«Μία Ενωση για όλους» απέδειξε πως είναι η ΕΕ, σήμερα, με την ταυτόχρονη έναρξη των εμβολιασμών σε όλα τα κράτη-μέλη, τα οποία, από την έναρξη της πανδημίας έως τώρα, έχουν χάσει συνολικά 335.000 πολίτες τους από κορονοϊό.
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, σημείωσε: «Ασχημη ημέρα σήμερα για όσους δεν πίστευαν στην Ευρώπη. Μία ημέρα να θυμόμαστε. Μια Ενωση για όλους. Μια κοινότητα αλληλεγγύης».
Μέσω των εμβολιασμών, «θα συνεχίσουμε να σώσουμε ζωές και να γυρίσουμε σελίδα στην πανδημία» τόνισε η επίτροπος Υγείας της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου.
«Είμαστε πιο δυνατοί μαζί: σήμερα οι εμβολιασμοί ξεκινούν στην ΕΕ, μετά την έγκριση του εμβολίου BioNTech/Pfizer για χρήση στην ΕΕ», επισήμανε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Επίσης, η Κομισιόν ανέφερε: «Εχουμε ενεργήσει με ενότητα σε όλη αυτή την πανδημία. Σήμερα αρχίζουμε να γυρίζουμε μαζί τη σελίδα σε αυτό το κεφάλαιο, μαζί».
Τη διαβεβαίωση ότι σύντομα θα υπάρχουν αρκετές δόσεις εμβολίου για όλους εξέφρασε η πρόεδρος της Κομισιόν: «Σήμερα, οι πρώτοι Ευρωπαίοι εμβολιάζονται κατά της COVID-19. Είμαι συγκινημένη που βλέπω άτομα που λαμβάνουν το εμβόλιο παντού σε όλη την ΕΕ. Από τη Μαδρίτη στο Παρίσι, από την Αθήνα στη Ρίγα. Πρώτα προστατεύουμε τους πιο ευάλωτους. Σύντομα θα έχουμε αρκετές δόσεις για όλους μας», πρόσθεσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Στην Ιταλία
Νωρίς το πρωί, στο νοσοκομείο Λάτζαρο Σπαλαντσάνι της Ρώμης, εμβολιάστηκαν κατά του κορονοϊού, οι πρώτοι ιταλοί πολίτες, στη χώρα που έχει δεχθεί το βαρύτερο πλήγμα στην Ευρώπη από την έναρξη της πανδημίας.
Πρόκειται για μια γιατρό, μια νοσηλεύτρια και ένα μέλος του βοηθητικού προσωπικού του νοσοκομείου. Εμβολιάσθηκαν, μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, λίγο μετά τις επτά το πρωί της Κυριακής. «Εμβολιασθείτε όλοι, σας το λέω από καρδιάς», δήλωσε η 28χρονη νοσηλεύτρια Κλάουντια Αλιβερνίνι.
«Αισθάνομαι πολύ καλά. Η απόφαση να εμβολιασθώ ήταν κάτι το αρκετά φυσικό. Προσφέρθηκα και επελέγην απ’ τους πρώτους, αλλά και ως σύμβολο, για να δείξουμε ότι πρέπει να εμπιστευθούμε και να πιστέψουμε αυτή την επιλογή», προσέθεσε η καθηγήτρια Μαρία Ροζάρια Καπομπιάνκι, υπεύθυνη του εργαστηρίου Ιολογίας του νοσοκομείου.
Ο ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, τέλος, υπογράμμισε μέσω Twitter ότι «σήμερα η χώρα ξυπνά και πάλι» και ότι «η εκστρατεία αυτή ξεκινά από τους γιατρούς και το σύνολο του νοσηλευτικού προσωπικού, για να επεκταθεί, στη συνέχεια, σε όλον τον πληθυσμό και να μπορέσει να κερδίσει οριστικά, η Ιταλία, τη μάχη κατά του ιού».
Στην Ισπανία
Μία 96χρονη σε οίκο ευγηρίας στην κεντρική Ισπανία ήταν ο πρώτος άνθρωπος στη χώρα που εμβολιάστηκε κατά της Covid-19.
Η Αρασέλι Ροσάριο Ιδάλγο Σάντσεθ ομολόγησε, χαμογελώντας, ότι δεν αισθάνθηκε «τίποτα» όταν της έκαναν το εμβόλιο. Η κυρία με τα λευκά κοντά μαλλιά, που φιλοξενείται στο γηροκομείο Λος Ολμος στη Γουαδαλαχάρα (κεντρική Ισπανία), στη συνέχεια σηκώθηκε αργά, φόρεσε τη ζακέτα της και απομακρύνθηκε με τη βοήθεια ενός τροχήλατου περιπατητήρα.
Η Μόνικα Τάπιας, μία εκ των φροντιστών που εργάζονται στο ίδιο γηροκομείο ήταν ο δεύτερος άνθρωπος στη χώρα που έλαβε το εμβόλιο των Pfizer-BioNtech.
Το συγκεκριμένο γηροκομείο επελέγη για να ξεκινήσει από εκεί η εκστρατεία εμβολιασμού στην Ισπανία λόγω της εγγύτητάς του με τις αποθηκευτικές εγκαταστάσεις της Pfizer, όπου έφθασαν τα εμβόλια από το Βέλγιο πριν διανεμηθούν σε όλη τη χώρα. Επελέγη επίσης διότι εκεί δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα Covid-19.
«Είναι πολύ μεγάλη περηφάνεια και πολύ μεγάλη ικανοποίηση για εμάς: εκπροσωπούμε όλους τους οίκους ευγηρίας της Ισπανίας», είχε δηλώσει την Πέμπτη η επικεφαλής του γηροκομείου Μαρίνα Βαντίγιο. «Είναι τιμή για όλους εμάς», είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους.
Στη Γαλλία
Στη Γαλλία, η 78χρονη Μορισέτ δήλωσε «συγκινημένη» όταν έλαβε την πρώτη δόση του εμβολίου στο νοσοκομείο Ρενέ-Μιρέτ στο Σεβράν, κοντά στο Παρίσι.
Η γαλλική κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο να εμβολιάσει ένα εκατομμύριο ηλικιωμένους και ενοίκους οίκων ευγηρίας μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου. «Έχουμε ένα νέο όπλο ενάντια στον ιό: το εμβόλιο (…) Ας περάσουμε το μήνυμα στους παππούδες μας, να τους προστατεύσουμε κατά προτεραιότητα», έγραψε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στο Twitter.
Στην Κύπρο
Ο 84χρονος Αντρέας Ραουνάς, η 88χρονη Παναγιώτα Λοΐζου-Φυλακτού και ο διευθυντής του Μελάθρου Ευγηρίας Λευκωσίας, Αθως Μάτσα, ήταν οι πρώτοι πολίτες που έκαναν το εμβόλιο για τη νόσο COVID-19.
Εκφράζοντας τη χαρά του που ήταν από τους πρώτους που εμβολιάστηκαν, ο κ. Ραουνά, ένοικος του Μελάθρου Ευγηρίας Λευκωσίας, μετέφερε την ευχή όλα να κυλήσουν ομαλά το επόμενο διάστημα και κάλεσε όλους του πολίτες να εμβολιαστούν, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «μόνο με αυτή την ενέργεια μπορούμε να καταστρέψουμε τον κορονοϊό. Δεν γίνεται ορισμένοι να αγωνίζονται για το δικό μας καλό κι εμείς να είμαστε πολέμιοί τους. Ολοι όσοι αρνούνται να εμβολιαστούν, για εμένα, είναι προδότες, διότι συνεργάζονται με έναν εχθρό, ο οποίος είναι δολοφόνος», δήλωσε μετά τον εμβολιασμό του ο κ. Ραουνά.
Τέλος, ευχαρίστησε ιδιαίτερα την ευρωπαία επίτροπο για την Υγεία Στέλλα Κυριακίδου, τον υπουργό Υγείας αλλά και όλους όσοι εργάζονται για τη διαχείριση της πανδημίας, με αποτέλεσμα «η Κύπρος σήμερα να γιορτάζει μια ιστορική μέρα με τον εμβολιασμό όλων μας».
Από πλευράς της, η Λοΐζου-Φυλακτού, όταν ρωτήθηκε πώς αισθάνεται, απάντησε «όλα καλά. Είπα στον κ. Αθω ότι θέλω να εμβολιαστώ πρώτη». Μιλώντας για τον γιό της και τα δύο της εγγόνια, είπε ότι ο λόγος που η ίδια εμβολιάστηκε -και το παράδειγμά της θα ακολουθήσει και ο γιός της με τη σύζυγό του- «είναι για να έρθουν τα εγγόνιά μου να με δουν».
Πρώτος εκ μέρους του προσωπικού του Μελάθρου Ευγηρίας Λευκωσίας εμβολιάστηκε ο διευθυντής Αθως Μάτσας.
Απευθυνόμενος σε όλους τους εργαζόμενους στους οίκους ευγηρίας, ο κ. Μάτσας σημείωσε ότι ο εμβολιασμός είναι προσωπικό δικαίωμα του καθενός. Ωστόσο, συνέχισε, «το δικαίωμα το δικό μας σταματά εκεί που ξεκινούν τα δικαιώματα των άλλων. Εφόσον έχεις μια δουλειά που ασχολείται με την υγεία και την φροντίδα κάποιων άλλων ανθρώπων, επιβάλλεται εσύ να είσαι εμβολιασμένος, ώστε να μην υπάρχει περίπτωση να μεταδόσεις έστω κι εν τη αγνοία σου ή άθελα σου τον κορονοϊό».
Στην Τσεχία
Ο πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις ήταν ο πρώτος που έλαβε το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech στο κεντρικό στρατιωτικό νοσοκομείο στην Πράγα, πριν αρχίσουν άλλα νοσοκομεία της πρωτεύουσας και της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας, του Μπρνο, να διανέμουν τις 9.750 δόσεις που έχει λάβει έως τώρα η Τσεχία.
«Το εμβόλιο που έφθασε χθες από την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι μια ελπίδα, μια ελπίδα ότι θα επιστρέψουμε στην κανονική ζωή», δήλωσε ο Μπάμπις, προτού εμβολιαστεί.
Λίγο μετά τον πρωθυπουργό, εμβολιάστηκε η Εμίλιε Ρεπίκοβα, 95 ετών, βετεράνος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Στη Σλοβενία, ο πρώτος που εμβολιάστηκε ήταν ένας αρχιεπίσκοπος 84 ετών, στην Πορτογαλία ο επικεφαλής της υπηρεσίας αντιμετώπισης λοιμωδών νόσων, στη Ρουμανία, η νοσηλεύτρια που φρόντισε τον πρώτο ασθενή που νόσησε από την Covid-19 στη χώρα.
Κάποιες χώρες ξεκίνησαν το Σάββατο
Πρώτες ξεκίνησαν τους εμβολιασμούς στην ΕΕ, η Γερμανία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία, από το Σάββατο.
Στη Γερμανία, ο πρώτος άνθρωπος που έλαβε το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech ήταν μια γυναίκα 101 ετών, η Εντιτ Κβοϊτσάλα, που φιλοξενείται σε οίκο ευγηρίας στη Σαξονία-Ανχαλτ.
Στην Ουγγαρία, ήταν η Αριάν Κέρτετζ, γιατρός στο νοσοκομείο Σάουθ Πεστ της πρωτεύουσας Βουδαπέστης που έκανε την αρχή. «Περίμενα εδώ και καιρό να κάνω το εμβόλιο, καθώς από αυτό εξαρτάται το να εργάζομαι ήρεμα και με ασφάλεια», δήλωσε.
Τέλος, στη Σλοβακία, ο πρώτος που εμβολιάστηκε ήταν ένας λοιμωξιολόγος, ο Βλαντίμιρ Κρτσμέρι, στην πόλη Νίτρα, στο δυτικό τμήμα της χώρας.