Μία ημέρα πριν τη λήξη της προθεσμίας για την παράταση του λεγόμενου «νόμου Κατσέλη» για την προστασία της α’ κατοικίας, επετεύχθη συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζιτών για το νέο πλαίσιο.
Τουλάχιστον αυτό ανέφερε το βράδυ της Τετάρτης η επίσημη γραμμή ενημέρωσης, δηλαδή η πλευρά του Μαξίμου, όπου άλλωστε διεξήχθη από το πρωί μια μαραθώνια σύσκεψη υπό τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη.
Οπως μετέδωσε η ΕΡΤ, το σχετικό νομοσχέδιο θα πάει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος την προσεχή Τρίτη στη Βουλή. Τότε θα δούμε και τι συμφωνήθηκε καθώς ισχύει το ότι ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες, ενώ είναι γνωστές οι διατυπωμένες ενστάσεις της Κομισιόν (εδώ) και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.
Βασική ανησυχία των Ευρωπαίων ήταν να μη δοθεί χαρακτήρας μονιμότητας του νέου πλαισίου γεγονός που θα ενθάρρυνε τους λεγόμενους «μπαταχτσήδες» και θα αποθάρρυνε τους συνεπείς δανειολήπτες.
Ως εκ τούτου, σύμφωνα με πληροφορίες, η προστασία της πρώτης κατοικίας θα παραμείνει για ένα χρόνο. Παρατείνεται στα πέντε χρόνια -από τρία που προέβλεπε το προηγούμενο σχέδιο- η προστασία αποκλειστικά για τις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες (ασθενείς ανέργους, ΑΜΕΑ).
Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι στη συνάντηση που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου και διήρκεσε οκτώ ώρες συζητήθηκε εκτενώς όλο το πλαίσιο της συμφωνίας που θα ισχύσει από 1η Μαρτίου 2019.
Συζητήθηκαν ένα προς ένα τα άρθρα του σχεδίου νόμου, παρουσία δικηγόρων διευκρίνιζαν τραπεζικές πηγές.
Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης και οι εκπρόσωποι της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, μετά από πολύωρη σύσκεψη εργασίας, ολοκλήρωσαν ομόφωνα με επιτυχία το πλαίσιο της νέας ρύθμισης για την προστασία της πρώτης κατοικίας, αναφέρουν συνεργάτες του υπουργού Επικρατείας, όπως ανακοίνωσε το κρατικό ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Η συμφωνία θα αντικαταστήσει από την 01/03/2019 το άρθρο 9 του ν.3869/10» σημείωναν χαρακτηριστικά οι συνεργάτες του υπουργού Επικρατείας, οι οποίοι διευκρίνιζαν περαιτέρω πως «άμεσα θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για να εισαχθεί προς ψήφιση το νέο πλαίσιο από το ελληνικό κοινοβούλιο και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η επεξεργασία για τη συνολική αναθεώρηση των πλαισίων ρύθμισης των ιδιωτικών χρεών».