Η Αργεντινή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συμφώνησαν σε πρόγραμμα στήριξης ύψους έως και 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων και διάρκειας τριών ετών.
Το μνημόνιο είναι μεγαλύτερο από ό,τι αναμενόταν και θα επιτρέψει στη χώρα να εξυπηρετήσει το δημόσιο χρέος της, μεγάλο μέρος του οποίου είναι σε δολάρια.
Η κυβέρνηση του προέδρου Μαουρίτσιο Μάκρι ζήτησε την βοήθεια του ΔΝΤ πριν από τέσσερις εβδομάδες, καθώς η μεγάλη υποχώρηση του πέσο έναντι του δολαρίου ήγειρε τον κίνδυνο δημοσιονομικής κρίσης.
Ο υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής δήλωσε πως το Μπουένος Άιρες προτίθεται να αντλήσει 15 δισεκατομμύρια άμεσα, ενώ οι υπόλοιπες δόσεις θα εκταμιεύονται μετά την επίτευξη δημοσιονομικών στόχων.
Τα ανταλλάγματα της κυβέρνησης Μάκρι θυμίζουν αρκετά την ελληνική περίπτωση.
Η Αργεντινή δεσμεύεται να εξαλείψει έως το 2020 το πρωτογενές έλλειμμα (ένα χρόνο νωρίτερα από τον αρχικό στόχο της κυβέρνησης), που πέρυσι διαμορφώθηκε στο 3,9% του ΑΕΠ και να περιορίσει τον πληθωρισμό στο 9% έως το 2021 (από περίπου 25% σήμερα).
Ακόμη, πρέπει να διασφαλίσει την πλήρη ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας, κάτι που στην πράξη σημαίνει ότι η κεντρική τράπεζα θα πάψει να τυπώνει χρήμα για να χρηματοδοτεί τις ανάγκες της κεντρικής κυβέρνησης.
Το πρόγραμμα θα πρέπει να επικυρωθεί από το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου που αναμένεται να συνεδριάσει επί του ζητήματος εντός των επόμενων δύο εβδομάδων.
Στη χώρα είναι ακόμη νωπές και οδυνηρές οι μνήμες από το προηγούμενο πρόγραμμα στήριξης με τη σφραγίδα του ΔΝΤ, το οποίο έφερε τελικά την κατάρρευση της οικονομίας το 2001.
Ο Μάκρι, παρά τις αντιδράσεις, εξήγησε ότι το δάνειο είναι απαραίτητο για να ενισχύσει το πρόγραμμα ανάπτυξης.
Το ΔΝΤ, από την πλευρά του, χαιρέτησε την συμφωνία με το Μπουένος Αϊρες. Και σαν δικλείδα ασφαλείας έναντι νέων αντιδράσεων επέτρεψε μεγαλύτερες δαπάνες για κοινωνικά προγράμματα, αν αυτό καταστεί αναγκαίο.