Ο Ακανλί ζει στο εξωτερικό από το 1991 ωστόσο το «μακρύ χέρι» του Ερντογάν τον βρήκε στη Γρανάδα | Reuters
Επικαιρότητα

Συνεχίζονται και εκτός τουρκικών συνόρων οι διώξεις Ερντογάν

Ένας ακόμα ανεπιθύμητος του καθεστώτος Ερντογάν συνελήφθη με διεθνές ένταλμα της Interpol στη Γρανάδα της Ισπανίας. Πρόκειται για τον συγγραφέα Ντογκάν Ακανλί ο οποίος είχε εγκαταλείψει την Τουρκία το 1991
Protagon Team

Η τουρκογερμανός συγγραφέας Ντογκάν Ακανλί συνελήφθη και παραμένει υπό κράτηση στην Ισπανία, κατόπιν αιτήματος της Τουρκίας για έκδοση εντάλματος της Ιnterpol, ανέφερε το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Όπως διευκρινίζεται, ο συγγραφέας συνελήφθη από την ισπανική αστυνομία το Σάββατο και κρατείται στην πόλη της Γρανάδα. Η έκδοσή του στην Τουρκία θα ακολουθήσει μόνο σε περίπτωση που η Αγκυρα πείσει τα ισπανικά δικαστήρια ότι στοιχειοθετούνται κατηγορίες σε βάρος του.

Ο Ακανλί γεννήθηκε στην Τουρκία το 1957 αλλά το 1991 εγκατέλειψε τη χώρα. Από το 1995 ζει και εργάζεται στην Κολωνία, ενώ έχει πάρει και τη γερμανική υπηκοότητα.

Είναι κυρίως γνωστός για την τριλογία που έχει γράψει με θέμα τη γενοκτονία των Αρμενίων και έχει κατηγορηθεί και στο παρελθόν από τις τουρκικές αρχές. Το 2010, κατά την άφιξή του στην Κωνσταντινούπολη, συνελήφθη κατηγορούμενος για ένοπλη ληστεία που υποτίθεται ότι διέπραξε το 1989. Αν και αθωώθηκε, το εφετείο διέταξε την επανεκδίκαση της υπόθεσης αυτής.

«Πρόκειται για ένα ενορχηστρωμένο κυνήγι της τουρκικής κυβέρνησης εναντίον των σκεπτόμενων ανθρώπων που της ασκούν κριτική», σχολίασε ο δικηγόρος του, Ιλιάς Ουγιάρ, μιλώντας στο Der Spiegel.

Για πολιτικά κίνητρα πίσω από τη σύλληψη του συγγραφέα μίλησε ο βουλευτής των Πρασίνων Φόλκερ Μπεκ, ο οποίος κάλεσε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών να παρέμβει αμέσως στις ισπανικές αρχές προκειμένου να εμποδίσει την έκδοση του Ακανλί στην Τουρκία.

Σήμερα κρατούνται στην Τουρκία συνολικά δέκα γερμανοί πολίτες, εκ των οποίων κάποιοι έχουν και την τουρκική υπηκοότητα. Ανάμεσά τους είναι και ο δημοσιογράφος Ντενίζ Γιουτζέλ, ανταποκριτής της γερμανικής εφημερίδας Die Welt.

Σε απόπειρα επικοινωνίας του Der Spiegel με το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών αναφορικά με την κράτηση του συγγραφέα, δεν υπήρξε απάντηση.