχει εταιρεία στο εξωτερικό. Ναι, βεβαίως, έχετε το δικαίωμα να το πιστεύετε.

«Τιτανικός»

Αυτό που βλέπω εγώ είναι ένα παγόβουνο και η διαφορά μας με τον Τιτανικό είναι ότι εμείς το βλέπουμε αυτό το παγόβουνο, αναφέρεται στο ert.news.

Συνεχίζοντας για τα εσωκομματικά προβλήματα σημείωσε: «Σε εμένα ήταν από την πρώτη στιγμή ορατό πως με την επιστολή του προέδρου προς την Πολιτική Γραμματεία ξεκίνησε ένα πρόωρο blame game, μία πρόωρη προσπάθεια μετάθεσης ευθυνών, ενόψει των ευρωεκλογών. Αυτή η προσπάθεια μετάθεσης ευθυνών δυστυχώς κορυφώθηκε με την προχθεσινή εναρκτήρια ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη. Οι ευρωεκλογές θα αποτελέσουν οιωνεί πρώτο γύρο εθνικών εκλογών. Υπό αυτήν την έννοια, πράγματι οι 3 επόμενοι μήνες θα κρίνουν τα 3 επόμενα χρόνια, ιδίως για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που πρέπει πάση θυσία να κρατήσει τη 2η θέση».

Επιφυλάξεις για την ανάγκη προσφυγής σε νέες κάλπες διατυπώνει και ο Σωκράτης Φάμελλος, ενώ με ανάρτηση του ο Γιώργος Καραμέρος ξεκαθαρίζει ότι δεν θα βάλει υποψηφιότητα για πρόεδρος.

Οιων Ηλιόπουλος: Εχουμε στρέψει το μαχαίρι στον εαυτό μας

Πρόταση να σταματήσει η εσωκομματική εκλογική διαδικασία, δηλαδή να μην προχωρήσουν οι κάλπες για προεδρική εκλογή, αλλά το συνέδριο να εκλέξει ΚΕ και όργανα και μετά τις ευρωεκλογές και να γίνει τακτικό συνέδριο φυσιογνωμίας του κόμματος, κατέθεσε ο βουλευτής Επικρατείας Οθων Ηλιόπουλος.

Ο κ. Ηλιόπουλος είπε ότι μετά την τεράστια εκλογική απώλεια των εθνικών εκλογών που μετατράπηκε σε ταυτοτική απώλεια, ο χώρος πέρασε στο στάδιο του σοκ και τώρα βρίσκεται στο στάδιο του θυμού. «Βιώνουμε ένα θυμό που έχουμε όλοι και επειδή αυτόν δεν μπορούμε να τον κατευθύνουμε προς τους ψηφοφόρους, τον κατευθύνουμε προς τον εαυτό μας και ο ένας προς τον άλλον μας. Εχουμε στρέψει το μαχαίρι στον εαυτό μας».

Στ.  Παππάς: Κακώς τσίμπησε ο πρόεδρος

«Οποιος νομίζει ότι μπορεί να βάλει το κόμμα σε έναν εμφύλιο φοβάμαι ότι δεν το πονάει το κόμμα. Αλλαξε η ατζέντα του συνεδρίου του κόμματος χωρίς καν να έχει κατατεθεί επισήμως μια πρόταση στον προσυνεδριακό διάλογο ούτε στο Συνέδριο. Οι προτάσεις δεν κατατίθενται στα social media, αλλά εδώ. Κατ’ εμένα δεν υπάρχει πρόταση και κακώς τσίπησε ο πρόεδρος και μπήκαμε σε μια λογική εντάσεων. Οποιος νομίζει ότι έχει πρόταση ας την κατεβάσει και ας τηρηθεί το Καταστατικό που λέει ότι για να πας σε τέτοιες εκλογές χρειάζονται κάποιες διαδικασίες. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να κάνουμε τέτοια πράγματα, χρειαζόμαστε ηρεμία και συνθετική διαδικασία», είπε ο Στέλιος Παππάς.