H Γκίτα Γκόπιναθ | EPA/SHAWN THEW
Επικαιρότητα

Σύμβουλος κομμουνιστών αλλά και δεξί χέρι της Λαγκάρντ

Γόνος άσημων Ινδών, η Γκίτα Γκόπιναθ είναι η επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου – Εξετάζει τα προβλήματα χωρίς δογματισμούς και προκαταλήψεις, με φιλελεύθερο πνεύμα στην προσέγγισή τους, παίρνοντας αποστάσεις από τον μονεταρισμό
Protagon Team

H Γκίτα Γκόπιναθ είναι η ινδή οικονομολόγος που διακρίνεται για τις μη δογματικές απόψεις της – και ίσως με αυτό το φιλελεύθερο πνεύμα της στην προσέγγιση των μεγάλων προβλημάτων κατάφερε να γίνει η εκλεκτή της Κριστίν Λαγκάρντ και να καταλάβει τη θέση τού επικεφαλής οικονομολόγου στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Οταν αυτή η καίρια τοποθέτηση έγινε γνωστή, τον περασμένο Οκτώβριο, ο ινδικός αλλά και διεθνής Τύπος πολιόρκησε τους γονείς της για πληροφορίες σχετικά με την 47χρονη κόρη τους. Ο πατέρας της, αγρότης και συνεταιριστής, δήλωσε όλος καμάρι ότι η κόρη του εργάζεται 15 με 18 ώρες κάθε μέρα από τότε που έγινε καθηγήτρια στο Χάρβαρντ. Η μητέρα της, που ασχολείται με το θέατρο, τον συμπλήρωσε λέγοντας ότι το παιδί τους τούς τηλεφωνεί κάθε βράδυ παρά το ασφυκτικό πρόγραμμά της.

Η Γκίτα, η μικρότερη από τις δύο θυγατέρες της άσημης ινδικής οικογένειας, ήταν πάντα η κλασική «καλή μαθήτρια», το μελετηρό κορίτσι που όμως είχε ενδιαφέροντα πέρα από τις εγκυκλίους του σχολείου: αγαπούσε την κιθάρα, τον αθλητισμό και τη μόδα, ωστόσο αυτές οι μεγάλες αγάπες υποχώρησαν μπροστά στις σπουδές, και τελικά η Γκίτα αποφοίτησε με άριστα από την Οικονομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Νέου Δελχί.

Απέρριψε το δημοσιοϋπαλληλίκι και άρχισε μία ακαδημαϊκή καριέρα η οποία χτίστηκε αλλά και ολοκληρώθηκε στα πανεπιστήμια της Αμερικής – σε εκείνα της Ουάσινγκτον, του Πρίνστον και τώρα στο Χάρβαρντ όπου η Γκίτα διδάσκει.

Πρόκειται για τεράστια επιτυχία μέσα σε έναν χώρο όχι απλώς ανδροκρατούμενο αλλά και δύσκολο για την εξέλιξη των γυναικών όπως μαρτυρούν οι έρευνες και μελέτες τις οποίες  επικαλείται η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine. (Μάλιστα σε αυτό το σημείο το γερμανικό έντυπο μνημονεύει τις εξαιρέσεις του κανόνα, όπως την ελληνίδα οικονομολόγο Πηνελόπη Κουγιανού-Γκόλντμπεργκ, με ανάλογη καριέρα στα αμερικανικά πανεπιστήμια και κατέχουσα τη θέση του επικεφαλής οικονομολόγου της Παγκόσμιας Τράπεζας. Η αναφορά δεν γίνεται τυχαία, αφού δεν στερείται ειδικού «γερμανικού ενδιαφέροντος»: η Κουγιανού-Γκόλντμπεργκ έλαβε πτυχίο στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ. Το τρίο των γυναικών οικονομολόγων κλείνει η Λόρενς Μπουν, επικεφαλής οικονομολόγος στον ΟΟΣΑ.)

H Γκίτα Γκόπιναθ ξεχωρίζει για τις απαλλαγμένες από δογματισμούς θέσεις της σε μία σειρά από αμφισβητούμενα ζητήματα που προκαλούν έριδες και διαμάχες, όπως είναι η νομισματική πολιτική της Κίνας, λέει η FAZ. Ως οικονομολόγος εξετάζει τα δεδομένα και αναζητεί απαντήσεις στα προβλήματα, κρατώντας τις αποστάσεις της από τον μονεταρισμό και την κλασική θεωρία του Μίλτον Φρίντμαν. Θα φανεί πολύτιμη στο Νομισματικό Ταμείο το οποίο αναζητεί νέες απαντήσεις στις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι κυβερνήσεις όλου του κόσμου.

Η Γκίτα φαίνεται ότι ίσως συμβιβάζει και τα ασυμβίβαστα: παρά τις σημαντικές τις θέσεις στους «ναούς» του καπιταλισμού (Χάρβαρντ και ΔΝΤ), μέχρι πολύ πρόσφατα υπήρξε σύμβουλος της κυβέρνησης της Κεράλα, ενός ινδικού κρατιδίου υπό την εξουσία του ΚΚ Ινδίας…