Σιδηρόφρακτοι αστυνομικοί εναντίον διαδηλωτών στο Μινσκ | Tut.By via REUTERS
Επικαιρότητα

Συλλήψεις και βία το «δώρο γενεθλίων» του Λουκασένκο στους διαδηλωτές

Καμία διαλλακτικότητα δεν δείχνει ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, που έκλεισε τα 66 χρόνια του με χιλιάδες πολίτες να ζητούν -για άλλη μια φορά- την παραίτησή του
Protagon Team

Για τρίτη συνεχόμενη Κυριακή βγήκαν στο δρόμο οι Λευκορώσοι κατά του προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο, με την κυβέρνησή του να απαντά με τον ίδιο τρόπο: σκληρή καταστολή και εκατοντάδες συλλήψεις.

Η «χορογραφία» μεταξύ του Λουκασένκο και των διαδηλωτών είναι απλή, όπως την περιγράφει ο Monde. Οσο περισσότερο ο πρόεδρος εκφοβίζει τους Λευκορώσους, τόσο περισσότερο αυτοί κατεβαίνουν στον δρόμο για να ζητήσουν την απομάκρυνσή του από την εξουσία στην οποία μετρά πάνω από ένα τέταρτο του αιώνα.

Αυτό συνέβη και την Κυριακή με δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές που κατέκλυσαν τους δρόμους του Μινσκ και άλλων μεγάλων πόλεων. Σαν γενική αρχή, οι διαδηλωτές επιμένουν στον ειρηνικό χαρακτήρα των συγκεντρώσεων. Ολοι όμως ζητούν την παραίτηση του Λουκασένκο, πολλοί τον παρομοίαζαν με κατσαρίδα ή αρουραίο.

Η αστυνομία –σε τεράστιους αριθμούς- είχε φροντίσει να πάρει θέση γύρω από κυβερνητικά κτίρια για να εμποδίσει τους διαδηλωτές. Αντίθετα από προηγούμενες διαδηλώσεις, αυτή τη φορά η προσπάθησε να τους εκφοβίσει και κινήθηκε εναντίον τους.

Οι συλλήψεις επισήμως έφτασαν τις 140 ως αργά την Κυριακή, αν και το πλήθος στις περισσότερες περιπτώσεις διαλύθηκε από μόνο του χωρίς επεισόδια.

Το Κρεμλίνο έσπευσε βέβαια, για άλλη μια φορά, να στηρίξει αυτόν που στην Ευρώπη αποκαλούν «τελευταίο δικτάτορα» της ηπείρου.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν τηλεφώνησε χθες στον Λουκασένκο με αφορμή τα γενέθλιά του (έγινε 66 ετών) και βρήκε την αφορμή να τον προσκαλέσει στη Μόσχα. Την περασμένη εβδομάδα ο Πούτιν ήταν ακόμη πιο σαφής στην υποστήριξή του:  θα μπορούσε να στείλει ακόμη και στρατό στη Λευκορωσία για την καταστολή των διαδηλώσεων, αν βέβαια τα πράγματα φτάσουν σε αυτό το ακραίο σημείο.

Μετά τις εκλογές της 9ης Αυγούστου, στις οποίες ο Λουκασένκο εξελέγη άνετα (αν πιστέψουμε τα επίσημα αποτελέσματα), έχει διογκωθεί το κύμα διαμαρτυρίας κατά του ίδιου και της πολιτικής του.

Χιλιάδες έχουν κατέβει στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για τον απολυταρχικό τρόπο διακυβέρνησής του, που έχει την υποστήριξη της Μόσχας. Ο ίδιος δεν έχει κλείσει εντελώς το παράθυρο του διαλόγου, αλλά βάζει όρους, αποκλείοντας τους ηγέτες των διαδηλωτών.  Κατηγορεί ακόμη ξένες δυνάμεις ότι υποκινούν τα επεισόδια για να διασπάσουν τη χώρα του.

Εν τω μεταξύ, τη βία και τις συλλήψεις συμπληρώνει ο όλο και πιο ασφυκτικός έλεγχος του δημοσιογραφικού έργου. Μόνο το Σάββατο οι Αρχές ακύρωσαν τις διαπιστεύσεις 17 δημοσιογράφων, στην πλειοψηφία τους Λευκορώσων που συνεργάζονταν με δυτικά μέσα ενημέρωσης, όπως το BBC.