Ο υπουργός Εξωτερικών θα θέσει στον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας το θέμα που έχει δημιουργηθεί με το μπαράζ προκλητικών δηλώσεων της πολιτικής ηγεσίας στα Σκόπια και την απροκάλυπτη πια χρήση του ονόματος «Μακεδονία», σκέτο, σε διεθνή και εγχώρια φόρουμ | ΙΝΤΙΜΕnews
Επικαιρότητα

Συμφωνία των Πρεσπών: Τετ α τετ Γεραπετρίτη με τον υπ. Εξωτερικών του προκλητικού Μίτσκοσκι

Εν όψει της διετούς θητείας της Ελλάδας ως εκλεγμένου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας θα παρακαθίσει στο Δείπνο Εργασίας Υπουργικού Επιπέδου για τον συντονισμό των δράσεων των εκλεγμένων και νεοεκλεγέντων μελών. Πρώτη συνάντηση με τον νέο ΥΠΕΞ της Ουκρανίας
Protagon Team

Με την Υπουργική Συνάντηση της άτυπης ομάδας Φίλων των Δυτικών Βαλκανίων, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών των Δυτικών Βαλκανίων, αρχίζει το πρόγραμμα του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, τη Δευτέρα στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Μεταξύ των διμερών επαφών που θα έχει ο κ. Γεραπετρίτης (συναντήσεις με τους ομολόγους του της Βολιβίας, του Μπαχρέιν και της Σαουδικής Αραβίας) είναι και το τετ α τετ με τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Τίμτσο Μουτσούνσκι, στα γραφεία της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στην Ν. Υόρκη – συνάντηση που πραγματοποιείται στη σκιά των προκλητικών δηλώσεων της πολιτικής ηγεσίας στα Σκόπια σε πλήρη περιφρόνηση του πνεύματος και του γράμματος της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ακολούθως, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας θα συμμετάσχει σε Συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην ημερήσια διάταξη της οποίας περιλαμβάνονται οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία. Οι ευρωπαίοι ΥΠΕΞ θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις με τον νέο υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας, Αντρίι Σιμπίχα (Andrii Sybiha).

Εν όψει εξάλλου της διετούς θητείας (2025-2026) της Ελλάδας, ως εκλεγμένου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ο υπουργός Εξωτερικών θα παρακαθίσει στο Δείπνο Εργασίας Υπουργικού Επιπέδου για το συντονισμό των δράσεων των εκλεγμένων και νεοεκλεγέντων μελών (Ελλάδα, Δανία, Πακιστάν, Παναμάς, Σομαλία) του Συμβουλίου Ασφαλείας (Ε10 + Ι5).