O υπουργός Εξωτερικών με το ινδό ομόλογό του | Τwitter/@GreeceMFA
Επικαιρότητα

Ο Δένδιας στο Νέο Δελχί: «Να γίνει στρατηγική η σχέση Ελλάδας – Ινδίας»

Συνάντηση με τον ινδό ομόλογό του Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσχανκάρ είχε ο υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα για ένα τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι
Protagon Team

Συνάντηση με τον ινδό υπουργό Εξωτερικών, δρ Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσχανκάρ, είχε στο Νέο Δελχί ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Ινδία.

«Φιλοδοξούμε η σχέση Ελλάδας – Ινδίας να γίνει στρατηγική», είπε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας κατά τη συνάντησή του με τον ινδό υπ. Εξωτερικών, για να προσθέσει πως «πρόκειται για μια μεγάλη ευκαιρία για την ενίσχυση της διμερούς μας εταιρικής σχέσης».

Οπως υπενθύμισε ο κ. Δένδιας αυτή είναι η τρίτη συνάντηση των δύο υπουργών σε λιγότερο από ένα χρόνο. Συμπλήρωσε δε ότι ελπίζει σύντομα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι να συναντηθούν.

Ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι η Ινδία γιορτάζει 75 χρόνια από την ίδρυση της δημοκρατίας της χώρας και η Ελλάδα 200 χρόνια, «αλλά μοιραζόμαστε επίσης το γεγονός ότι είμαστε οι πρώτοι και εσείς είστε μακράν η μεγαλύτερη δημοκρατία στον κόσμο, μια πολύ περήφανη δημοκρατία».

«Ο Μαχάτμα Γκάντι γεννήθηκε εδώ, επίσης ο Νεχρού, ο Σερντάτ Πατέλ, πολύ σημαντικοί πολιτικοί άνδρες που είναι πολύ γνωστοί στον κόσμο, όχι μόνο σε εμάς», είπε, για να συμπληρώσει:

«Βλέπουμε πολλά πράγματα με πολύ παρόμοιο τρόπο: το Διεθνές Δίκαιο, την κυριαρχία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την απαγόρευση της χρήσης βίας και την κοινή μας δέσμευση στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, στην UNCLOS. Αυτό και η θαλάσσια ασφάλεια είναι πολύ σημαντικά για εμάς”.

Ο κ. Δένδιας σημείωσε πως στην ατζέντα της συνάντησης βρίσκονται φυσικά η κατάσταση στην Ουκρανία, αλλά και η Ανατολική Μεσόγειο, το θέμα της Κύπρου και όλα τα άλλα σημαντικά ζητήματα στην περιοχή μας.

Στην ατζέντα, σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση του υπουργείου Εξωτερικών, βρέθηκαν η ενίσχυση της πολυδιάστατης και ραγδαία αναπτυσσόμενης συνεργασίας Ελλάδας – Ινδίας σε διμερές και πολυμερές επίπεδο, η κοινή προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, οι εξελίξεις στην Ουκρανία, την Ανατολική Μεσόγειο και τον Ινδο-Ειρηνικό.

Μετά τη συνάντηση, οι δύο υπουργοί υπέγραψαν δήλωση προθέσεων για τη μετανάστευση και την κινητικότητα μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας, καθώς και πρόγραμμα πολιτιστικής και εκπαιδευτικής συνεργασίας μεταξύ των δυό χωρών.