| Dimitris Kapantais / SOOC
Επικαιρότητα

«Συνασπισμός Σύγχρονης Αριστεράς» η πρόταση Κασσελάκη για το νέο όνομα του ΣΥΡΙΖΑ

Αιφνιδιαστική εισήγηση της ηγεσίας εν μέσω του εσωκομματικού εμφυλίου. Ο πρόεδρος του κόμματος επέλεξε την τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Καταστατικού για να κάνει γνωστές τις προτάσεις του, μεταξύ των οποίων η αλλαγή ονόματος, τα όρια στις θητείες των βουλευτών και «η ισχυροποίηση των μελών»
Protagon Team

Σαρωτικές αλλαγές στον ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και την αλλαγή της ονομασίας του κόμματος, εισηγήθηκε Στέφανος Κασσελάκης κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Καταστατικού την Τρίτη.

Σύμφωνα με διαρροή από τη συνεδρίαση στην Κουμουνδούρου, ο πρόεδρος του κόμματος πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ (Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς) να μετονομαστεί σε Συνασπισμό Σύγχρονης Αριστεράς.

Στην εισήγησή του περιλαμβάνονται επίσης μια σειρά από ασυμβίβαστα για τους βουλευτές του κόμματος. Προτείνεται, για παράδειγμα, ένα ανώτατο όριο τριών θητειών για κάθε βουλευτή – σε περίπτωση που ο αιρετός επιθυμεί την υπέρβαση αυτού του ορίου, θα πρέπει να αλλάζει εκλογική περιφέρεια.

Επιπλέον, στην περίπτωση που κάποιος επιθυμεί να είναι υποψήφιος στις εκλογές και μετέχει σε όργανο του κόμματος, θα πρέπει να παραιτείται από αυτό 24 μήνες πριν.

Η ίδια εισήγηση περιλαμβάνει, ακόμη, τη συρρίκνωση της Κεντρικής Επιτροπής. Στη θέση της προτείνεται η σύσταση ενός άλλου οργάνου, του Εθνικού Συμβουλίου, το οποίο θα απαρτίζεται από 151 μέλη. Οι βουλευτές και οι ευρωβουλευτές του κόμματος θα μετέχουν στο Εθνικό Συμβούλιο –και σε κανένα άλλο κομματικό όργανο– ex officio.

Το μήνυμα των αλλαγών είναι πως τα μέλη του κόμματος «γίνονται πανίσχυρα», όπως το έθεσαν πηγές της Κουμουνδούρου, καθώς θα αποφασίζουν για κορυφαία θέματα πολιτικής, ενώ θα έχουν καθοριστικό λόγο και στη συγκρότηση των ψηφοδελτίων (όπως συνέβη στις ευρωεκλογές).

Η εισήγηση Κασσελάκη φέρεται να αιφνιδίασε πάντως τα μέλη της Επιτροπής Καταστατικού, η οποία συνεδρίασε για τελευταία φορά την Τρίτη, πριν από τις κρίσιμες συνεδριάσεις της Πολιτικής Γραμματείας την Πέμπτη και της Κεντρικής Επιτροπής το Σαββατοκύριακο.

Ανεξάρτητα από τα παραπάνω, στη συνεδρίαση της ΚΕ αναμενόταν να υπάρξει κλιμάκωση μεταξύ της ηγεσίας και των «87», με τις δύο πλευρές να επιτίθενται ανοιχτά η μία στην άλλη εδώ και εβδομάδες.

Η πλευρά Πολάκη θα κληθεί και εκείνη να ξεκαθαρίσει τη στάση της στη συνεδρίαση αυτή, με τον κρητικό βουλευτή να εμφανίζεται εχθρικός απέναντι στον Κασσελάκη, ακόμη και μετά την επανένταξή του στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ (περισσότερα εδώ).