Στα δύο μέτρα πρόσθετο ύψος στις νέες οικοδομές για όσους αποφασίσουν να αφήσουν μεγαλύτερο πεζοδρόμιο, ή να κάνουν πυλωτή προκειμένου να εξασφαλισθούν θέσεις πάρκινγκ για όλους τους ενοίκους και τέλος για όσους αναλάβουν το αυξημένο κόστος να χτίσουν ενεργειακά κτίρια, περιορίζει η κυβέρνηση το μπόνους δόμησης που έφτανε στους δύο ορόφους (5 μέτρα).
Μετά τη θύελλα αντιδράσεων που ξέσπασε από κατοίκους και Δημάρχους των παραλιακών Δήμων (Αλιμος, Βούλα, Βουλιαγμένη, Βάρκιζα) και των Βορείων προαστείων (Κηφισιά, Νέα Ερυθραία κ.ά.) όταν ανακάλυψαν ότι οι νέες οικοδομές ήταν ψηλότερες μέχρι και δύο ορόφους από τα ήδη χτισμένα κτίρια κατά παράβαση των κανόνων δόμησης που γνώριζαν, το υπουργείο Περιβάλλοντος ανέκρουσε πρύμναν.
Με τροπολογία αλλάζει την τροποποίηση του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ) που έγινε τον Ιανουάριο του 2023, ανεβάζοντας το μπόνους ύψους από ένα στα πέντε μέτρα. Η τροποποίηση αυτή επέτρεπε να ανεγερθούν ένας ακόμη όροφος μετά δώματος σε όλες τις υπάρχουσες οικοδομές (με την προϋπόθεση να γίνουν ενεργειακές) ή δύο ολόκληροι όροφοι αν επρόκειτο για πολυώροφο κτίριο.
Η σχετική τροπολογία επρόκειτο να κατατεθεί ως το βράδυ της Τετάρτης από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη στο νομοσχέδιο για τη διαχείριση των υδάτων και την προστασία των δασών το οποίο συζητείται στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί ως την Παρασκευή.
Το ερώτημα είναι αν αυτή η συμβιβαστική κίνηση του κ. Σκυλακάκη αρκεί για να κατευνάσει τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων και των Δήμων, για την αύξηση του ύψους των πολυώροφων κτιρίων, σε διάφορες περιοχές.
Τι ίσχυε, τι άλλαξε
Οπως εξήγησε ο ίδιος ο Υπουργός, ο ΝΟΚ όπως ίσχυε από το 2012 έδινε μπόνους ύψους 1 μέτρο για να δημιουργηθούν θέσεις πάρκινγκ σε πυλωτή, έως 2 μέτρα αν τα κτίρια στένευαν για να δημιουργηθούν πρασιές και φαρδιά πεζοδρόμια, χωρίς να αλλάζει ο συνολικός αριθμός των τετραγωνικών μέτρων της οικοδομής που θα χτιζόταν.
Ομως με τις τροποποιήσεις του Κανονισμού που έγιναν τον περσινό Ιανουάριο από τον προκάτοχο του Κώστα Σκρέκα και τον υφυπουργό Νικο Ταγαρά (διαβάστε ΕΔΩ) το μπόνους ύψους κατά δύο μέτρα, έφτασε στα πέντε μέτρα αν η οικοδομική άδεια πρόβλεπε ότι το νέο κτίριο θα χτιστεί με ενεργειακές προδιαγραφές και θα χαρακτηριστεί «πράσινο»
Συν 5 μέτρα (2 όροφοι) αν έχεις roof garden
Μετά από το κύμα δικαιολογημένων αντιδράσεων που έφερε η αποκάλυψη της ρύθμισης αυτής η οποία μάλλον είχε περάσει νύχτα από τη Βουλή πριν από 14 μήνες η νέα τροπολογία ορίζει ότι το μπόνους ύψους σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να ξεπερνά τα δύο μέτρα.
Αυτό το όριο δεν επιτρέπει να χτιστεί ολόκληρος όροφος παραπάνω, παρά μόνο χαμηλοτάβανα δώματα τα οποία προφανώς θα έχουν μεγάλη πράσινη βεράντα.
Το όριο των δύο μέτρων ισχύει για όλες τις περιοχές όπου ο συντελεστής δόμησης ΣΔ δεν υπερβαίνει το 0,8 όπως στις κηπουπόλεις.
Ο κ. Σκυλακάκης άφησε όμως να εννοηθεί ότι το όριο αυτό θα είναι υψηλότερο από τα δύο μέτρα (σ.σ.: προφανώς θα είναι τρία μέτρα ή ένας ολόκληρος όροφος) για περιοχές και συνοικίες στις οποίες ισχύει μεγαλύτερος συντελεστής δόμησης (π.χ. 2,5 έως 3).
Οι τοπικοί άρχοντες που έχουν ξεσηκωθεί προσφεύγοντας στο ΣτΕ και αποκάλυψαν τι συνέβαινε εδώ και ένα χρόνο, περιμένουν την επίσημη κατάθεση της τροπολογίας Σκυλακάκη προτού τοποθετηθούν στα νέα δεδομένα.