«Η καλλιτεχνική δράση του δεν πρέπει να συγχέεται με ποινικές πράξεις. Δεν σημαίνει πως κάθε τραπ καλλιτέχνης είναι ύποπτος», λέει η δικηγόρος του τράπερ | ΥοuΤube
Επικαιρότητα

Συμμορία ΑΤΜ: Και για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά αστυνομικών ο τράπερ και οι συνεργοί του

Τον περασμένο Οκτώβριο κατά τη διάρκεια καταδίωξης έπειτα από απόπειρα διάρρηξης ΑΤΜ στο Αίγιο είχαν ανοίξει πυρ εναντίον αστυνομικών, χωρίς να υπάρξει τραυματισμός
Protagon Team

Αντιμέτωποι και με την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας, με πρόθεση και κατά συρροή σε βάρος αστυνομικών, βρίσκονται πλέον ο τράπερ και τα άλλα μέλη της συμμορίας των ΑΤΜ που εξαρθρώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ.

Σε βάρος των συλληφθέντων ο εισαγγελέας απήγγειλε σειρά κατηγοριών σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος βάσει της δικογραφίας που διαβιβάστηκε από τις αστυνομικές αρχές. Ωστόσο, μελετώντας τα στοιχεία της υπόθεσης, πρόσθεσε και την κατηγορία (σε βαθμό κακουργήματος) για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά αστυνομικών κατά τη διάρκεια καταδίωξης έπειτα από απόπειρα διάρρηξης ΑΤΜ στο Αίγιο, τον περασμένο Οκτώβριο, η οποία αποδίδεται στους κατηγορούμενους. Τότε, μέλη της σπείρας είχαν γίνει αντιληπτά από αστυνομικούς. Κατά τη διάρκεια καταδίωξης που ακολούθησε, είχαν πυροβολήσει κατά των αστυνομικών οι οποίοι είχαν ανταποδώσει, χωρίς να υπάρξει τραυματισμός.

Πέρα από την απόπειρα ανθρωποκτονίας, η ποινική δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος των συλληφθέντων αφορά αναλυτικά τις  κατηγορίες (κακουργήματα και πλημμελήματα) για:

Συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση

Διακεκριμένη περίπτωση κλοπής

Έκρηξη από κοινού

Διακεκριμένη οπλοκατοχή

Προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών υλών

Πλαστογραφία μετά χρήσης

Εμπρησμός

Φθορά ξένης ιδιοκτησίας

Οπλοφορία και οπλοχρησία

Παράνομη βία

Ασκοποι πυροβολισμοί

Ο τράπερ είχε συλληφθεί για πρώτη φορά από το Τμήμα Διαρρηκτών το 2021 και πάλι για ανατινάξεις ΑΤΜ. Αποφυλακίστηκε τον Ιανουάριο του 2023 και παρότι εμφανιζόταν μετανιωμένος, συνέχισε τη δράση του.

Σύμφωνα με τη δικηγόρο του, ο κατά την απολογία του την Τετάρτη θα παραδεχθεί την εμπλοκή του μόνο στο χτύπημα του ΑΤΜ στην Ερμιόνη, ενώ για τα υπόλοιπα θα δηλώσει αθώος.

«Ο ίδιος δεν ομολογεί όπως την προηγούμενη φορά την εμπλοκή του», είπε στο Mega η κυρία Βάσω Πανταζή. «Ο πελάτης μου – πρόσθεσε- ισχυρίζεται πως δεν είναι εμπλεκόμενος στο σύνολο των πράξεων. Η στάση αυτού του ανθρώπου είναι πως ομολογεί όταν εμπλέκεται. Η καλλιτεχνική του δράση δεν πρέπει να συγχέεται με ποινικές πράξεις. Δεν σημαίνει πως κάθε τραπ καλλιτέχνης είναι ύποπτος. Ο ίδιος σε συνέντευξη που είχε δώσει έχει μιλήσει για το λάθος του παλιά».

Tο χτύπημα στην Ερμιόνη ήταν και το τελευταίο της σπείρας που εμπλέκεται σε περισσότερες από 10 ανατινάξεις ΑΤΜ με τη λεία τους να ξεπερνάει τις 700.000 ευρώ.

Κάμερες ασφαλείας έχουν καταγράψει τον τράπερ και στον Λούρο Πρέβεζας όπου μαζί με τους συνεργούς του έκοβαν με τροχό μηχάνημα αυτόματης ανάληψης.

Η μεθοδολογία ήταν ίδια: φορώντας λευκές στολές μιας χρήσης, μετέβαιναν στον στόχο τους με κλεμμένα οχήματα, ανατίναζαν τα ΑΤΜ και στη συνέχεια έβαζαν φωτιά στο όχημα διαφυγής για να σβήσουν τα ίχνη τους.

Ο 28χρονος τράπερ προέβαλε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τη «λεία» της συμμορίας, ενώ διαφήμιζε τη δράση του ακόμη και στους στίχους των τραγουδιών του.

Στην  κατοχή του βρέθηκε και ένα πολεμικό όπλο αμερικανικής προέλευσης τύπου Μ16. Μάλιστα, είναι η πρώτη φορά που η ΕΛ.ΑΣ. εντοπίζει το συγκεκριμένο τύπου όπλο στα χέρια μιας εγκληματικής οργάνωσης. Εξετάζεται επίσης το γεγονός ότι ενώ έφερε σειριακό αριθμό, το Μ16 δεν εμφανίζεται στη βάση δεδομένων του συστήματος.