Το δημοφιλές τουριστικό νησί Μπαλί, στην Ινδονησία, έχει περίπου 20.000 νέους κατοίκους – τουλάχιστον αυτό λένε τα επίσημα στατιστικά στοιχεία που αφορούν την εκεί μετανάστευση.
Αυτό το πλήθος εισήλθε στη χώρα εφέτος. Αποτελείται από 14.500 ρώσους αντιφρονούντες, αλλά και από επιχειρηματίες που έχουν καταστραφεί από τις κυρώσεις της Δύσης. Εκεί κατέληξαν οι φυγάδες, αφού προηγουμένως αρκετοί από αυτούς πέρασαν από το Ντουμπάι.
Στον παραπάνω αριθμό περιλαμβάνονται και 3.000 Ουκρανοί, που επίσης εγκατέλειψαν την πατρίδα τους. Το ρεπορτάζ στους New York Times χαρακτηρίζει όλους αυτούς «ψηφιακούς νομάδες», οι οποίοι εργάζονται πλέον εξ αποστάσεως.
Το αμερικανικό φύλλο έγραψε ότι τα εστιατόρια του νησιού έχουν μάθει να μαγειρεύουν ρωσικά φαγητά, όμως η επαφή μεταξύ των μελών των δύο «παροικιών» δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση, αφού για τους Ουκρανούς ακόμη και η απλή θέα των Ρώσων, στο απέναντι μπαλκόνι λόγου χάρη, είναι ενοχλητική: αυτοί οι γείτονες τούς θυμίζουν τι συνέβη και τι εξακολουθεί να συμβαίνει στην Ουκρανία. Φυσικά, έχουν δημιουργηθεί και φιλίες, γράφουν οι Αμερικανοί, ωστόσο η σκιά του πολέμου βαραίνει.
«Νόμιζα ότι θα ήταν άβολο, γιατί νιώθουμε ντροπή για αυτό που συμβαίνει» λέει στους ΝΥΤ η 21χρονη Πολίνα Πτούσκινα, σχεδιάστρια μιας start-up κρυπτονομισμάτων, κατά δήλωσή της, η οποία έφτασε στο Μπαλί τον περασμένο Μάρτιο. «Σίγουρα νιώθουμε ντροπή, διότι δεν το σταματήσαμε, δεν κάναμε αρκετά» προσθέτει, δηλώνοντας συγχρόνως ότι την πρώτη εβδομάδα της εισβολής διαδήλωσε εναντίον της στους δρόμους της Μόσχας.
«Πάντως, η συμβίωση εδώ είναι κάπως περίεργη για όλους, και για τους Ουκρανούς και για τους Ρώσους» λέει και διηγείται μια ιστορία με έναν Ουκρανό που δούλευε δίπλα της και την είχε ρωτήσει αν ήταν Ουκρανή. «Συγγνώμη, είμαστε από τη Μόσχα…» είχε απαντήσει η Πτουσκίνα. Πλέον, έχουν γίνει φίλοι.
Επίσης, αρκετοί Ρώσοι γύρω στα 30 δηλώνουν ότι βρίσκονται στο Μπαλί επειδή ήθελαν να γλιτώσουν τον εγκλεισμό σε στρατόπεδο. Ολοι τους, εννοείται, τάσσονται κατά του πολέμου…