Χαμόγελα στην υποδοχή Τσάκα στο υπουργείο Εξωτερικών από τον Νίκο Δένδια | INTIMEnews
Επικαιρότητα

Συνάντηση Δένδια με την ομόλογό του της Αλβανίας: Πόσο ρεαλιστικό είναι ένα συνυποσχετικό για την ΑΟΖ;

Καθοριστική συνάντηση διερεύνησης προθέσεων λίγες ημέρες πριν από την επίσκεψη Μητσοτάκη στα Τίρανα και το νέο τετ α τετ με Ράμα
Protagon Team

Την ευκαιρία να βολιδοσκοπήσει τις πιθανότητες που συγκεντρώνει στην τρέχουσα συγκυρία η υπογραφή συνυποσχετικού με την Αλβανία, για την παραπομπή του ζητήματος της οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ των δύο χωρών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, είχε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατά τη συνάντησή του την Παρασκευή στην Αθήνα με την αλβανίδα ομόλογό του, Ολτα Τσάκα.

Στην ατζέντα της συνάντησης, όπως αναφέρει και στη σχετική του ανάρτηση (πάνω) ο υπουργός Εξωτερικών, η ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων εν γένει και η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων (με «διακαή πόθο» της κυβέρνησης Ράμα την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση).

Η συνάντηση Δένδια – Τσάκα (φωτογραφίες επάνω από την υποδοχή της αλβανίδας ΥΠΕΞ και τη συνάντηση στο υπουργείο) έρχεται λίγες ημέρες πριν από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην Αλβανία, και το τετ α τετ που θα έχει με τον ομόλογό του, Εντι Ράμα, ο οποίος σε αντίστοιχες συναντήσεις είχε δείξει να συμφωνεί στη λύση της παραπομπής του ζητήματος της ΑΟΖ στη Χάγη. Παρά ταύτα, δεν υπήρξε καμία περαιτέρω επαφή για τη σχετική προπαρασκευή σε τεχνικό επίπεδο.

Κεντρικό ζήτημα στην οριοθέτηση της ΑΟΖ, σημειώνει στο ρεπορτάζ της η «Καθημερινή»,  παραμένει η επίπτωση των νήσων Ερεικούσσας και Οθωνών, καθώς η αλβανική πλευρά δεν δέχεται την αρχή της μέσης γραμμής και την πλήρη επίπτωση των νησιών αυτών. Η Ελλάδα όμως επιθυμεί να κλείσει τις εκκρεμότητές της στη διευθέτηση των θαλασσίων ζωνών με όλες τις γειτονικές χώρες (πλην της Τουρκίας), ειδικά μετά την πρόσφατη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης που αναβιώνει τις συζητήσεις περί υφαλοκρηπίδων στην περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι Ελλάδα και Αλβανία είχαν ήδη συμφωνήσει σε μια διευθέτηση των ΑΟΖ το 2009, η οποία όμως δεν εφαρμόστηκε ποτέ, καθώς η Αλβανία δεν την επικύρωσε, με το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας να την καταρρίπτει.

Σημαντικός παράγοντας –όπως και σήμερα– ήταν η Τουρκία, που χρησιμοποίησε την επιρροή της στην Αλβανία για να χαλάσει τη συμφωνία, στερώντας από την Αθήνα και μια διπλωματική νίκη, αλλά και μια προσέγγιση με τα Τίρανα.

Στα αξιοσημείωτα, επίσης, ότι το πρόσωπο που τορπίλισε τη συμφωνία για την ΑΟΖ το 2009 (χρονιά που η Αλβανία έγινε επισήμως μέλος του ΝΑΤΟ), προσφεύγοντας στα δικαστήρια, δεν ήταν άλλο από τον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και σημερινό πρωθυπουργό, Εντι Ράμα.

Με δεδομένο μάλιστα ότι σε κάθε ευκαιρία ο υπουργός των Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, χαιρετίζει συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ στη βάση του διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, όπως αυτή του Λιβάνου με το Ισραήλ ή της Ελλάδας με Ιταλία και Αίγυπτο, ο τουρκικός δάκτυλος στα Τίρανα και η στάση του Ράμα (ο οποίος διατηρεί άριστες και στενές σχέσεις με τον Ερντογάν) δείχνει ικανός να «χαλάσει» μια πιθανή συμφωνία και να αποτραπεί μία ακόμη –δυσάρεστη για την Αγκυρα– διεθνής διευθέτηση της Ελλάδας.