Οι Κούρδοι ανακοίνωσαν αργά την Κυριακή την επίτευξη συμφωνίας με την Δαμασκό για την ανάπτυξη του συριακού στρατού κατά μήκος της τουρκοσυριακής μεθορίου «με στόχο την υποστήριξη των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (SDF).
Πέντε ημέρες μετά την έναρξη της τουρκικής εισβολής και με την Αγκυρα να έχει προχωρήσει σε ικανό βάθος στο συριακό έδαφος, η συμφωνία αναδιατάσσει το ρευστό τοπίο στη Συρία.
Ερχεται μάλιστα την ώρα που οι Αμερικανοί ανακοινώνουν την οριστική αποχώρησή τους από τη Συρία, μια κίνηση σημαντική μεν για το εσωτερικό μέτωπο (ο Τραμπ κλείνει μέτωπα και ενόψει των εκλογών του 2020), αλλά στην πράξη μια ήττα σε διπλωματικό επίπεδο που αφήνει το έδαφος ανοιχτό για τη Ρωσία.
Περί τους 1.000 στρατιώτες του αμερικανικού στρατού θα μετακινηθούν από τα βόρεια της Συρίας μετά την προώθηση της Τουρκίας μέσα στη Συρία σε βάθος μεγαλύτερο από αυτό που περίμεναν. Αν δεν αποχωρούσαν οι ΗΠΑ θα βρίσκονταν ανάμεσα σε δύο δυνάμεις, τις τουρκικές και τις συριακές, που κινούνται η μία απέναντι στην άλλη.
Για τον Τραμπ, όπως πανηγύρισε στο Twitter, ήταν «πολύ έξυπνο που για μια φορά δεν μπλεχτήκαμε σε πόλεμο» στη Μέση Ανατολή.
Η συριακή κυβέρνηση και οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις διεξήγαγαν συνομιλίες σε ρωσική βάση (φυσικά και υπό την αιγίδα της Μόσχας), σύμφωνα με υψηλόβαθμο κούρδο πολιτικό αξιωματούχο. Παράλληλα έγινε γνωστό ότι ο συριακός στρατός άρχισε να αναπτύσσει δυνάμεις στα μέτωπα της βόρειας Συρίας, αν και δεν είναι σαφές σε ποια.
Στο τέλος του 2018, όταν η Αγκυρα απειλούσε με πολεμική επιχείρηση κατά του κουρδικών δυνάμεων στην Συρία, οι κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) είχαν καλέσει τον συριακό στρατό να αναπτυχθεί στην περιοχή της πόλης Μανμπίζ, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι οι κουρδικές δυνάμεις αποσύρονται από την περιοχή. Ο συριακός στρατός είχε τότε αναπτυχθεί γύρω από την πόλη χωρίς όμως να εισέλθει σε αυτήν .
Μέσα στο χάος του (εμφυλίου και μη) πολέμου στη Συρία από το 2011, οι Κούρδοι εγκαθίδρυσαν de facto καθεστώς αυτονομίας στην βόρεια Συρία εκμεταλλευόμενοι τον πόλεμο. Η Δαμασκός αρνείται αυτό το καθεστώς αυτονομίας και, κατά το παρελθόν, η συριακή ηγεσία είχε χαρακτηρίσει «προδότες» τους κούρδους μαχητές όταν εκείνοι συμμάχησαν με την Ουάσιγκτον στο πλαίσιο του πολέμου κατά των τζιχαντιστών.
Μια δήλωση του κούρδου ηγέτη δείχνει τη δύσκολη θέση στην οποία βρέθηκαν οι Κούρδοι αφότου τους εγκατέλειψαν οι ΗΠΑ – είχαν μάλιστα μιλήσει για »πισώπλατη μαχαιριά» από την Ουάσινγκτον.
Ο Μαζλούμ Αμπντι, ηγέτης των δυνάμεων SDF, επισήμανε ότι η συμφωνία με τον Ασαντ απαιτεί οδυνηρούς συμβιβασμούς – με άλλα την εγκατάλειψη της προοπτικής ενός αυτόνομου ή και ανεξάρτητου κράτους. Τόνισε όμως και ότι «[οι Κούρδοι], αν έπρεπε να διαλέξουμε ανάμεσα στους συμβιβασμούς και την γενοκτονία του λαού μας, σίγουρα θα διαλέγαμε τη ζωή για τον λαό μας».