Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις Σέλαφιλντ στην Κάμπρια | GettyImages
Επικαιρότητα

Συναγερμός στη Βρετανία από διαρροή σε εργοστάσιο με ραδιενεργά απόβλητα

Οι ανησυχίες για την ασφάλεια στο Σέλαφιλντ, το πιο επικίνδυνο εργοστάσιο της Ευρώπης, έχουν προκαλέσει διπλωματικές εντάσεις με τις ΗΠΑ, τη Νορβηγία και την Ιρλανδία σύμφωνα με τις αποκαλύψεις του Guardian
Protagon Team

Το Σέλαφιλντ, η πυρηνική εγκατάσταση της Ευρώπης με το «υψηλότερο επίπεδο επικινδυνότητας», στη ΒΔ Αγγλία, έχει υποστεί διαρροή από έναν τεράστιο αποθηκευτικό χώρο (σιλό) ραδιενεργών αποβλήτων, που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τους πολίτες.

Σε αυτήν την αποκάλυψη προχώρησε την Τρίτη ο Guardian, σημειώνοντας ότι οι ανησυχίες για την ασφάλεια στο ετοιμόρροπο κτίριο, καθώς και οι ρωγμές σε μια δεξαμενή τοξικής λάσπης γνωστή και ως Β30 έχουν προκαλέσει διπλωματικές εντάσεις με χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Νορβηγία και η Ιρλανδία, οι οποίες φοβούνται ότι το πρόβλημα δεν έχει αντιμετωπιστεί.

Η διαρροή ραδιενεργού υγρού από ένα ετοιμόρροπο κτίριο στο εργοτάξιο της Κάμπρια, γνωστό ως Magnox Swarf Storage Silo (MSSS), είναι πιθανό να συνεχιστεί μέχρι το 2050.

Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει «δυνητικά σημαντικές συνέπειες» εάν συνεχιστεί, με κίνδυνο να μολυνθούν τα υπόγεια ύδατα, σύμφωνα με επίσημο έγγραφο.

Επίσης, έχουν δημιουργηθεί ρωγμές στο σκυρόδεμα και στην άσφαλτο που καλύπτουν την τεράστια λίμνη, η οποία περιέχει πυρηνική λάσπη που έχει συσσωρευθεί εδώ και δεκαετίες.

Οι αποκαλύψεις έγιναν στο πλαίσιο μιας ετήσιας έρευνας της βρετανικής εφημερίδας σχετικά με προβλήματα που εκτείνονται από την παραβίαση του κυβερνοχώρου και τη ραδιενεργό μόλυνση έως τις τοξικές εργασιακές συνθήκες στην τεράστια πυρηνική χωματερή.

Το Σέλαφιλντ, ένας χώρος 6 τετραγωνικών χιλιομέτρων στην ακτή της Κάμπρια, όπου απασχολούνται 11.000 άτομα, αποθηκεύει και επεξεργάζεται πυρηνικά απόβλητα από οπλικά προγράμματα και παραγωγή πυρηνικής ενέργειας και είναι η μεγαλύτερη τέτοια εγκατάσταση στην Ευρώπη.