| Menelaos Myrillas / SOOC
Επικαιρότητα

Συγκίνηση στο τελευταίο «αντίο» στη Μυρσίνη Ζορμπά

«Ο θάνατος έχει πολιτική και πολιτισμική διάσταση. Δεν είναι πέρασμα είναι μαθητεία. Δεν είναι ατύχημα, συγκινησιακή απώθηση ή συντριβή. Είναι συναισθηματική αγωγή», είπε ο σύντροφος της, καθηγητής Αντώνης Λιακός, στην εκδήλωση που διοργανώθηκε στο Μουσείο Αντιδικτατορικής Αντίστασης
Protagon Team

Με τη φωνή της Μυρσίνης Ζορμπά στο μεγάφωνο να λέει μαγνητοφωνημένα λόγια ιδιαίτερης έντασης, λόγια που αποτύπωσε στο τελευταίο της κείμενο που κατέκλυσε το Διαδίκτυο, γεμάτα συγκροτημένες ιδέες και συναίσθημα, μαθητεία για τον θάνατο και την «ανυπαρξία ως έναν ου τόπο ου χρόνο», πλήθος κόσμου αποχαιρέτησε με σιωπηλή οδύνη και γνήσιο σεβασμό την πρώην, ανάμεσα στο πλούσιο βιογραφικό της, υπουργό Πολιτισμού στην πολιτική της κηδεία, που οργανώθηκε τη Δευτέρα έξω από το κτίριο του Μουσείου Αντιδικτατορικής Αντίστασης, ΣΦΕΑ, στο πάρκο Ελευθερίας.

Την εκφώνηση των επικηδείων και το τελευταίο αντίο του κόσμου συνόδευαν ενδιάμεσα μελωδίες και τραγούδια που η ίδια είχε επιλέξει και τα οποία ερμήνευαν ζωντανά φίλοι της μουσικοί.

Μετά το «Βαλς των χαμένων ονείρων» του Μάνου Χατζιδάκι, ο σύντροφος της Αντώνης Λιάκος εκφώνησε, όπως η ίδια του είχε ζητήσει, επικήδειο στον δημόσιο αποχαιρετισμό τους.

«Θα ήθελα να πω στη Μυρσίνη μου, στη Μυρσίνη μας, για το κύμα αγάπης που ξεσηκώθηκε μόλις μαθεύτηκε ο θάνατος της, για όσους και όσες ήρθαν να την αποχαιρετήσουν εδώ αλλά και τους εκατοντάδες ανθρώπους που έγραψαν θερμά λόγια αγάπης, ουσιαστικά, πρωτότυπα και ωραία» είπε συγκλονισμένος ο γνωστός ιστορικός, που τη συντρόφευσε έως και τον τελευταίο «μαραθώνιο της ζωής της».

«Δεν μπορώ παρά να μιλήσω με τα λόγια της γιατί τα δικά μου δεν μπορούν να συγκριθούν μπροστά στα δικά της» είπε και συνέχισε διαβάζοντας ένα από τα τελευταία κείμενα που έγραψε η Μυρσίνη Ζορμπά, κοινωνώντας, όπως του είχε πει, τις ιδέες της για τον θάνατο ως συναισθηματική αγωγή, απ’ όπου πηγάζει η αλληλεγγύη και το συναίσθημα ως βάση της αντίληψης που είχε για τον Πολιτισμό: “Ο θάνατος είναι μαθητεία” γράφει η Μυρσίνη Ζορμπά. “Ο θάνατος έχει πολιτική και πολιτισμική διάσταση. Δεν είναι πέρασμα είναι μαθητεία. Δεν είναι ατύχημα, συγκινησιακή απώθηση ή συντριβή. Είναι συναισθηματική αγωγή. Είναι η πιο απαιτητική κοινωνική αλληλεγγύη, είναι μια χρήσιμη εναλλακτική γραμματική τής ζωής που μπορεί να μας μαθαίνει ποιοι ζουν δίπλα μας και πώς να τους αγαπάμε εγκαίρως. Μια πολιτική οικονομία ανθρώπινης συμβίωσης που αντιστέκεται στο ναρκισσισμό, τη μοναξιά, τον φόβο, τον πανικό και κατοικεί την κουλτούρα της καθημερινής ζωής”».

Ο κ. Λιάκος αναφέρθηκε στους σημαντικούς σταθμούς τής πλούσιας δράσης και σκέψης της Μυρσίνης Ζορμπά , λέγοντας εν κατακλείδι: «Ήταν μια διανοούμενη διαμετρήματος, με έρευνες στις πιο προωθημένες συζητήσεις στις έννοιες του Πολιτισμού και της πολιτισμικής πολιτικής, αλλά ταυτόχρονα ήταν άνθρωπος της δράσης, της παρέμβασης, του προγραμματισμού, της θεσμικής πορείας, της αποτελεσματικότητας και του αυστηρού ελέγχου. Αυτός ο συνδυασμός του στοχαστικού βίου και της ζωής που επιδιώκει πολιτιστικούς στόχους συγκροτούσαν μια μοναδική προσωπικότητα. Η Μυρσίνη Ζορμπά μας αφήνει πολλές παρακαταθήκες».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας αποχαιρέτησε στον επικήδειο που εκφώνησε «μία ξεχωριστή γυναίκα, μία σεμνή αγωνίστρια, μία φωτεινή, πολύπλευρη προσωπικότητα, που σε κέρδιζε από την πρώτη στιγμή με το ευγενικό της χαμόγελο και το διεισδυτικό της βλέμμα. Με τη μοναδική της ευαισθησία και την σπάνια της εργατικότητα»

Με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο, αποχαιρέτησε τη Μυρσίνη Ζορμπά, ο Βαγγέλης Βενιζέλος, πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος, όπως και η εκλιπούσα, είχε διατελέσει, μεταξύ άλλων, και υπουργός Πολιτισμού.