Ο Βίκτορ Ορμπαν στην ουγγρική Βουλή, σε παλιότερο στιγμιότυπο | REUTERS/Bernadett Szabo
Επικαιρότητα

Συμβιβάστηκαν ΕΕ και Ορμπαν για τα €18 δισ. της Ουκρανίας

Παρά τις αντιρρήσεις της Κομισιόν, οι πρεσβευτές των κρατών-μελών συμφώνησαν να «ξεπαγώσουν» κάποια από τα κεφάλαια που περίμενε η Βουδαπέστη, ώστε να ανάψει το «πράσινο φως» για τη χορήγηση της μακροοικονομικής βοήθειας προς το Κίεβο
Protagon Team

Σε συμφωνία κατέληξαν το βράδυ της Δευτέρας η Ευρωπαϊκή Ενωση με την Ουγγαρία για να αποδεσμευτούν κάποια από τα κεφάλαια στήριξης που προορίζονται για την Βουδαπέστη.

Αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο ο Βίκτορ Ορμπαν είχε αρνηθεί να δώσει τη συγκατάθεσή του στη χορήγηση μακροοικονομικής βοήθειας ύψους 18 δισ. ευρώ στην Ουκρανία το 2023.

Σύμφωνα με την τσεχική προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Βουδαπέστη άναψε το πράσινο φως για τη χορήγηση της βοήθειας

«Οι πρεσβευτές της ΕΕ ενέκριναν καταρχήν τη βοήθεια 18 δισ. ευρώ στην Ουκρανία, τον ελάχιστο φόρο 15% για τις μεγάλες επιχειρήσεις, την αποδοχή του σχεδίου ανάκαμψης της Ουγγαρίας και τη συμφωνία για τις προϋποθέσεις», ανέφερε η τσεχική προεδρία μέσω Twitter.

«Το πακέτο θα επιβεβαιωθεί μέσω γραπτής διαδικασίας», τόνισε.

Ο ούγγρος πρωθυπουργός είχε αποκλείσει κατηγορηματικά την έγκριση της βοήθειας στην Ουκρανία αν το σχέδιο ανάκαμψης και τα κεφάλαια του Ταμείου Συνοχής που ανέμενε η κυβέρνησή του, πάγωναν από τους εταίρους του.

Ακόμη, η ουγγρική κυβέρνηση διεμήνυε πως δεν θα συμφωνούσε στον ελάχιστο φόρο 15% για τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Ο συμβιβασμός στον οποίο κατέληξαν τα μέρη τη Δευτέρα, μετά από εντατικές διαπραγματεύσεις της τσεχικής προεδρίας, έρχεται σε αντίθεση με τις εισηγήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Κομισιόν συνιστούσε να παγώσουν τα 7,5 δισ. ευρώ που προορίζονταν για την Ουγγαρία, κρίνοντας πως οι μεταρρυθμίσεις που ενέκρινε πρόσφατα η Βουδαπέστη για να καταπολεμηθεί η διαφθορά, δεν επαρκούν.

Πάντως, η εκταμίευση των 5,8 δισεκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, αναστέλλεται ως την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων από τη Βουδαπέστη, αναφορικά με το κράτος Δικαίου.

Τα κράτη-μέλη έλαβαν υπόψη τα πιο πρόσφατα μέτρα, που υιοθετήθηκαν την περασμένη Τετάρτη από το ουγγρικό κοινοβούλιο, με σκοπό την εκπλήρωση των προϋποθέσεων, οι οποίες είχαν επιβληθεί στην Ουγγαρία.