Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2024 με επιστημονικές συναντήσεις, παρουσιάσεις ερευνητικών προγραμμάτων και εκπαιδευτικά προγράμματα.
Αναλυτικότερα:
Α) Επιστημονικές Συναντήσεις:
Α΄ Κύκλος επιστημονικών συναντήσεων στο πλαίσιο των δράσεων του ΕΑΜ με τίτλο «Με το βλέμμα στο 2050. Μουσεία και κοινωνία» με τίτλο «Κλιματική Αλλαγή και Μουσεία» που θα λάβουν χώρα στην Αίθουσα του Βωμού του ΕΑΜ.
1) Πέμπτη 23 Μαΐου 2024 και ώρα 19:00: «Τόπος, έθνος, θρησκεία. Ο χώρος και ο χρόνος στις ελληνικές εικονογραφίες» Δρ Γεώργιος- Στυλιανός Πρεβελάκης, Ομότιμος Καθηγητής Γεωπολιτικής στην Σορβόννη (Paris 1) και ερευνητής στο CNRS (UMR Géographie-cités).
2) Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024 και ώρα 19:00: «Προστατεύοντας την πολιτιστική κληρονομιά από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής– προκλήσεις και προοπτικές» Δρ Κωνσταντίνος Καρτάλης, Καθηγητής Φυσικής Περιβάλλοντος και Κλίματος στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Β) Παρουσιάσεις ερευνητικών προγραμμάτων:
1) Την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024:
12:00-12:35: «Τρισδιάστατη απεικονιστική εξέταση εννέα μουμιών της Πτολεμαϊκής περιόδου από την Αιγυπτιακή Συλλογή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου», από την Αρχαιολόγο της Προϊστορικής Συλλογής Αρχαιοτήτων κ. Αργυρώ Γρηγοράκη.
13:00-13:35: «Χρυσοκέντηση: Μία εκλεπτυσμένη τεχνική διακόσμησης για πολυτελή όπλα της Μυκηναϊκής εποχής», από την Αρχαιολόγο της Προϊστορικής Συλλογής Αρχαιοτήτων κ. Ελένη Κωνσταντινίδη.
14:00-14:35: «Μαρμάρινα ειδώλια και αγγεία: Χρώματα και τεχνικές κατασκευής, 5.000 χρόνια πριν από σήμερα (Αίθουσα 6)», από την Αρχαιολόγο της Προϊστορικής Συλλογής Αρχαιοτήτων κ. Κάτια Μαντέλη.
2) Το Σάββατο 18 Μαΐου 2024 και ώρα 12:00-12:35: Συνολική παρουσίαση των ερευνητικών προγραμμάτων που διενεργούνται στο Τμήμα Συλλογών Προϊστορικών, Αιγυπτιακών, Κυπριακών και Ανατολικών Αρχαιοτήτων του ΕΑΜ, από τον Προϊστάμενο της Προϊστορικής Συλλογής Αρχαιοτήτων κ. Κωνσταντίνο Νικολέντζο.
Γ) Εκπαιδευτικά Προγράμματα:
Την Τρίτη 18 και την Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024 θα πραγματοποιηθούν δύο Εκπαιδευτικά προγράμματα: α) στις δικαστικές φυλακές Κορυδαλλού (Τμήμα γυναικών) και β) στις Φυλακές Ελεώνα Θήβας (Τμήμα γυναικών) με τίτλο «Η καθημερινή ζωή στην Αρχαιότητα» από τις Αρχαιολόγους του Τμήματος Εκθέσεων, Επικοινωνίας και Εκπαίδευσης του ΕΑΜ, Παναγιώτα Κουτσιανά και Μαρία Σελέκου, καθώς και από τη Ζωγράφο Νεκταρία Ρουμελιώτη.
Για τη συμμετοχή στις δράσεις είναι απαραίτητη η ηλεκτρονική κράτηση.
Για να κάνετε κράτηση, πατήστε εδώ
Η είσοδος στο Μουσείο το Σάββατο 18 Μαΐου 2024 είναι ελεύθερη για τους επισκέπτες του Μουσείου και στους συμμετέχοντες στις παραπάνω δράσεις.