Ο Πρωθυπουργός σε αναμνηστική φωτογραφία προ ετών με εργάτες και από τρίτες χώρες στο εργοταξιο του Πύργου Πειραιά | INTIMEnews
Επικαιρότητα

Συμφωνία με Ινδία και άλλες πέντε χώρες για χιλιάδες εργατικά χέρια

Σε πλήρη ανάπτυξη ο σχεδιασμός της της κυβέρνησης προς την κατεύθυνση της επίλυσης του μείζονος προβλήματος της έλλειψης εργατικών χεριών
Protagon Team

Κατα την ομιλία του στο ελληνο-ινδικό επιχειρηματικό φόρουμ, με τίτλο «Exploring Economic Collaboration Between Greece and India: Future Prospects», ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προανήγγειλε την υπογραφή συμφωνίας κινητικότητας για τη μετανάστευση, η οποία όπως είπε, «θα επιτρέψει σε περισσότερους ινδούς εργαζομένους να έρθουν στην Ελλάδα με οργανωμένο τρόπο».

Η εν λόγω συμφωνία Ελλάδας – Ινδίας αναμένεται να υπογραφεί εντός του Μαρτίου, για να ακολουθήσει η επικύρωσή της από τη Βουλή.

Αντίστοιχες συμφωνίες θα υπογραφούν και με  άλλες πέντε χώρες,  την Αρμενία, τη Γεωργία, τη Μολδαβία, τις Φιλιππίνες και το Βιετνάμ από την Ασία, με τελικό στόχο την προσέλκυση περίπου 40.000 εργαζομένων να καλύψουν πάγιες ανάγκες της χώρας σε εργατικό δυναμικό στους τομείς της γεωργίας, του τουρισμού και των κατασκευών, όπου εντοπίζεται έλλειψη εργατικών χεριών.

Οπως σημειώνεται στο σχετικό δημοσίευμα της «Καθημερινής», πρόκειται για το δεύτερο βήμα της στρατηγικής της κυβέρνησης προς την κατεύθυνση της επίλυσης του μείζονος προβλήματος της έλλειψης εργατικών χεριών.

Το πρώτο, υπενθυμίζεται,  είχε γίνει με την ψήφιση της τροπολογίας Καιρίδη για την απασχόληση και χορήγηση άδειας παραμονής σε μετανάστες που βρίσκονται και διαμένουν παράνομα στη χώρα για διάστημα τουλάχιστον τριών ετών – ρύθμιση που είχε συναντησει αντιδράσεις και εντός της κυβερνητικής παράταξης (βλ. Αντώνη Σαμαρά).

Και το τρίτο αφορά την αναβάθμιση του διοικητικού μηχανισμού, ώστε να δίνονται πιο γρήγορα οι άδειες και οι ανανεώσεις αδειών διαμονής, με στόχο τη εγκατάσταση και λειτουργία  συστήματος μέσω του οποίου θα μπορούν να αποστέλλουν οι περιφέρειες της Ελλάδας αιτήματα προς τις πρεσβείες και τα προξενεία του εξωτερικού για εύρεση εργατικού δυναμικού.

Η ψηφιοποίηση της διαδικασίας, γράφει η «Καθημερινή», θα γίνει με τα μέσα που διαθέτει αυτή τη στιγμή το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης μέσω του gov.gr, ώστε οι θυρίδες κάθε προξενείου να λαμβάνουν τη διαβίβαση των εγγράφων. Πρόκειται ουσιαστικά για την «ψηφιοποίηση των προξενείων», ένα μεγάλο έργο που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και θα ολοκληρωθεί έως τις αρχές του 2026.

Οσον αφορά τη συμφωνία με την Ινδια, αποτελείται από δύο σκέλη με το πρώτο να αφορά ανειδίκευτους εργάτες με δικαίωμα παραμονής για πέντε χρόνια, αλλά και την υποχρέωση μετά το 18μηνο να επιστρέφουν στην πατρίδα τους για έξι μήνες και να επιστρέφουν στην εργασία τους.

Το δεύτερο σκέλος της συμφωνίας αφορά εργαζομένους με υψηλή ειδίκευση, κάτι στο οποίο αναφέρθηκε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στο Νέο Δελχί. Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στη συμφωνία με την Ινδία είπε πως «για κάποιους από αυτούς ενδεχομένως θα χρειαστεί αναβάθμιση των δεξιοτήτων τους ή επανακατάρτιση ώστε να εργαστούν σε τομείς όπως οι κατασκευές, η γεωργία, ο τουρισμός, όπου ήδη αρχίσαμε να βλέπουμε ελλείψεις προσωπικού». Αυτή η κατηγορία της υψηλής ειδίκευσης θα έχει άδεια παραμονής για τρία συναπτά έτη.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται νέα κοινή υπουργική απόφαση για την έγκριση μετακλήσεων εργαζομένων υψηλής εξειδίκευσης. Η διαδικασία προβλέπει την κατάθεση αιτημάτων από τους ενδιαφερομένους εργοδότες στις αποκεντρωμένες διοικήσεις των περιφερειών για τη συγκεκριμένη ειδικότητα που ζητούν και εν συνεχεία τη διενέργεια ελέγχου από τη ΔΥΠΑ ως προς την ύπαρξη εγχώριου εργατικού δυναμικού. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής» , ο αριθμός τους δεν θα ξεπερνάει τις 20.000 με 30.000 θέσεις, οι περισσότερες θα είναι στην Αθήνα και η αμοιβή δεν θα μπορεί να είναι χαμηλότερη από 1,5 φορά το ύψος του μέσου ακαθάριστου ετήσιου μισθού στην Ελλάδα, όπως αυτός προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Από την πλευρά τους, μεγάλες κατασκευαστικές έχουν αρχίσει τους τελευταίους μήνες να αναζητούν με ίδια μέσα την αναζήτηση  όχι μόνο ανειδίκευτων εργατών από τρίτες χώρες, αλλά και εργαζομένων υψηλής εξειδίκευσης, που επίσης απουσιάζουν από την ελληνική αγορά.

Πρόσφατα για παράδειγμα, η γαλλική Bouygues, η οποία κατασκευάζει, σε κοινοπραξία με την Intrakat, τον πύργο Riviera Tower στο Ελληνικό, μετέφερε στην Ελλάδα εργαζομένους της από τρίτες χώρες, τους οποίους απασχολούσε σε άλλο έργο στην Πορτογαλία, για την κάλυψη των αναγκών του εργοταξίου στο Ελληνικά ώστε να μην υπάρξει εκτροχιασμός του χρονοδιαγράμματος.