Τα αίτια για την εκτόξευση του αριθμού των κρουσμάτων την Τρίτη (εδώ) αναζητούν και στα μεταλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού οι ειδικοί της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και όλα τα δεδομένα οδηγούν στη βρετανική μετάλλαξη, η οποία όπως φαίνεται τείνει να επικρατήσει και στη χώρα μας.
Οι πρώτοι δήμοι που βρίσκονται στο κόκκινο, σύμφωνα με πληροφορίες του Protagon, είναι της Αθήνας, του Ηρακλείου και του Ρεθύμνου Κρήτης, αλλά και της Θεσσαλονίκης, καθώς ο αριθμός των μεταλλάξεων που έχουν ανιχνευθεί σε κρούσματα για τα οποία δεν υπάρχει επιβεβαιωμένη επαφή, είναι εξαιρετικά υψηλός.
Τόσο υψηλός, ώστε χωρίς να έχει ολοκληρωθεί το δείγμα που επιστημονικά απαιτείται για στατιστική εκπροσώπηση μιας περιοχής, να χτυπήσει συναγερμός στις αρμόδιες υγειονομικές αρχές.
Οι αναλύσεις για μεταλλάξεις συνεχίζονται από το Ιδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) και τα συνεργαζόμενα εργαστήρια σε όλη τη χώρα και σε λιγότερο από δύο μήνες έχουν αναλυθεί περισσότερα από 2.500 δείγματα για μεταλλάξεις στη χώρα μας.
Μάλιστα, όπως είχε ανακοινώσει την Παρασκευή και κατά την ενημέρωση των 6 μ.μ. η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, η βρετανική μετάλλαξη βρίσκεται πλέον σε 32 από τις 74 περιφερειακές ενότητες της χώρας (εδώ).
Οι επιστήμονες της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων δηλώνουν αιφνιδιασμένοι από την αύξηση της Τρίτης, ενώ στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιείται το μεσημέρι της Τετάρτης, παρουσία του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, θα αξιολογήσουν τη νέα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και να καταλήξουν στους λόγους που την προκάλεσαν. Στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι η κατάσταση στην Κρήτη.
Στην τηλεδιάσκεψη οι ειδικοί θα αξιολογήσουν όλα τα δεδομένα που έχουν στα χέρια τους, αλλά και θα συνυπολογίσουν επιπλέον κρίσιμους δείκτες, όπως το εάν έχει αυξηθεί η μεταδοτικότητα στην Αττική, ποιες είναι οι ηλικιακές ομάδες που πλήττονται περισσότερο κι αν η αύξηση αυτή στα κρούσματα αναμένεται να επιβαρύνει και σε ποιο βαθμό το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Τα συμπεράσματά τους θα κατατεθούν με τη μορφή εισήγησης προς την ολομέλεια της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων την Παρασκευή, η οποία μετά από ψηφοφορία θα καταλήξει σε κρίσιμες αποφάσεις για νέα μέτρα.
Η Επιτροπή θα συζητήσει και το θέμα των σχολείων και του λιανεμπορίου, πιθανές νέες συστάσεις για τη χρήση της μάσκας, αλλά το εάν θα παραταθεί και πόσο το lockdown στην Αττική.
Αν πάντως προκύψει ότι το βρετανικό στέλεχος ευθύνεται για την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων, τότε αναμένεται εξαιρετικά σκληρό lockdown, του οποίου η διάρκεια αυτή τη φορά θα εξαρτηθεί από το ποσοστό εμβολιασμού του πληθυσμού, καθώς το σύστημα υγείας, στη φάση που βρίσκεται αυτή τη στιγμή, με την τόσο υψηλή πληρότητα στις ΜΕΘ, δεν πρόκειται να αντέξει.
Εκτάκτως τηλεδιάσκεψη έχει προγραμματιστεί και για αύριο, Πέμπτη πρωί, καθώς όπως όλα δείχνουν η κατάσταση είναι κρίσιμη και τα δεδομένα προς αξιολόγηση δεν είναι επαρκή.