Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) ανακοίνωσε τη Δευτέρα, ότι η Τουρκία δεν έχει συμμορφωθεί με την απόφαση που ζητεί την απελευθέρωση του επιχειρηματία και φιλάνθρωπου Οσμάν Καβαλά κάνοντας ένα ακόμη βήμα που θα μπορούσε να οδηγήσει στην αποπομπή της Αγκυρας από το Συμβούλιο της Ευρώπης.
Συγκεκριμένα, το ΕΔΔΑ έκρινε ότι: «Η Τουρκία παρέβη την υποχρέωσή της βάσει του άρθρου 46 § 1 να συμμορφωθεί με την απόφαση που εκδόθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2019, η οποία καλούσε την κυβέρνηση να τερματίσει την κράτηση του Οσμάν Καβαλά και να εξασφαλίσει την άμεση απελευθέρωσή του».
Η απόφαση αυτή του ΕΔΔΑ έρχεται μετά τη δεύτερη παραπομπή της Τουρκίας από την Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη συγκεκριμένη υπόθεση.
Μετά την απόφαση του ΕΔΑΔ, οι τρεις αξιωματούχοι του Συμβουλίου της Ευρώπης κάλεσαν εκ νέου την Τουρκία να απελευθερώσει άμεσα τον Οσμάν Καβαλά.
«Η Τουρκία δεν συμμορφώθηκε με τις υποχρεώσεις της βάσει της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Χαιρετίζουμε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που εκδόθηκε σήμερα, η οποία δίνει σαφή απάντηση σε αυτό το σημείο. Ανανεώνουμε την έκκλησή μας για άμεση απελευθέρωση του κ. Καβαλά», τονίζουν με κοινή δήλωσή τους οι τρεις αξιωματούχοι του Συμβουλίου της Ευρώπης (ο πρόεδρος της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, Σάιμον Κόβενι, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Τάινι Κοξ, και η γενική γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Μαρίτζα Πετσίνοβιτς Μπούριτς).
Στην ίδια δήλωση, επισημαίνεται ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης καλεί την Τουρκία, ως Μέρος της Σύμβασης, να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την εκτέλεση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ότι το θέμα θα παραμείνει υπό την εποπτεία της Επιτροπής Υπουργών έως ότου εκτελεστεί πλήρως η απόφαση.
Η Επιτροπή των Υπουργών, που αποφασίζει την πολιτική του Συμβουλίου της Ευρώπης και επιβλέπει την εφαρμογή των αποφάσεων του ΕΔΔΑ, έστειλε πίσω την υπόθεση στο δικαστήριο τον Φεβρουάριο.
Ο Καβαλά, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια, έχει έκτοτε καταδικαστεί για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης Ερντογάν και τον Απρίλιο του επιβλήθηκε ποινή ισόβιας κάθειρξης χωρίς αναστολή.
Αλλοι επτά άνθρωποι καταδικάστηκαν σε 18 χρόνια κάθειρξη για συνέργεια σε μια πολιτική δίκη με στόχο την ποινικοποίηση των διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα το 2013 και έμειναν στην ιστορία ως «κίνημα του Γκεζί».
Το τμήμα Μείζονος Συνθέσεως του ΕΔΔΑ έκρινε ότι η Τουρκία παραβίασε την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου με το να μην απελευθερώσει τον Καβαλά, σύμφωνα με την προηγούμενη απόφαση του δικαστηρίου.
Σύμφωνα με το δικαστήριο, το νέο κατηγορητήριο σε βάρος του Καβαλά μετά την απόφαση του ΕΔΔΑ τον Δεκέμβριο του 2020 δεν περιλαμβάνει κάποια ουσιώδη γεγονότα και «οι ερευνητικές αρχές για άλλη μια φορά αναφέρθηκαν σε πολυάριθμες ενέργειες, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν με απολύτως νόμιμο τρόπο».
Το δικαστήριο πρόσθεσε ότι ο Καβαλά παραμένει υπό κράτηση παρά τις τρεις αποφάσεις για την απελευθέρωσή του και την μια αθωωτική απόφαση που καλούσε την Τουρκία να του καταβάλει αποζημίωση.
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η απόφαση είναι «απογοητευτική» και αναμένει την Επιτροπή των Υπουργών να ενεργήσει αμερόληπτα και με βάση την κοινή λογική στη διάρκεια των επόμενων διαδικασιών.
Πριν από πάνω από δύο χρόνια το ΕΔΔΑ αποφάνθηκε ότι ο Καβαλά θα πρέπει να απελευθερωθεί άμεσα και σχολίασε ότι η κράτησή του αποσκοπεί στην φίμωσή του, αλλά τα τουρκικά δικαστήρια αποφάσισαν την συνέχιση της κράτησής του.
Η σημερινή απόφαση είναι το τελευταίο βήμα στην αποκαλούμενη «διαδικασία επί παραβάσει» κατά της Τουρκίας, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει στην αποπομπή της χώρας από το Συμβούλιο της Ευρώπης, του οποίου είναι ιδρυτικό μέλος.
Το επόμενο βήμα στη διαδικασία είναι να αποφασίσει η Επιτροπή των Υπουργών για τα μέτρα που θα λάβει έπειτα από την αποτυχία της Τουρκίας να συμμορφωθεί με την απόφαση του ΕΔΔΑ.