Η ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων Covid-19, σε συνδυασμό με την επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα και την εμφανή μείωση του εμβολιαστικού ρυθμού σε πολλές περιοχές της χώρας, προκαλεί προβληματισμό στην κυβέρνηση, με τους ειδικούς να προειδοποιούν για τέταρτο κύμα της πανδημίας ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι.
Ενδεικτική του προβληματισμού αυτού, η δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης, Αδωνι Γεωργιάδη, στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ. Αν συνεχιστεί ο ρυθμός ανόδου των κρουσμάτων τις επόμενες δύο εβδομάδες, είπε ο υπουργός, η εικόνα της Ελλάδας θα είναι διαφορετική και θα πρέπει να συζητάμε εκ νέου τι θα κάνουμε με την πανδημία.
Οσο για τη μετάλλαξη Δέλτα, επανέλαβε πως είναι πιθανόν να προσβάλλει και εμβολιασμένους αλλά δεν υπάρχει πιθανότητα να νοσηλευτεί κάποιος σε ΜΕΘ, τονίζοντας έτσι την ανάγκη να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί.
Με αντικείμενο ακριβώς την ανάγκη επιτάχυνσης των εμβολιασμών, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει το μεσημέρι σύσκεψη -μέσω τηλεδιάσκεψης- στο Μαξίμου με τους εκπροσώπους της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας. Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν και οι υπουργοί Εσωτερικών και Υγείας .
«Είμαστε στην αρχή του τέταρτου κύματος που έρχεται με μεγάλη βιαιότητα», εκτίμησε από την πλευρά του ο ερευνητής του Εθνικού Ινστιτούτου ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, ενώ το ενδεχόμενο να βρεθεί η χώρα σε τροχιά ενός τέταρτου και σφοδρότερου κύματος ακόμη και εντός Αυγούστου, δεν απέκλεισε ούτε ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αθανάσιος Τσακρής.
Οπως εξήγησε ο κ. Τσακρής, το πρόβλημα δεν σχετίζεται τόσο με την εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα και τη χαλάρωση των μέτρων πανευρωπαϊκά, όσο και με το γεγονός πως το ιικό φορτίο είναι ήδη πιο υψηλό σε σχέση με το περυσινό καλοκαίρι.
Το μεγάλο πρόβλημα είναι η παραλλαγή Δέλτα, υπογράμμισε ο καθηγητής, καθώς μεταδίδεται πιο εύκολα, ενώ για το ενδεχόμενο επανόδου σε ισχύ κάποιων μέτρων, εκτίμησε ότι αυτό πιθανότατα εφεξής θα γίνεται σε τοπικό επίπεδο, όπου εντοπίζονται εστίες υπερμετάδοσης.
«Είμαστε στην αρχή του 4ου κύματος που έρχεται με μεγάλη βιαιότητα», τόνισε σε δηλώσεις του στο Open, ο καθηγητής Παυλάκης, προειδοποιώντας πως αν η κατάσταση συνεχιστεί έτσι, σε μια εβδομάδα θα έχουμε διπλάσια κρούσματα και σε δύο εβδομάδες τετραπλάσια.
Ο κ. Παυλάκης δήλωσε έκπληκτος για την ταχύτητα του 4ου κύματος από τη μετάλλαξη «Δέλτα», επισημαίνοντας ότι εν αντιθέσει με την Αγγλία και την Πορτογαλία, η Ελλάδα πηγαίνει «από το τρίτο κύμα αμέσως στο τέταρτο γιατί τα κρούσματα έχουν διπλασιαστεί μέσα σε μια εβδομάδα». Είναι «σαν πυρκαγιά σε πευκόδασος» που «δεν υπάρχει τρόπος να σταματήσει», σχολίασε χαρακτηριστικά για τη μετάλλαξη Δέλτα
Ο καθηγητής προέβλεψε αύξηση του αριθμού των νεκρών, ενώ αναφερόμενος στη μείωση του ρυθμού του εμβολιαστικού προγράμματος της χώρας, υπογράμμισε ότι τώρα είναι η «τελευταία ευκαιρία» των ανεμβολίαστων να εμβολιαστούν πριν ογκωθεί το κύμα.
Αναφερόμενος στη μετάλλαξη Δέλτα, ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Αλκιβιάδης Βατόπουλος, επιβεβαίωσε σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1, ότι φαίνεται να υπάρχει μια διαφοροποίηση στα συμπτώματα, καθώς μοιάζουν περισσότερο με αυτά του κρυολογήματος.
Υπάρχει συνάχι και λιγότερο ξηρός βήχας ή ανοσμία, όπως γνωρίζαμε μέχρι τώρα. Γι’ αυτό, είπε ο κ. Βατόπουλος θα πρέπει να εξεταζόμαστε ακόμα και στην περίπτωση που έχουμε ένα απλό συνάχι.
Βρισκόμαστε εν μέσω πανδημίας και έχουμε ένα εργαλείο, το οποίο είναι ο εμβολιασμός, που δεν το χρησιμοποιούμε όσο θα έπρεπε, κατέληξε ο κ. Βατόπουλος σε μία ακόμη αναφορά ενδεικτική της απογοήτευσης που επικρατεί στις τάξεις των επιστημόνων για την εξέλιξη του εμβολιαστικού προγράμματος.
«Αν προστρέξουμε στον εμβολιασμό όλοι προλαβαίνουμε να χτίσουμε το τείχος ανοσίας για να προλάβουμε οποιοδήποτε κύμα», σημείωσε με τη σειρά του ο καθηγητής Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, τονίζοντας πως «αν εμβολιαστούμε, προλαβαίνουμε να φτάσουμε το 80% τέλος Αυγούστου και δεν θα έχουμε κανένα κύμα».