Οταν ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα, η αίθουσα της Βουλής είχε ήδη αδειάσει | INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Επικαιρότητα

Εγκρίθηκαν οι τροπολογίες με τα προαπαιτούμενα

Θυελλώδης η συνεδρίαση της Ολομέλειας την Παρασκευή, με πολλές απουσίες, στην οποία συζητήθηκαν και ψηφίστηκαν τα τελευταία προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της β' αξιολόγησης. Δείτε τη σφοδρή επίθεση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας και τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης
Protagon Team

Πέρασαν το απόγευμα της Παρασκευής στην Ολομέλεια της Βουλής οι τροπολογίες με τα εναπομείναντα προαπαιτούμενα μέτρα για το κλείσιμο της αξιολόγησης.
Δεκτές με 153 «ναι» έγιναν οι τροπολογίες για το αφορολόγητο, τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και τις συντάξεις, κατά την ονομαστική ψηφοφορία.

Εγκρίθηκαν επίσης, χωρίς ονομαστική ψηφοφορία, και οι τροπολογίες για τη χρηματοδότηση των κομμάτων και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Οι τροπολογίες είχαν ενταχθεί στο νομοσχέδιο για την κύρωση της τροποποιημένης Συμφωνίας για την Ιδρυση της Γενικής Επιτροπής Αλιείας στη Μεσόγειο.

Με πρόσθετη απώλεια εισοδήματος της τάξεως των 250 εκατ. ευρώ ισοδυναμεί η τροπολογία για το «πάγωμα» των αυξήσεων στις συντάξεις και κατά το 2022. Το περιεχόμενο των τροπολογιών συμφωνήθηκε με τους δανειστές στο πλαίσιο της συζήτησης για την ολοκλήρωση της λίστας με τα 140 προαπαιτούμενα.

Συνολικά, κατατέθηκαν πέντε τροπολογίες, το περιεχόμενο των οποίων συμφωνήθηκε με τους δανειστές στο πλαίσιο της συζήτησης για την ολοκλήρωση της λίστας με τα 140 προαπαιτούμενα.

Κατά ψήφισαν 84 βουλευτές, ενώ απουσίαζαν 63 βουλευτές ενώ, συνολικά, ψήφισαν 237 βουλευτές.

Το πιο σημαντικό ήταν το κλίμα κάτω από το οποίο φτάσαμε στο τέλος της συνεδρίασης.

Με αναφορά στην τραγωδία στο Μενίδι ξεκίνησε την Παρασκευή την έκτακτη παρέμβασή του στη Βουλή για τα τελευταία προαπαιτούμενα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αμέσως μετά κατηγόρησε την κυβέρνηση για συστηματική υποβάθμιση της Βουλής και σημείωσε ότι έχει ενημερώσει σχετικά και τον Πρόεδρο του Σώματος. Αμέσως μετά, εξαπέλυσε βέλη κατά της κυβέρνησης τόσο για την Οικονομία, όσο για την ψήφιση των προαπαιτουμένων μέσω τροπολογιών, ενώ σημείωσε ότι η αξιολόγηση φαίνεται ότι ανοιγοκλείνει κάθε εβδομάδα και επανέλαβε το αίτημά του για εκλογές. «Παραδώστε την εξουσία στον λαό», είπε μιλώντας στη Βουλή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόσθεσε: «Κάντε εκλογές και δώστε την ευκαιρία στον λαό να αποφασίσει». Ο κ. Μητσοτάκης καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι «δεν έχει την παραμικρή πολιτική εντιμότητα» και ότι «έχασε τους στόχους που είχε η ίδια βάλει», σημειώνοντας ότι υποτίθεται πως είχαν κλείσει τα ζητήματα του χρέους, όσο και της ποσοτικής χαλάρωσης (QE). «Μόνοι σας σηκώσατε ψηλά το θέμα του χρέους στους βουλευτές σας για να έρθουν να ψηφίσουν τα μέτρα», σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Κατήγγειλε επίσης ότι η κυβέρνηση περιφρονεί συστηματικά τη Βουλή. «Τα είπαμε όταν έπρεπε αλλά τίποτα δεν σταματά μια κυβέρνηση που δεν δείχνει σεβασμό στην λειτουργία του κοινοβουλίου. Υπουργοί που έλεγαν άλλα δεν τρέπονται να βάλουν την υπογραφή τους σε τροπολογίες που γράφουν “εκπρόθεσμη”», είπε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε: «Εισάγετε δημοσιονομικές τροπολογίες σε κύρωση συνθήκης για την αλιεία. Πέρα από την κακοποίηση των θεσμών, υπάρχει και το στοιχείο του γελοίου». Τόνισε επιπλέον ότι η χώρα θα είχε μπει στο QE από το 2015 αν δεν είχε μεσολαβήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Καταλήγοντας, επεσήμανε ότι η χώρα «δεν σταματά να πληρώνει τα χρόνια που είσαστε στην εξουσία» και επανέλαβε ότι «μόνο μέσα από εκλογές μπορεί να προκύψει μια κυβέρνηση αποφασισμένη να κάνει αλλαγές».

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, απευθυνόμενος τόσο στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσο – όπως είπε – «και στον δικό μου αρχηγό αλλά και στον αρχηγό των ΑΝΕΛ» είπε «από την εμπειρία μου 28 χρόνια στη Βρετανία, έχω να σας πω το εξής: Αν σπουδάζεις οικονομικά και πολιτικές επιστήμες στη Βρετανία, το βασικό πολιτικό γεγονός είναι το πώς ο Τσώρτσιλ κατάφερε να χάσει τις εκλογές του 1945. Έχασε γιατί ο λαός του ‘45 ήξερε ότι μόνο οι εργατικοί θα μπορούν να φέρουν εις πέρας το κοινωνικό κράτος ευημερίας». «Θέλω να πω ότι ο κόσμος κοιτά μπροστά. Εσείς λέτε ότι φέραμε το χειρότερο μνημόνιο και εμείς ότι ρίξατε το ΑΕΠ κατά 25%. Όμως ο λαός στις εκλογές δεν θα ακούσει τίποτα από αυτά. Θα κοιτάξει μπροστά και θα αποφασίσει ανάλογα με το ποιος θα πει κάτι για το μέλλον των παιδιών του και για την τσέπη του. Γι αυτό πρέπει να προσέξετε. Εμείς θα κρατήσουμε το Δημόσιο – Δημόσιο. Θα κρατήσουμε δημόσιο το κρατικό πανεπιστήμιο. Θα κρατήσουμε δημόσια τα νοσοκομεία. Όταν εμείς θα πάμε μπροστά, θα έχουμε δίκαιη ανάπτυξη και θα μας πιστεύει ο κόσμος. Κανείς δεν πιστεύει ότι το λαϊκό κόμμα μπορεί να φέρει την ανάπτυξη με δίκαιο τρόπο. Θα είναι ανάπτυξη με νέα εργαλεία και άλλους κοινωνικούς φορείς».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μάλιστα υποστήριξε πως δεν είναι όλα στη ζωή… μνημόνιο, αλλά «θέλουμε η ανάπτυξη να έχει δικαιώματα και σεβασμό για όλους τους πολίτες. Δεν είναι όλα οικονομία. Είναι εξίσου σημαντικό τι γίνεται στις φυλακές, τι γίνεται στα δικαιώματα. Για εμάς είναι εξίσου σημαντική η αυριανή συγκέντρωση του Guy Pride. Εμείς έχουμε κάτι να πούμε και μετά τα μνημόνια».

(ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIMENEWS)

Αναφορικά δε με τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις του Εurogroup στις 22/5, δήλωσε: «Θα ήθελα να ήξερα τι θα πείτε αν η συμφωνία της 15ης Ιουνίου είναι καλύτερη. Εγώ θεωρώ ότι θα είναι καλύτερη. Θα δείτε ότι στην απόφαση του επόμενου Εurogroup θα υπάρχουν θέματα για την ανάπτυξη και για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα του χρέους και σαφήνεια για τα μεσοπρόθεσμα και ίσως κάποιο μηχανισμό για τα μακροπρόθεσμα. Περιμένετε λοιπόν να δείτε».

Ολα ξεκίνησαν με την κατάθεση των προαπαιτούμενων την Πέμπτη, με τροπολογίες στο σχέδιο νόμου «Κύρωση της τροποποιημένης Συμφωνίας για την Ιδρυση της Γενικής Επιτροπής Αλιείας για τη Μεσόγειο» και με φόντο το Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Με την έναρξη της συνεδρίασης ο προεδρεύων Τάσος Κουράκης ανακοίνωσε τη διαδικασία με την οποία θα εξελισσόταν η συζήτηση. Ο κ. Κουράκης επισήμανε ότι επειδή πρόκειται για κύρωση συμφωνίας μπορεί να λάβουν τον λόγο μόνο οι αντιλέγοντες. Ωστόσο, με βάση και την απόφαση της Διάσκεψης των προέδρων πρότεινε στο Σώμα να λάβουν τον λόγο οι εισηγητές, οι ειδικοί αγορητές και να ανοίξει ένας κατάλογος ομιλητών βουλευτών κατ΄ αναλογία της δύναμης των κομμάτων. Σε κάθε περίπτωση στόχος, όπως είπε, «να έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση περί τις 17:00» – η ψηφοφορία θα γινόταν στις 7 το απόγευμα της Παρασκευής.

Από εκεί και μετά ξεκίνησαν οι σφοδρότατες αντιδράσεις.

Ονομαστική ψηφοφορία για τρεις από τις πέντε τροπολογίες για τα προαπαιτούμενα στη Βουλή ζήτησε η Νέα Δημοκρατία – για τις διατάξεις για τα εργασιακά, τη μείωση των συντάξεων και το αφορολόγητο όριο. Οι άλλες τροπολογίες, οι οποίες τίθενται προς ψήφιση με την κανονική διαδικασία -δια της τοποθέτησης των εισηγητών των κομμάτων- αφορούν στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και στα οικονομικά των κομμάτων. Ο Νίκος Δένδιας και ο Μάκης Βορίδης μίλησαν για γελοιοποίηση του κοινοβουλίου και εξευτελισμό των κοινοβουλευτικών διαδικασιών. Και οι δύο βουλευτές έθεσαν θέμα αντισυνταγματικότητας των τροπολογιών και ρώτησαν την κυβέρνηση ποιος είναι ο λόγος του κατεπείγοντος και δεν θα μπορούσαν οι τροπολογίες να ψηφιστούν το Σάββατο ή τη Δευτέρα και γιατί με αυτή τη διαδικασία εξευτελίζει η κυβέρνηση τη Βουλή.

Ο Νίκος Δένδιας σε στιγμιότυπο από την έντονη αγόρευσή του στη Βουλή (Nick Paleologos / SOOC)

Με την κυβέρνηση να αποκρούει τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης περί αντισυνταγματικής διαδικασίας εισαγωγής στην Ολομέλεια των προαπαιτούμενων  και τους εκπροσώπους των κομμάτων να υποστηρίζουν ότι απώτερος στόχος γι’ αυτήν την επιλογή είναι να «περάσουν» εν κρυπτώ μέτρα εκατομμυρίων στις πλάτες των πολιτών, απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας που υπέβαλε η ΝΔ και υποστήριξαν τα κόμματα.

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησε η Φώφη Γεννηματά προειδοποιώντας τα στελέχη της πλειοψηφίας πως «Δεν θα πάτε μακριά. Η καταδίκη του λαού έρχεται αμείλικτη». «Μας λέγατε ότι με την ψήφιση των προηγούμενων μέτρων ολοκληρώνονται τα προαπαιτούμενα και πως με την ψήφιση έρχεται η λύση χρέους. Δύο δεσμεύσεις, δύο ψέματα. Σας έμεινε η ταπείνωση με την ψήφιση διατάξεων που περιέχουν κρυφές περικοπές» ανέφερε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στην Βουλή για να προσθέσει: «Μας διαβεβαιώνατε ότι οι συντάξεις θα αυξηθούν μετά το 2018. Διαψεύσατε τους εαυτούς σας. Περικοπές και πάγο στον πάγο. Την ίδια ώρα τα στοιχεία είναι τραγικά. Περίπου 8/10 συνταξιούχοι ζουν στα όρια της εξαθλίωσης. Πάει περίπατο και το 2018 ως ημερομηνία επιστροφής των συλλογικών συμβάσεων. Θα το καθορίσει και αυτό ο Τόμσεν. Δίνετε την δυνατότατα στους δανειστές να φέρνουν νωρίτερα και την μείωση αφορολόγητου». Η κυρία Γεννηματά ξεκαθάρισε πως καταψηφίζει τις νέες διατάξεις και πως το κόμμα της «δεν είναι διατεθειμένο να νομιμοποιήσει την διαδικασία».

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά (INTIMEnews/ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ)

Επίσης, εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο Ανδρέας Λοβέρδος επικαλέστηκε τα άρθρα του Συντάγματος, τα οποία κατά την εκτίμησή του παραβιάστηκαν και επισήμανε ότι επί των ημερών αυτής της κυβέρνησης ξεπεράστηκε κάθε αρνητικό που υπήρξε τα προηγούμενα μνημονιακά χρόνια και το φαινόμενο των επειγόντων και κατεπειγόντων νομοσχεδίων παροξύνθηκε. «Είστε πληρωμένα πιστόλια, πρέπει να ντρέπεστε», τόνισε απευθυνόμενος στην κυβερνητική πτέρυγα. Τελικά, αποχώρησε από την συνεδρίαση της Ολομέλειας η Δημοκρατική Συμπαράταξη. Το προανήγγειλε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπός της μετά και την ομιλία της επικεφαλής του κόμματος, Φώφης Γεννηματά, ο οποίος απευθυνόμενος προς την κυβερνητική πτέρυγα, είπε: «Η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν θα συμπράξει στην κατάλυση της Βουλής. Ψηφίστε τα μόνοι σας».

«Η δική μας έκθεση πρέπει να υποβληθεί τη Δευτέρα, δεν είχαμε άλλο τρόπο και δεν υπάρχει χρόνος», υποστήριξε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Παρασκευόπουλος. Χαρακτήρισε προσχηματικά τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης αφού υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν ουσιαστικές μεταβολές των δεδομένων, που υπέχουν κοινωνική διάσταση, στις τροπολογίες που φέρνει η κυβέρνηση. Πάντως, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε πως το μόνο συνταγματικό θέμα που μπορεί να τεθεί είναι ότι οι συνταξιοδοτικές διατάξεις δεν εισήχθησαν ως ειδικές.

«Είστε έτοιμοι να διαβείτε κι αυτόν τον Ρουβίκωνα και να βάλετε τις συντάξεις δίπλα στα ψάρια, κύριοι συνάδελφοι;», διερωτήθηκε ο κ. Δένδιας.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος είπε ότι «η σημερινή διαδικασία είναι εξευτελιστική, παραβιάζει το Σύνταγμα και τον Κανονισμό και ζήτησε να ανοίξει κατάλογος ομιλητών, ώστε να γίνει διεξοδική συζήτηση».

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι φέρνει μια κατάπτυστη διαδικασία», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος και κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση «δρομολογεί νέες περικοπές στις συντάξεις, οδηγεί σε νέες απώλειες τους συνταξιούχους, παραπέμπει στις καλένδες το ζήτημα των συλλογικών συμβάσεων, ανοίγει το δρόμο για περαιτέρω καρατόμηση του αφορολόγητου, διευκολύνει τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς». Είχε προηγηθεί η αποχώρηση των βουλευτών του ΚΚΕ πριν ανέβουν στο βήμα οι εισηγητές των υπολοίπων κομμάτων.

«Περνάτε ένα μίνι μνημονιάκι μέσω μίας απαράδεκτης διαδικασίας», σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς, ο οποίος ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο να πει ξεκάθαρα αν εγγυάται ότι η έξοδος στις αγορές «περνάει» μέσα από το νομοσχέδιο για τα ψάρια, «για να ευχηθεί κι η αντιπολίτευση καλή ψαριά». Κατηγόρησε, εξάλλου, «τους υπουργούς της διαπραγμάτευσης» ότι ενημερώνουν τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και «καθαρίζουν» με πέντε ώρες όλη την κοινοβουλευτική διαδικασία.