Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συνομιλία του με τον Σαϊντού Καμαρά | ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Επικαιρότητα

O Μητσοτάκης υποδέχτηκε τον Σαϊντού Καμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου

Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε το προσωπικό ενδιαφέρον του για την υπόθεση του αριστούχου μαθητή από την Γουινέα που κινδυνεύει με απέλαση και εξέφρασε την προσδοκία ότι η απόφαση των Αρχών θα είναι τέτοια που θα του επιτρέψει να κάνει την Ελλάδα τη δεύτερη πατρίδα του
Protagon Team

Με τον μαθητή από τη Γουινέα, Σαϊντού Καμαρά, ο οποίος κινδυνεύει με απέλαση, συναντήθηκε την Τρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Όπως ανέφεραν από το Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός δήλωσε το προσωπικό ενδιαφέρον του για την υπόθεση του μαθητή και τον ενημέρωσε για τις κινήσεις της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας για την ενίσχυση του φακέλου του με υλικό σχετικά με τη συμμετοχή και την απόδοσή του στο σχολικό περιβάλλον με βάση τις εισηγήσεις του Τμήματος Παρακολούθησης της Εκπαίδευσης Προσφύγων, που λειτουργεί από τον Ιούλιο του 2019.

Ο κ.  Μητσοτάκης εξέφρασε την προσδοκία του η απόφαση της Αρχής Προσφυγών να είναι τέτοια που θα επιτρέψει στον Σαϊντού Καμαρά να κάνει την Ελλάδα τη δεύτερη πατρίδα του.

Το αίτημα του μαθητή, που φοιτά στο 1ο Γενικό Λύκειο Αγίου Δημητρίου Αττικής, για χορήγηση ασύλου θα εξεταστεί αύριο, 30 Μαρτίου.

Ο Σαϊντού Καμαρά ήλθε στην Ελλάδα πριν από τρία χρόνια, σε ηλικία 16 ετών, ως ασυνόδευτο προσφυγόπουλο, έπειτα από ένα μακρύ και επικίνδυνο ταξίδι. Σύμφωνα με πληροφορίες, έφυγε από την χώρα του καθώς αντιμετώπιζε τεράστια προβλήματα διακρίσεων και ενδοοικογενειακής βίας.

«Πήγε στη Σενεγάλη, την Τουρκία και έφτασε ναυαγός στην Κάλυμνο, τον Νοέμβριο του 2019, σε ηλικία 16 ετών. Μεταφέρθηκε σε προσφυγικές δομές και έφτασε τελικά στην Αθήνα, στον Άγιο Δημήτριο, όπου βρήκε την οικογένειά του. Είναι ένα λαμπρό παράδειγμα ένταξης στο εκπαιδευτικό μας σύστημα και στην ελληνική κοινωνία», είπε προ ημερών σε δηλώσεις του ο διευθυντής του 1ου Λυκείου Αγίου Δημητρίου, Νικόλαος Κακλαμάνος.

Την Παρασκευή, 25 Μαρτίου, ο Σαϊντού παρέλασε δίπλα στους συμμαθητές που τον στηρίζουν και χειροκροτήθηκε από τον κόσμο. Μετά το τέλος της παρέλασης ο Σαϊντού, που σε τρία χρόνια όχι μόνο έμαθε τα ελληνικά αλλά αριστεύει και στο σχολείο, εμφανώς συγκινημένος ευχαρίστησε τον κόσμο και τους συμμαθητές του για την αλληλεγγύη προς το πρόσωπό του.

Στην περίπτωση του Καμαρά είχε αναφερθεί το Σάββατο η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, η οποία επισήμανε ότι η σχολική κοινότητα είναι στο πλευρό του μαθητή, αλλά και ότι το υπουργείο έχει ενισχύσει τον φάκελο για το αίτημα του Καμαρά με στοιχεία για τη σχολική του παρουσία.

Πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής ανέφεραν ότι η «διαδικασία εξέτασης του αιτήματος ασύλου του Σαϊντού Καμαρά (Πολίτη Τρίτης Χώρας) έλαβε χώρα βάσει του Διεθνούς Δικαίου και της κείμενης νομοθεσίας, αλλά ο νεαρός μαθητής έχει λάβει απορριπτική απόφαση α’ βαθμού» τον περασμένο Δεκέμβριο.

Σε αυτήν την πρωτοβάθμια απόφαση είχε ασκηθεί προσφυγή, η οποία θα εκδικαστεί από την αρμόδια Ανεξάρτητη Αρχή Προσφυγών.

Ο Σαϊντού Καμαρά κατά την προσέλευσή του στο Μέγαρο Μαξίμου | Nick Paleologos / SOOC