Με τον πρόεδρο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Πιότρ Χοφμάνσκι, καθώς και τον γραμματέα του, Πίτερ Λούις, συναντήθηκε την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος βρέθηκε στη Χάγη.
Σύμφωνα με ανάρτηση του ίδιου στο Twitter, βασικό θέμα της συζήτησής τους ήταν η έρευνα για την κατάσταση στην Ουκρανία, η οποία άνοιξε έπειτα από αναφορές κρατών-μελών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, η οποία έχει ειδικό ενδιαφέρον για τη Μαριούπολη.
Ακολούθως, ο κ. Δένδιας συναντήθηκε με τους αναπληρωτές εισαγγελείς του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Μάμε Μαντάιε Νίανγκ και Νάζατ Σαμίμ Καν, με τους οποίους συνομίλησε για το ίδιο θέμα.
Οπως ανέφερε ο υπουργός σε σχετικό tweet, η συζήτηση που είχε με τους εισαγγελικούς λειτουργούς αφορούσε στην «πρόοδο της εν εξελίξει έρευνας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου στην Ουκρανία», σε συνέχεια και της επιστολής του ίδιου στον Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου σχετικά «με τη διερεύνηση εγκλημάτων πολέμου στη Μαριούπολη».
Οπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές με γνώση των συζητήσεων, ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε «στο έργο που επιτελεί το Δικαστήριο στη διερεύνηση υποθέσεων για ζητήματα δικαιοδοσίας του, όπως οι γενοκτονίες, τα εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» και στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε «τη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στη διερεύνηση διάπραξης εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία, ιδιαίτερα στην περιοχή της Μαριούπολης, όπου ως γνωστόν, διαβιοί το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής κοινότητας στη χώρα».
Κατά τις ίδιες πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «η Ελλάδα στέκεται αρωγός στο έργο του Δικαστηρίου».
Σημειώνεται πως η επίσκεψη του Νίκου Δένδια στη Χάγη είχε ξεκινήσει με το γεύμα εργασίας που του παρέθεσε ο Ολλανδός ομόλογός του, Βόπκε Χούκστρα. Ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε «ενδιαφέρουσα» τη συνάντηση με τον ολλανδό υπουργό Εξωτερικών, με τον οποίο συζήτησε «ζητήματα που αφορούν την Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή, την ευρωπαϊκή απάντηση αλλά και τα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου και της Λιβύης», όπως δήλωσε.