H Μαρία Κορίνα Ματσάδο χαιρετά οπαδούς της πριν αποκλειστεί με συνοπτικές διαδικασίες από την εκλογική αναμέτρηση του περασμένου Ιουλίου στη Βενεζουέλα | REUTERS/Gaby Oraa
Επικαιρότητα

Συμβούλιο της Ευρώπης: Στη Μαρία Ματσάδο, επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, το βραβείο «Βάτσλαβ Χάβελ»

Η 56χρονη Ματσάδο, που πλέον ζει σε μυστική τοποθεσία στη χωρα της Λατινικής Αμερικής μετά την αμφιλεγόμενη επανεκλογή Μαδούρο τον Ιούλιο, ήταν υποψήφια για το βραβείο μαζί με τον αζέρο ακτιβιστή Ακίφ Γκουρμπάνοφ και τη γεωργιανή φεμινίστρια Μπαμπούτσα Παταράια. Η ίδια το αφιέρωσε σε «όσους αγωνίζονται (...) για την ελευθερία στη Βενεζουέλα».
Protagon Team

Στην επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, Μαρία Κορίνα Ματσάδο, απένειμε το Συμβούλιο της Ευρώπης το βραβείο «Βάτσλαβ Χάβελ» για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η 56χρονη Ματσάδο, που πλέον ζει σε μυστική τοποθεσία στη Βενεζουέλα μετά την αμφιλεγόμενη επανεκλογή του προέδρου Νικολάς Μαδούρο τον Ιούλιο, ήταν υποψήφια για το βραβείο μαζί με τον αζέρο ακτιβιστή Ακίφ Γκουρμπάνοφ και τη γεωργιανή φεμινίστρια Μπαμπούτσα Παταράια.

Η ίδια αφιέρωσε το βραβείο Χάβελ σε «όσους αγωνίζονται (…) για την ελευθερία στη Βενεζουέλα». «Η σημασία αυτού του βραβείου -τόινσε σε απευθείας βιντεοσύνδεση- είναι τεράστια, όχι μόνο για μένα αλλά για όλους όσοι αγωνίζονται μαζί, σήμερα, για την υπόθεση της ελευθερίας στη Βενεζουέλα».

Σε άρθρο της στη Wall Street Journal , η Ματσάδο ανέφερε ότι “κρύβεται” και “φοβάται για τη ζωή της” μετά τις προεδρικές εκλογές στη Βενεζουέλα όπου σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα ο Νικολάς Μαδούρο επανεξελέγη για τρίτη θητεία – κάτι που αμφισβητεί η αντιπολίτευση (περισσότερα εδώ).

Η Μαρία Κορίνα Ματσάδο είχε αποκλειστεί από τη διαδικασία και παραχώρησε τη θέση της στον διπλωμάτη Εδμούνδο Γκονσάλες Ουρούτια.

Η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα ανακοίνωσε ότι ο Ουρούτια έλαβε το 70% των ψήφων και αρνήθηκε να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα που ανακοινώθηκε από το εθνικό εκλογικό συμβούλιο (CNE).

«Κερδίσαμε» με το «70% των ψήφων», η Βενεζουέλα «έχει νέο εκλεγμένο πρόεδρο, και «αυτός είναι ο Εδμούνδο Γκονσάλες Ουρούτια», είχε υπογραμμίσει η Ματσάδο.

Με το που ανακοινώθηκε η επανεκλογή Μαδούρο, ξέσπασαν διαδηλώσεις που οδήγησαν στον θάνατο 27 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 192. Περίπου 2.400 άνθρωποι συνελήφθησαν, ενώ ο ίδιος ο Εδμούντο Γκονσάλες Ουρούτια, υπό την απειλή φυλάκισης στη χώρα του, αυτοεξορίστηκε στην Ισπανία που του έδωσε άσυλο.

Το βραβείο Βάτσλαβ Χάβελ, που συνοδεύεται από 60.000 ευρώ, τιμά από το 2013 μία ποσωπικότητα της κοινωνίας των πολιτών για τις “εξαιρετικές ενέργειές της υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη και πέρα από αυτήν”, υπενθυμίζει η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο Βάτσλαβ Χάβελ, αγωνιστής κατά του απολυταρχισμύ, παντοτινό σύμβολο της εναντίωσης στον δεσποτισμό και πρόεδρος της Τσεχοσλοβακίας και ακολούθως της Τσεχικής Δημοκρατίας από το 1989 έως το 2003, πέθανε στις 18 Δεκεμβρίου 2011, σε ηλικία 75 ετών.