| In Time News / ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Επικαιρότητα

Σύγκρουση στον ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης προτείνει Συνέδριο τον Φεβρουάριο, η «Ομπρέλα» τον άλλο μήνα

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος παρουσίασε στην Πολιτική Γραμματεία έναν οδικό χάρτη για την κορυφαία διαδικασία του κόμματος αλλά και για την αποχώρηση των διαφωνούντων, πιθανότατα, καθώς η εσωκομματική αντιπολίτευση έθεσε σειρά ζητημάτων, τα οποία –εισαγωγικά τουλάχιστον– δεν εθίγησαν από τον πρώτο. Επέπληξε εκ νέου, μάλιστα, τους επικριτές του, μιλώντας για «ανούσιους ανταγωνισμούς» εντός της Κουμουνδούρου
Protagon Team

Σε υψηλούς τόνους συνεδρίασε την Τετάρτη η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Στέφανο Κασσελάκη να μετέχει μέσω τηλεδιάσκεψης από τη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκεται.

Η σύγκρουση μεταξύ του στρατοπέδου του νέου προέδρου και της εσωκομματικής αντιπολίτευσης εστιάζεται κυρίως στον χρόνο του Συνεδρίου του κόμματος, αν και δεν περιορίζεται εκεί, όπως καταμαρτυρά κείμενο που δημοσιοποιήθηκε νωρίτερα την ίδια ημέρα από στελέχη της «Ομπρέλας», μεταξύ των οποίων οι Σκουρλέτης, Φίλης, Τσακαλώτος και Ξανθός.

Σε ό,τι αφορά το πρώτο σημείο, πάντως, ο κ. Κασσελάκης αγνόησε τα μέλη της «Ομπρέλας», της ισχυρότερης τάσης της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, που ζήτησαν «να λειτουργήσουν τα όργανα» (σ.σ.: η ίδια η συνεδρίαση της ΠΓ θεωρείται ότι καθυστέρησε) και «να γίνει το Εκτακτο Συνέδριο μέσα στις προθεσμίες που είχε αποφασίσει η Κεντρική Επιτροπή, δηλαδή τον Νοέμβριο», εισηγούμενος τη διεξαγωγή της κορυφαίας διαδικασίας του κόμματος στις 23 – 25 Φεβρουαρίου 2024.

Η πρόταση των στελεχών της «Ομπρέλας» στηρίχθηκε στην εκτίμηση ότι «η δημοκρατική ανάταξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επείγει ώστε να ανακοπεί η συνεχιζόμενη πορεία της στρατηγικής ήττας».

«Μόνο έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μπορεί, έστω την ύστατη στιγμή, να συγκροτήσει σχέδιο εναλλακτικής διακυβέρνησης της χώρας, με πρόγραμμα, κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες, με ισχυρούς δεσμούς με την κοινωνία. Δηλαδή με αριστερή φυσιογνωμία, μακριά από τη μετατροπή του σε κεντρώο συστημικό κόμμα» εκτίμησαν οι επικριτές Κασσελάκη, προειδοποιώντας παράλληλα, «η πορεία προς το Συνέδριο» να μην «σφραγιστεί από πραξικοπηματικές κινήσεις και αρχηγικές-μεσσιανικές πρακτικές που περιθωριοποιούν το κόμμα».

Από την πλευρά του, ο διάδοχος του Αλέξη Τσίπρα έστειλε το μήνυμα ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα πρέπει να οικοδομήσει μια «σύγχρονη, αυτοδύναμη Αριστερά». «Μια Αριστερά που θα αγκαλιάσει όλους τους αριστερούς, προοδευτικούς, δημοκρατικούς πολίτες, η οποία θα διεκδικήσει αυτοδύναμα την κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές» προσέθεσε, εξειδικεύοντας ότι στόχος είναι η κατάληψη της εξουσίας:

«Συμμαχία με όλες τις προοδευτικές δυνάμεις όταν και όπου χρειάζεται για να ανακοπούν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές της ΝΔ: από τις αυτοδιοικητικές εκλογές (όπως ήδη κάναμε), τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τα επιμελητήρια και τους επιστημονικούς συλλόγους μέχρι και τη Βουλή, ενάντια στα οπισθοδρομικά νομοσχέδια της κυβέρνησης. Ταυτόχρονα, όμως, ξεκαθαρίζω ότι στρατηγικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ είναι και πρέπει να είναι ο σχηματισμός αυτοδύναμης προοδευτικής κυβέρνησης».

Εφόσον το «μεγάλο ερώτημα» είναι πώς θα επιτευχθεί ο παραπάνω στόχος, όπως σημείωσε, εκεί πρέπει να επικεντρωθεί η σκέψη και η αγωνία των στελεχών της Κουμουνδούρου και «όχι σε ανούσιους ανταγωνισμούς εντός του κόμματος». Οι συγκρούσεις αυτές «δεν αφορούν κανέναν έξω από εμάς, αλλά και απωθούν αυτούς που θέλουν να μας εμπιστευτούν για να λύσουμε τα προβλήματά τους», τόνισε, απηχώντας και τις προ ημερών δηλώσείς του (και πάλι προς διαφωνούντες) «να δείξουμε ότι το κόμμα δεν είναι ξινίλα αλλά αγκαλιά».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η πρώτη απάντηση στο πώς χτίζουμε μια σύγχρονη, αυτοδύναμη Αριστερά» περνάει μέσα από τη δημιουργία ενός κόμματος «που θα ανήκει πραγματικά στα μέλη του», εξ ου και πρότεινε την αξιοποίηση όλων των σύγχρονων εργαλείων, «με πρώτο τον isyriza ο οποίος πρέπει να αναβαθμιστεί» και «θα εξασφαλιζει και θα προωθεί την αδιαμεσολάβητη, διαρκή, αμφίδρομη επαφή με τα μέλη». «Αυτό δεν σημαίνει ότι θα καταργήσουμε τα όργανα του κόμματος, τα τμήματα, τους τομείς κοινοβουλευτικού έργου», επιχείρησε να καθησυχάσει τους διαφωνούντες, «αλλά θα πρέπει να βρούμε εκείνους τους τρόπους όπου τα μέλη θα έχουν ουσιαστικό ρόλο στην παραγωγή πολιτικής του κόμματος».

«Το δεύτερο πράγμα που πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε είναι να επεξεργαστούμε συγκεκριμένες πολιτικές προτάσεις για κάθε ζήτημα που αφορά τους πολίτες», προσέθεσε ο κ. Κασσελάκης και σε αυτό το πλαίσιο πρότεινε «τη διοργάνωση 13 περιφερειακών αναπτυξιακών συνεδρίων» –«Θα πάω και στις 13 περιφέρειες», ανέφερε ο κ. Κασσελάκης– τα οποία θα ξεκινήσουν στον Νοέμβριο (οπότε και αρχικά προγραμματιζόταν το Συνέδριο) και θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Γενάρη.

Ετσι, με την ενεργό συμμετοχή και των μελών και της κοινωνίας, «θα προχωρήσουμε συντεταγμένα και στο Συνέδριό μας, το οποίο πρέπει να γίνει αφού έχει προηγηθεί ένας συγκροτημένος και αναλυτικός διάλογος», υποστήριξε και μίλησε για «ένα Συνέδριο το οποίο θα εκφράσει την ενότητα, τη σύνθεση και τη φυγή προς τα εμπρός», για «ένα Συνέδριο που θα μας οδηγήσει σε μια ανοδική πορεία που θα καταγραφεί και στις ευρωεκλογές».

«Η εισήγησή μου είναι αυτό να διεξαχθεί 23, 24 και 25 Φεβρουαρίου 2024. Πιστεύω σε εσάς, πιστεύω σε εμάς, πιστεύω ότι μαζί θα κερδίσουμε. Πηγαίνουμε σε ένα μεγάλο συνέδριο για την κοινωνία», κατέληξε ο κ. Κασσελάκης.

Περί πολέμου Ισραήλ – Χαμάς

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την ανησυχία του για την εντεινόμενη βία στην Παλαιστίνη και στο Ισραήλ πριν ξεκινήσει την εισήγησή του.

Μάλιστα, αφού εξέφρασε τη βαθύτατη ανησυχία του «για τον κύκλο βίας χιλιάδων νεκρών στον οποίο βυθίζεται η Παλαιστίνη και το Ισραήλ, την εντεινόμενη ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, την πιθανή επέκταση της σύρραξης σε περιφειακό επίπεδο και το ενδεχόμενο μιας νέας προσφυγικής κρίσης», ο κ. Κασσελάκης φάνηκε να προσαρμόζει τη σχετική αναφορά του βάσει της κριτικής που του άσκησε προηγουμένως η «Ομπρέλα».

«Η απολύτως καταδικαστέα επίθεση της Χαμάς δεν νομιμοποιεί την αντεπίθεση που εξαπέλυσε τις προηγούμενες μέρες το Ισραήλ η οποίο κοστίζει τη ζωή σε χιλιάδες παλαιστίνιους αμάχους και επιτείνει την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα μέσω του αποκλεισμού της περιοχής. Αποκορύφωμα, ο χθεσινός βομβαρδισμός νοσοκομείου στη Γάζα με εκατοντάδες νεκρούς που -σύμφωνα με πληροφορίες των ΜΜΕ- πραγματοποιήθηκε από την ισραηλινή αεροπορία. H βία σε βάρος αμάχων δεν είναι σε καμία περίπτωση ανεκτή από το διεθνές δίκαιο και το στοιχειώδες αίσθημα δικαιοσύνης, ενώ η λογική της “εκδίκησης” μόνο περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης και μεγαλύτερες απώλειες θα επιφέρει. Ηδη οι τρεις δεκαετίες που μεσολάβησαν από την υπογραφή των Συμφωνιών του Όσλο και η πολιτική των εποικισμών, της κατοχής και του αποκλεισμού που επιβλήθηκε από τις ισραηλινές αρχές αποδεικνύουν ότι η παραβίαση του διεθνούς δικαίου και η καταπάτηση στοιχειωδών δικαιωμάτων των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζα, γεννούν μόνο βία και υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια ισραηλινών και παλαιστινίων στην περιοχή. Θεωρούμε επιτακτική την ανάγκη για διεθνείς διπλωματικές πρωτοβουλίες, με ενεργό ρόλο της αμήχανης ως τώρα ΕΕ – για την άμεση κατάπαυση του πυρός και την επαναφορά στη διπλωματική οδό, με στόχο λύση δύο βιώσιμων κράτών που συνυπάρχουν ειρηνικά, στη βάση των συνόρων του 1967 με πρωτεύουσα του Παλαιστινιακού Κράτους την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να στηρίξει κάθε πρωτοβουλία σε αυτήν την κατεύθυνση και να προσφέρει βοήθεια σε θύματα, πρόσφυγες και τραυματίες, Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς. Στηρίζουμε και θα στηρίξουμε ενεργά τον αγώνα υπέρ της ειρήνης και της δίκαιης και βιώσιμης λύσης του παλαιστινιακού απέναντι στην ισραηλινή κατοχή και σε οποιαδήποτε πολιτική δύναμη χρησιμοποιεί την βία κατά αμάχων για να επιτύχει τους σκοπούς της».

Προηγουμένως, τα στελέχη της «Ομπρέλας» είχαν αναφερθεί και στο Παλαιστινιακό, με αφορμή σχετική ανακοίνωση της Κουμουνδούρου, ως μία μόνο από τις «πολιτικές συμπεριφορές της νέας ηγεσίας» που «κινείται εκτός των προγραμματικών θέσεων του κόμματος».

Αλλα σημεία που ανέδειξαν οι ασκούντες κριτική και τα οποία δεν έθιξε, εισαγωγικά, ο Στέφανος Κασσελάκης αφορούν, από την ευρύτερη λειτουργία του κόμματος, με αιχμές για αντιδημοκρατικές πρακτικές, μέχρι τα όσα είπε ο ίδιος στην πρόσφατη ομιλία του στον ΣΕΒ και τις ύβρεις που, όπως είπαν, δέχονται από τους οπαδούς του προέδρου.

Εντονη κριτική σε Κασσελάκη από τον Τσακαλώτο

«Η ενότητα θα δοκιμαστεί τις επόμενες εβδομάδες. Δεν θεωρώ ότι χάθηκε η υπόθεση, αλλά ούτε είμαι και αισιόδοξος μετά από τις πρώτες κινήσεις της νέας ηγεσίας», τόνισε με τη σειρά του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα, ο πρώην υπ. Οικονομικών τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξέρχεται «βαριά τραυματισμένος» από τις εκλογές και μίλησε για την επίδραση που έχουν τα «τραύματα» στην ενότητα του κόμματος. «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βγαίνει από τις δύο εθνικές εκλογές, τις προεδρικές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές βαριά τραυματισμένος. Μέσα σε αυτή την ατμόσφαιρα ακούω τις εκκλήσεις για ενότητα. Αλλά δεν θα έρθει η ενότητα αν δεν δούμε σοβαρά τους λόγους που έχουν δημιουργήσει τα τραύματα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, άσκησε κριτική στον τρόπο με τον οποίο ο Στέφανος Κασσελάκης διεκδίκησε την ηγεσία αλλά και στις κινήσεις του μετά την ανάληψη της προεδρίας: «Πολιτικά, αλλά και ανθρώπινα, με επηρέασε πολύ η ίδια η ομιλία του προέδρου εκείνο το βράδυ, όπου αφού ευχαρίστησε τους χιλιάδες ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ που προσήλθαν στις κάλπες, μας είπε ότι κέρδισε το φως. Τι ήθελε να πει; Οτι η Εφη Αχτσιόγλου ή εγώ αντιπροσωπεύαμε το σκοτάδι; Σημαντικότερο ακόμα είναι ότι η ομάδα που τον υποστήριζε –και σε επίπεδο κεντρικών στελεχών, αλλά και σε επίπεδο μεσαίων στελεχών– έκανε έναν απαράδεκτο πόλεμο ενάντια σε άλλες υποψηφιότητες. Μαθαίναμε ότι ο ίδιος ήταν ο εκλεκτός του Αλέξη Τσίπρα, ότι πρέπει το κόμμα να προβεί σε αποπαρασίτωση –γλώσσα προερχόμενη ευθέως από τη ρητορική της ακροδεξιάς. Αλλοι μας εύχονταν καλή μετανάστευση. Δεν τις λες και παρεμβάσεις που στόχευαν στην ενότητα».

Από τα πυρά του δεν ξέφυγε ο πρώην πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, κατηγορώντας τον πως δεν τοποθετήθηκε όταν έπρεπε: «Θα μπορούσε πριν από την πρώτη εκλογή να κάνει μια ανάρτηση που θα ξεκαθάριζε δύο πράγματα, χωρίς να “σπάει” την ουδετερότητά του, αλλά απεναντίας θα την ενίσχυε: πρώτον ότι “παραμένω ουδέτερος σε αυτή την εκλογική διαδικασία” και δεύτερον ότι “δεν επιτρέπω σε κανέναν υποψήφιο ή υποστηρικτές κάποιου υποψήφιου να λένε ότι τους στηρίζω, αλλά ούτε θεωρώ ότι κάποιοι άλλοι υποψήφιοι με υπονόμευαν”. Δεν ξέρω γιατί δεν το έκανε, αλλά και αυτό είναι μέρος του τραύματος».

Κατηγόρησε επίσης τον κ. Κασσελάκη για κατάργηση οργάνων στο κόμμα. «Αν ο νέος πρόεδρος επιμένει στην αδιαμεσολάβητη σχέση του με το λαό, στην ουσία καταργούνται όλα τα ενδιάμεσα όργανα, καταργείται και η σημασία της Πολιτικής Γραμματείας, καταργείται η δυνατότητα μιας μειοψηφίας να έχει λόγο», σημείωσε.

Καταλήγοντας, αναφέρθηκε με απαισιόδοξο τόνο στην ενότητα του κόμματος: «Εν κατακλείδι, η ενότητα θα δοκιμαστεί τις επόμενες εβδομάδες. Δεν θεωρώ ότι χάθηκε η υπόθεση, αλλά ούτε είμαι και αισιόδοξος μετά από τις πρώτες κινήσεις της νέας ηγεσίας. Παραμένω στρατευμένος στην υπόθεση της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς. Την επόμενη περίοδο θα φανεί αν αυτή η υπόθεση έχει μέλλον εντός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».