Σύγχυση και φόβος επικρατούν στην Ιταλία της καραντίνας, ενώ έρημοι δρόμοι, καταστήματα και μέσα μεταφοράς είναι η εικόνα σε πόλεις και χωριά.
Στην Μπολόνια, όπου το BBC έκανε ρεπορτάζ, μια ιδιοκτήτρια ξενοδοχείου περιγράφει την κατάσταση ως απελπιστική, αφού δεν έχει καμία κράτηση σε μία εποχή που κανονικά θα ήταν σχεδόν γεμάτο, όμως τονίζει επίσης και την αβεβαιότητα για τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, που «τη μία ημέρα λέει κάτι και την άλλη λέει κάτι άλλο. Τη μία ημέρα μας λένε ότι τα πράγματα είναι πολύ άσχημα και την άλλη όχι και τόσο».
Τα εμπορικά καταστήματα και καφέ είναι ακόμα ανοιχτά, αλλά όλοι καλούνται να τηρήσουν την απόσταση ασφαλείας ενός μέτρου ο ένας από τον άλλο.
Ενας έμπορος λέει στον δημοσιογράφο ότι η Ιταλία αρχικά υποτίμησε τη σοβαρότητα της κατάστασης. «Ο φόβος ότι τα νοσοκομεία θα γεμίσουν και δεν θα μπορούν να φροντίσουν όλους τους ασθενείς είναι μεγάλος. Πρέπει να βγαίνουμε από τα σπίτια μας μόνο για να αγοράζουμε τρόφιμα για να αποφύγουμε τη μόλυνση. Μετά το διάταγμα, οι Ιταλοί έχουν συνειδητοποιήσει ότι είναι πολύ σοβαρή η κατάσταση, πρέπει να συμπεριφερόμαστε σωστά και να ακολουθούμε τις οδηγίες».
Λίγο πιο βόρεια, στην Πιατσένζα, με περισσότερα από 600 κρούσματα, τα πράγματα είναι ακόμα πιο ήσυχα. Μόνο οι σειρήνες των ασθενοφόρων ακούγονται.
«Υπάρχει η αίσθηση της αβεβαιότητας και του φόβου, γιατί εξαφανίζονται πλέον οι πυλώνες της ύπαρξής μας, αυτό το βαθύ αίσθημα ότι ζούμε σε μία πολιτισμένη κοινωνία και ότι μας προστατεύει η τεχνολογία. Βλέπεις κατάθλιψη, απόγνωση, πανικό, αλλά και ανευθυνότητα. Βλέπεις βέβαια και την αιώνια ιταλική αναρχία, ανθρώπους που δεν θέλουν να ακολουθήσουν τις εντολές της κυβέρνησης».
Υπάρχει όμως και η απαραίτητη δόση χιούμορ σε όλο αυτό. «Ακούς πολλούς ανθρώπους που επιστρατεύουν το χιούμορ και τα αστεία, που προσπαθούν να ελαφρύνουν την κατάσταση».
Η Αννα, φοιτήτρια από την Πιατσένζα, που σπουδάζει στη Σιένα, βρίσκεται στην Τοσκάνη και οι γονείς της την συμβούλεψαν να μην μετακινηθεί.
«Είναι περίεργο να αναγκάζεσαι να μείνεις μακριά από το σπίτι σου. Ο κορονοϊός έγινε πραγματικότητα για εμάς όπως και για πολλούς ανθρώπους σε αυτή τη χώρα, όταν άρχισε να επηρεάζει την καθημερινότητά μας. Νομίζω ότι όλοι πρέπει να δείξουν υπευθυνότητα και να τηρήσουν τα μέτρα και τους περιορισμούς», είπε χαρακτηριστικά.
Πίσω στην Μπολόνια, ο Μαουρίτσιο, ιδιοκτήτης μπαρ και εστιατορίου, πρόβαλε και άλλο ένα σημαντικό πρόβλημα, τη μείωση των ωρών εργασίας και βέβαια της αμοιβής των υπαλλήλων.
«Εχουν παιδιά και ίσως τον επόμενο μήνα οι μισθοί τους να είναι πολύ μειωμένοι, αφού δεν έχουμε δουλειά. Είναι πολύ δύσκολοι καιροί», είπε.