| Alexandros Michailidis / SOOC
Επικαιρότητα

Συμβούλιο της Ευρώπης: Η Αριστερά προτείνει τον Τσίπρα για επικεφαλής της ομάδας της

Για επικεφαλής της Ομάδας της Αριστεράς στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΣτΕ πρότεινε τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ο επί σειρά ετών πρόεδρος της, και σημερινός πρόεδρος του θεσμού, Τίνι Κοξ
Protagon Team

Με τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, επικοινώνησε τηλεφωνικά την Τετάρτη ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ), και επι σειρά ετών επικεφαλής της ομάδας «Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς» στον θεσμό, Τίνι Κοξ.

Σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοσαη της «Αυγής», ο ολλανδός πολιτικός, πρότεινε στον κ. Τσίπρα, ο οποίος αποφασίστηκε να εκπροσωπεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΣτΕ στη θέση του πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Κατρούγκαλου, «να αναλάβει από την ερχόμενη εβδομάδα τη θέση του επικεφαλής της Ομάδας της Αριστεράς».

Προηγούμενο ρεπορτάζ της κομματικής εφημερίδας παρουσίαζε το ταξίδι Τσίπρα στο Στρασβούργο ως «επιλογή του ίδιου του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία έχει ανακοινωθεί από τους συνεργάτες του εδώ και εβδομάδες, τόσο στον πρόεδρο της ΚΟ Σωκράτη Φάμελλο όσο και στον γραμματέα της ΚΟ Διονύση Καλαματιανό».

«Δεν πρόκειται για κάποια απόφαση του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στεφάνου Κασσελάκη», εξ ου και το ζήτημα δεν είχε συζητηθεί στη συνάντηση που είχαν οι δύο άνδρες μετά την εκλογή του τελευταίου στην αρχηγία του κόμματος, διευκρίνιζε η «Αυγή».

Η Συνέλευση, με έδρα το Στρασβούργο, αποτελεί θεσμικό όργανο του ΣτΕ και απαρτίζεται από 612 μέλη (τακτικά και αναπληρωματικά), τα οποία προέρχονται από τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών-μελών του, καθώς και απο 30 παρατηρητές και 30 εταίρους για τη Δημοκρατία.

Πραγματοποίησε την πρώτη Σύνοδό της στις 10 Αυγούστου 1949 και έχει ως σκοπό την προώθηση των στόχων του ΣτΕ, ήτοι την προάσπιση της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου, ενώ η εκπροσώπηση κάθε χώρας είναι ανάλογη του πληθυσμού της. Η Βουλή των Ελλήνων, συγκεκριμένα, μετέχει στις εργασίες της Συνέλευσης με κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία επτά τακτικών και επτά αναπληρωματικών μελών.

«Ακλόνητη» η υποστήριξη της Συνέλευσης στο Κίεβο

Αξίζει να αναφερθεί πως το Συμβούλιο της Ευρώπης αποτέλεσε έναν από τους πρώτους διεθνείς οργανισμούς ο οποίος έλαβε σαφή θέση απέναντι στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αποβάλοντας, μάλιστα, τη Ρωσία και από μέλος του.

Σε πρόσφατη ανάρτηση (24/8) της ιστοσελίδας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΣτΕ αναφέρεται ότι ο Κοξ, υπό την ιδιότητα του προέδρου του θεσμού, «δεσμεύτηκε και πάλι για την ακλόνητη υποστήριξη του Συμβουλίου της Ευρώπης στην ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας», με αφορμή τον εορτασμό της 32ης επετείου από την ανεξαρτησία της χώρας.

Καταδίκασε τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας «ως κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου» και κάλεσε τη Ρωσία να τερματίσει αμέσως «αυτόν τον παράνομο πόλεμο που έχει ήδη κάνει τόσο μεγάλο κακό στους Ουκρανούς πολίτες αλλά και στην ειρήνη και την ευημερία στην Ευρώπη».

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κατηγορηθεί ότι δεν έχει λάβει εξίσου σαφή θέση στο Ουκρανικό.

Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του κόμματος δύο ημέρες πριν από την παραπάνω τοποθέτηση (22/8), τονιζόταν, χαρακτηριστικά, πως η αξιωματική αντιπολίτευση «αντιτίθεται κατηγορηματικά στην περαιτέρω, άμεση στρατιωτική εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο στην Ουκρανία (…) ειδικά δε στην επικίνδυνη για τη χώρα εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων από Ελληνες (…)».

Κατά την Κουμουνδούρου είναι «εξαιρετικά επικίνδυνο η Ελλάδα να εντείνει την άμεση στρατιωτική εμπλοκή της στον πόλεμο», τον οποίο κατά τ’άλλα καταδικάζει, ή «να πρωτοστατεί στην ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ», παρότι αυτή αποτελεί αίτημα του Κιέβου, κ.ο.κ..